«دونالد ترامپ» روز دوشنبه ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ در کنگره آمریکا، بهعنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور آمریکا سوگند یاد کرد. او در انتخابات رقیب دموکرات خود کامالا هریس را شکست داد و به عنوان رئیس جمهور جدید ایالات متحده پیروز انتخابات شد.
او در نخستین ساعات حضور خود در کاخ سفید فرمانهای بسیاری را صادر کرده و یا فرمانهای بایدن رئیس جمهور پیشین آمریکا را لغو کرد. خروج از توافق اقلیمی پارس، عفو افرادی که به ساختمان کنگره حمله کرده بودند، خروج از سازمان بهداشت جهانی، امن کردن مرزهای جنوبی، اعلام وضعیت اضطرار ملی در مرزهای جنوبی، توقف خرید نفت از ونزوئلا و تعلیق کمکهای آمریکا به اوکارین بخشی از اقداماتی است که ترامپ در نخستین ساعات ریاست جمهوری خود انجام داده است.
برخی از اقدامات ترامپ مانند عفو افرادی که به کنگره حمله کرده بودند، واکنشهایی را به دنبال داشت از جمله نانسی پلوسی عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا که اظهار داشت: اقدامات رئیس جمهور توهینی ظالمانه به سیستم قضایی ما و قهرمانانی است که در حین حفاظت از کنگره و قانون اساسی دچار جراحات جسمی و آسیب شدند.
صحبتهای تکراری
فرشید باقریان در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از حضور ترامپ در کاخ سفید و نخستین سخنرانی او بعد از ادای سوگند ریاست جمهوری اظهار کرد: در واقع ترامپ موضوع جدیدی را مطرح نکرد، آنچه بود تکرار اظهاراتش در کارزار انتخاباتی او نیز گفته شده بود، جنگ اوکراین، پاناما، خیلی کوتاه درباره چین، ایران و همچنین خاورمیانه بخش های مهم سخنرانی ترامپ بود.
وی تصریح کرد: با توجه به حضور دموکرات ها در مراسم تحلیف دونالد ترامپ، او ساختار آمریکا را فاسد و ناکار آمد عنوان کرد و به شکل کوبنده ای مورد انتقاد قرار داد.
کارشناس مسائل بینالملل همچنین با بیان این که ترامپ نسبت به بد عمل کردن جامعه عدالت و دادگستری آمریکا انتقاد کرد، گفت: رئیس جمهور جدید آمریکا، نسبت به اقدام بایدن در عفو مربوط به خانواده اش اعتراض و انتقاد داشت و آن را خلاف عرف دانست، در حالی که خود ترامپ نخستین کاری که انجام داد افرادی را که در ششم ژانویه به ساختمان کنگره حمله کرده بودند را عفو کرد.
باقریان تاکید کرد: قطعا ترامپ با یکسری پارادوکسها، دوگانگیها و استانداردها مواجه خواهد بود، ضمن این که او مرتب از ساختارشکنی در آمریکا صحبت کرد اما خود هم به آن عمل کرد، برای مثال مخالفت خود در استفاده از خودرو برقی را اعلام کرد در حالی که ایلان ماسک به عنوان وزیر بهرهوری او در این زمینه پیشتاز است اما رفتار و برخورد ترامپ کاملا عکس قضیه را نشان میدهد. لذا ترامپ توانایی این را دارد تا با ساختارهای آمریکا در بیافتد زیرا کنگره همراه اوست.
نمیتوان مکزیک را از روابط با آمریکا حذف کرد
وی در ادامه اظهار داشت: حتی زمانی که ترامپ درباره چین و خاورمیانه صحبت کرد، از نفت به عنوان ماده طلایی نام برد و به نظر می رسد آمریکا به دنبال تولید نفت بیشتر است اگر چنین شود و خودش نفت تولید کند، دیگر کاری با خاورمیانه ندارد و بحرانی هم در این منطقه به وجود نمیآید.
کارشناس مسائل بینالملل افزود: علاوه بر این مسائل درباره مکزیک، ترامپ باید متوجه باشد نمیتوان مکزیک را از روابط با آمریکا به عنوان همسایه حذف کرد و این کار یعنی حذف میزان تولید کشاورزی و محصولات وابسته به آن، کارگران مکزیک نیروی کار آن ها را تامین می کنند.
باقریان خاطرنشان کرد: بنابراین اقدامات ترامپ در نخستین ساعت ریاست جمهوری او برای احکام و یا لغو برخی از قوانین، براساس تحقیق از پیش انجام شده، بود، دیدیم رئیسجمهور پاناما در پاسخ به صحبتهای ترامپ، تاکید کرد که به حرفهای او اهمیت نمیدهیم.
وی همچنین یادآور شد: ساختارشکنی ترامپ بعدا او را دچار مشکل میکند و فکر نکنیم تمام دنیا با ترامپ تغییر میکند، جهان ساختار دارد، خاورمیانه ساختار دارد.
انتهای پیام
نظرات