«سعید زارع» در بازدید از خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) در یزد، اسناد ملی را حافظه تاریخی دولتها و ملتها و هر سرزمینی خواند و گفت: اسناد ملی در واقع هویت فرهنگی و تاریخی یک سرزمین و از با ارزشترین داراییهای هر کشوری است.
وی با بیان این که میزان حفظ و نگهداری و توجه به اسناد به عنوان شاخص فرهیختگی و بصیرت کشورها به شمار میآید، تاکید کرد: پژوهشهای اجتماعی، فرهنگی و تاریخی بدون اسناد کامل نیست و جایگاه واقعی خود را نخواهند داشت.
زارع در ادامه رسالت سازمان اسناد و کتابخانه ملی را نقش آفرینی در توسعه فرهنگی و هویتی و ملی خواند و تاکید کرد: میزان توسعه فرهنگ و اقتصاد و هویتی در آینده به میزان اقبال به این سازمان بستگی دارد.
وی در ادامه یکی از رسالتهای این سازمان را مربوط به حوزه کتاب و کتابخوانی ذکر کرد و گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی یکی از مجموعههای سیاستگذار در حوزه کتاب است که در همین راستا یکسری وظایف ذاتی را برعهده دارد.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد از جمله این وظایف را صدور فیپا یا فهرستنویسی پیش از انتشار هر کتابی و دیگری صدور شاپا یعنی شماره استاندارد بینالمللی پیایند یعنی انتشار متوالی و پی در پی ذکر کرد و افزود: در استان یزد ۱۴۱۲ کتابخانه عمومی فعالیت دارند که هر کتابخانه دارای شناسه و کدی بین المللی با عنوان شابکا است که از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی صادر میشود.
وی از اهتمام این مرکز به اجرای قانون واسپاری در استان خبر داد و تصریح کرد: براساس این قانون هر ناشری که اقدام به چاپ کتاب و نشریه و غیره میکند، براساس این قانون باید تعداد ۳ تا ۱۰ جلد از آن را به این مرکز به صورت رایگان واسپاری میکند تا در جهت حفظ میراث مکتوب کشور در گنجینه اسناد و کتابخانه ملی مورد حراست و نگهداری قرار بگیرد.
به گفته زارع، یکی از دیگر وظایف این سازمان در همین راستا، جمع آوری و نگهداری از کتابهای خطی، چاپ سنگی و چاپ سربی و کتابهای قدیمی است.
وی با بیان این که سازمان اسناد و کتابخانه ملی یک سازمان خدمترسان به حوزه پژوهش و پژوهشگران و محققان در جهت تامین منابع مطالعاتی است، گفت: این سازمان در واقع یک موسسه پژوهشی، تحقیقاتی و آموزشی است.
این مسئول از دیگر اقدامات مرکز اسناد استان را اعلام فراخوان عمومی در زمینه جمع آوری کتابهای بلااستفاده و اضافی مردم جهت توزیع بین کتابخانههای عمومی در جهت رفع موجودی ناقص آنها ذکر کرد و گفت: خوشبختانه این طرح با استقبال خوبی از سوی اساتید و دانشجویان و برخی سازمانها در استان مواجه شده است.
زارع در ادامه نیز توضیحاتی پیرامون رسالتهای این سازمان در حوزه اسناد مختلف ذکر کرد و در ادامه ضمن ارائه گزارشی از عملکرد دورهی مدیریت خود از تیرماه ۱۴۰۱ لغایت بهمن ماه ۱۴۰۳، تصریح کرد: طی این مدت بیش از یک هزار جلسه تعاملی موثر با مسئولان دستگاههای دولتی به ویژه با استانداری، فرمانداری ها و نهادهای فرهنگی استان با هاهدافی همچون توجیه و آگاه سازی در خصوص ماموریت ها و وظایف سازمان در حوزه ی اسناد و کتاب، بررسی زمینه های همکاری مشترک و انعقاد تفاهم نامه های همکاری مشترک، اختصاص بودجه استانی و رفع مشکل ساختمان مرکز انجام گرفته است.
وی با اشاره به اختصاص شش هزار مترمربع زمین در محل شهرک رزمندگان یزد برای ساخت ساختمان این مرکز و نیز اختصاص ردیف بودجه ملی برای ساخت و تجهیز ساختمان مذکور از طریق نمایندگان محترم استان در مجلس، گفت: در این مدت شاهد افزایش بودجه این مدیریت بودیم که ما حصل آن خریداری تجهیزات مورد نیاز و ساخت دو اتاق اداری و افزایش مساحت مخزن فعلی این مرکز بوده است.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان از ابلاغ بیش از ۲۰ مورد از دستور العملهای ماموریتی سازمان در حوزه اسناد و کتاب توسط مسئولین ارشد استان به مدیران سطح شهرستان و استان در راستای اقناع سازی و آگاه سازی قوانین این حوزه خبر داد.
وی در بخش دیگری از سخنانش به برگزاری تاکنون ۴۴ جلسه با عنوان سلسه همایشهای تاریخ یزد با موضوعات مختلفی اعم از عزاداری سنتی در یزد، بت تاریخی یزد، بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، یراث دینی و میراث رضوی، تاریخ نظمیه در یزد، وقف نامه جامع الخیرات، بزرگداشت خاندان مدرسیها در یزد و اخیراً نیز یزد پیش از تاریخ اشاره کرد و افزود: در حوزه شهرستان شناسی نیز در اوائل سال جاری شاهد -برگزاری همایش بهاباد شناسی بودیم که نتایج بسیار شگفت انگیزی در مورد تاریخ باستان این منطقه به همراه داشت.
زارع از برگزاری تاکنون بیش از ۲۰ جلسه با خیرین استان خبر داد و گفت: این نشستها با هدف فرهنگ سازی در راستای مساعدت به ساخت ساختمان جدید مرکز اسناد بعد از واگذاری و نیز بهبود خدمات ارزشیابی اسناد بایگانی راکد دستگاه های اجرایی در سطح استان انجام شد.
وی همچنین با اشاره به برگزاری دورههای توجیهی-آموزشی مدیریت اسناد برای قریب به دو هزار نفر از مدیران و مسئولین اسناد ادارات و نیز ایجاد شبکه رابطین اسناد در تمام ادارات شهرستانها، افزود: آموزش بیش از ۴۰۰ نفر از مسئولین امور اداری دانشگاه یزد منجر به تعیین تکلیف و ارزشیابی۱۷۷ هزار و ۴۷۰ کیلوگرم اسناد و یک هزار و ۴۶۵ مترمربع آزادسازی فضای اداری شد.
زارع در بخش دیگری از سخنانش از انعقاد ۱۴ مورد تفاهمنامه همکاری مشترک با بخشهای مختلف خبر داد و گفت: در همین راستا تفاهم نامهای نیز با موزه ی تاریخ شهرستان بهاباد به منظور انتقال ۱۵۰۰ برگ از اسناد منعقد شد.
این مسئول در پایان همچنین گزارشی از نظارت و تقویت موثر تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی استان ارائه کرد و گفت: در همین راستا ارتباط خوبی با مفاخر و پیشکسوتان استان و نیز با دستگاه های دولتی در رابطه با انجام طرحهای تاریخ شفاهی موضوع محور برگزار و بعضاً منجر به انعقاد تفاهنم نامه شده است.
به گزارش ایسنا، لازم به ذکر است که در بخشهای آتی خبری مشروح عملکرد دیگر بخشهای مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان ارائه خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات