• چهارشنبه / ۳ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۹:۴۶
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1403110302615
  • خبرنگار : 51015

استاد دانشگاه در نشست بررسی راهکارهای کاهش آلودگی هوا:

آلودگی هوا مردم را درگیر استرس حیات کرده است

آلودگی هوا مردم را درگیر استرس حیات کرده است

ایسنا/آذربایجان شرقی جلسه گفت‌وگوی محیط‌زیستی در زمینه راهکارهای پایدار برای کاهش آلودگی هوای شهر تبریز، با حضور اساتید دانشگاه، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی، مسئولین مربوطه، نهادهای مردمی و جمعی از فعالان این حوزه توسط خانه فعالین محیط‌زیست برگزار شد.

بهروز ساری صراف، عضو هیات علمی دانشگاه تبریز در این نشست به امنیت حیاتی و زیست‌محیطی تبریز اشاره کرد و گفت: آلودگی هوا امنیت زندگی مردم شهرمان را مختل کرده‌ است. تبریز هوا ندارد نفس بکشد. مردم استرس حیات دارند؛ که آیا فردا را می‌توانند ببینند؟ با ادامه این وضعیت انواع بیماری‌ها مانند تومورهای مغزی، مشکلات ریوی و تنفسی در جامعه نهادینه می‌شود.

وی نبود برنامه ریزی درست را از دیگر مشکلات مقابله با آلودگی هوا دانست و گفت: یک سری مباحث هرساله تکرار می‌شود که غافلگیری مسئولین در این زمینه‌ها جای تعجب دارد. هرساله از آبان‌ماه بحث وارونگی هوا پیش می‌آید که اصلا دور از انتظار نیست اما عدم آمادگی مسئولین، این بحث علمی قابل پیش‌بینی‌ را تبدیل به یک چالش بزرگ می‌کند.

وی با بیان اینکه اولویت های زیست محیطی اکنون کشور،متعلق به دهه ۲۰ هستند، افزود: نبود امکانات پیش‌بینی‌های هواشناسی را به هم می‌ریزد. بیش از چهل سال است که در این زمینه مشکل داریم اما تنها یک رادار تهیه شده است. باید ایستگاه‌های هواشناسی را تجهیز کنیم تا بهترین استفاده را از این علم داشته باشیم.

محمدحسین حسن‌زاده، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی نیز در این مراسم با اشاره به اهمیت آموزش در زمینه آلودگی هوا بیان کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست استان همیشه وظایف خود را به بهترین شکل ممکن انجام داده است اما همچنان بحث آموزش توجه بیشتری نیاز دارد. خواستار همکاری هرچه بیشتر سازمان‌های مردم نهاد، جوامع محلی، دهیاران، شهرداران و قشرهای مختلف جامعه هستیم تا این دانش انتقال پیدا کند.

وی همچنین افزود: تامین محلی برای گردهمایی، هم‌اندیشی، ارائه مستندات و گزارشات و... فعالان محیط‌زیستی از دغدغه‌های مهم این حوزه است. تاکید می‌کنیم از تمام امکاناتی که داریم و یا حتی با هماهنگی سایر دستگاه‌ها و استفاده از امکانات ارائه شده توسط‌ آن‌ها، این مسئله‌ هرچه سریع‌تر رقم بخورد.

شرایط اقلیمی تبریز در زمستان، از علل آلودگی هوا

محمدرضا روشنی، مشاور شهردار تبریز در حوزه حمل و نقل و ترافیک نیز در این نشست به دلایل آلودگی هوای تبریز پرداخت و گفت: شهر تبریز از سمت شمال، جنوب و شرق توسط کوه‌ها احاطه شده و از غرب آزاد است؛ از طرفی صنایعی مانند پتروشیمی، نیروگاه‌ها و... نیز در غرب شهرمان قرار دارند. در تابستان باد از شرق به غرب می‌وزد و تمام این آلودگی‌ها رو از سطح شهر دور می‌کند اما در زمستان متفاوت است.

وی ادامه داد: زمستان‌های تبریز علاوه بر آلودگی سه میلیون لیتری حاصل از سوزاندن مازوت توسط صنایع، با آلودگی ۴۰۰ الی ۵۰۰ هزار واحد تجاری، مسکونی و اداری با مصرف سوخت ۸۵۰ هزار لیتری؛ آلودگی ماشین‌های سطح شهر با مصرف دو میلیون و نیم لیتر بنزین همراه هست. مسئله مهم‌تر وزش باد زمستانی از مسیر غرب به شرق است که باعث می‌شود تمام آلودگی‌ها درون شهر باقی ماننده و تخلیه نشود. همچنین وارونگی هوا در زمستان نیز از دیگر چالش‌های مهم این فصل است.

وی همچنین به ضعف حمل و نقل عمومی اشاره و اظهار کرد: باید به برای گسترش این ناوگان به دنبال راهکارهایی پایدار باشیم و از سویی رغبت مردم را به استفاده از سیستم حمل‌ونقل عمومی افزایش دهیم. الویت اصلی در جامعه ما باید به کاهش الودگی هوا چه در بین مسئولین و چه در میان مردم تغییر کند. مسئولین باید توسط رسانه و تشکلات مردم نهاد بتوانند مطالبه مردم را از دیگر مسائل، به مسیر همکاری برای حل مشکل آلودگی هوا تغییر دهد.

عدم حکمرانی مطلوب، آلودگی هوا را تشدید می‌کند

احمد رحمانی مقدم، مدیرعامل خانه فعالان محیط زیست و توسعه پایدار استان نیز در این نشست بیان کرد: تمامی شهروندان تبریزی، چه مردم و چه مسئولین؛ همگی به دلایل و راهکارهای آلودگی هوا واقف هستیم؛ اما چرا با داشتن این اطلاعات، همچنان پیشگیری‌های مورد نیاز برای جلوگیری از الودگی هوا رقم نمی‌خورد؟ دلیلش، نبود حکمرانی مطلوب است.

وی به عدم اجرای اصولی طرح‌های کاهش آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: طرح معاینه فنی که عملی شد اما صرفا در حد چند تابلو در سطح شهر ماند. اتوبوس‌های فرسوده شهرداری همچنان بدون دریافت معاینه فنی به کار خود ادامه می‌دهند. باید خودروسازها را به رعایت استانداردهای مورد نیاز موظف کنیم. این وظیفه سازمان‌های مردم نهاد نیست بلکه سازمان حفاظت محیط زیست باید این قوانین را اعمال کند.

 وی ادامه داد: ادارات، نهادهای مردمی، دانشگاه‌ها و.. همگی وظایف خود را به درستی انجام داده‌اند. تحقیقات مورد نیاز انجام و قوانین مشخص شده‌اند اما در زمینه اجرای این طرح‌ها با مشکلاتی اساسی رو به رو هستیم. حکمرانی باید بتواند مردم و نهادها را با شفافیت به مشارکت بکشاند. با این وضع تصمیم سازی، این وضعیت بدون هیچ گونه اقدام موثری ادامه خواهد داشت.

به گزارش ایسنا، این جلسه با مطرح کردن دغدغه‌های فعالان محیط‌زیست و مسائلی همچون تاثیر منفی آلودگی هوا بر زیستگاه‌های طبیعی و تنوع زیستی، اهمیت سیستم پایش هوا در تبریز، ملزم کردن صنایع به کاهش انتشار آلاینده‌ها و... به پایان رسید.

آلودگی هوا مردم را درگیر استرس حیات کرده است

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha