• یکشنبه / ۳۰ دی ۱۴۰۳ / ۰۸:۴۰
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1403103021289
  • خبرنگار : 50026

در گفت و گو با ایسنا مطرح شد

چالش‌ها و راهکارهای حفاظت از حیات وحش در خراسان جنوبی

چالش‌ها و راهکارهای حفاظت از حیات وحش در خراسان جنوبی

ایسنا/خراسان جنوبی مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی گفت: شکار غیرمجاز یکی از چالش‌های جدی در حفاظت از حیات وحش و تنوع زیستی به شمار می‌رود که تأثیرات منفی گسترده‌ای بر اکوسیستم‌ها و جمعیت گونه‌های در خطر انقراض دارد.

اسدالله حاتمی در گفت و گو با ایسنا به بررسی عوامل افزایش شکار غیرمجاز و تأثیرات آن بر جمعیت گونه‌های در خطر انقراض پرداخت و بیان کرد:برخی از عوامل شکار غیرمجاز شامل توزیع بی‌ضابطه سلاح مجاز، افزایش سلاح‌های غیرمجاز، عوامل اقتصادی، فقر فرهنگی و فراهم نبودن بستر شکار قانونی هستند.

حاتمی تأکید کرد: شکار قانونی، که بر اساس اجرای طرح‌های مدیریت مناطق حفاظت شده و پایش‌های تخصصی انجام می‌شود، می‌تواند به رشد و توسعه زیست‌بوم کمک کند و شکار غیرقانونی و غیرتخصصی باعث کاهش تنوع زیستی و اثرات زیانبار بر زیست‌بوم می‌شود.

مدیرکل محیط زیست استان با اشاره به نقش ویژه هر گونه حیات وحش در حفظ تعادل اکوسیستم، گفت: شکار غیرمجاز یا غیر اصولی می‌تواند تعادل اکوسیستم را بر هم بزند و اثرات مخربی بر جمعیت حیات وحش داشته باشد.

وی همچنین به این نکته اشاره کرد که برخی از گونه‌ها به عنوان گونه‌های مهاجم عمل می‌کنند و افزایش جمعیت آن‌ها می‌تواند تهدیدی برای سایر گونه‌ها باشد.

حاتمی به تأثیرات منفی شکار غیرقانونی بر تنوع زیستی و نظم زیست‌بوم اشاره کرد و گفت: شکار غیرقانونی باعث کاهش تنوع زیستی و بر هم خوردن نظم زیست‌بوم شده و تأثیرات فرهنگی و اقتصادی منفی بر مردم دارد.

وی درخصوص اهمیت فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی به جوامع محلی و شکارچیان، اظهارکرد: همکاری اقشار مختلف مردم در جلوگیری از شکار غیرقانونی به عنوان همیاران محیط زیست بسیار حیاتی است.

حاتمی همچنین خواستار کاهش توزیع سلاح‌های قانونی و برخورد شدید با ورود سلاح‌های غیرمجاز شد.

چالش‌ها و راهکارهای حفاظت از حیات وحش در خراسان جنوبی

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی در ادامه به نقش شکارچیان در حفاظت از محیط زیست پرداخت و گفت: هسته اولیه تشکیل سازمان حفاظت محیط زیست، شکارچیان بوده‌اند و دانش تجربی و تخصصی شکارچیان در زمینه حیات وحش و استفاده از ظرفیت این جامعه در صورت وجود چهارچوب مشخص و قانونمند می‌توان به حفاظت مشارکتی محیط زیست کمک کرد.

وی درخصوص تأثیرات منفی شکار بی‌رویه بر زنجیره غذایی و نظم زیست‌بوم نیز تصریح کرد: تمام موجودات زنجیروار به هم متصل هستند و زندگی و حیات آنها به هم وابسته است، لذا شکار بی‌رویه یا از بین رفتن برخی گونه‌ها باعث به هم خوردن نظم زیست بوم و زنجیره غذایی می‌شود.

حاتمی همچنین بر اهمیت ترویج فرهنگ حفاظت از حیات وحش در جوامع تأکید کرد و گفت: عده زیادی به حیات وحش علاقه ندارند، فرهنگ ترس از حیوانات وحشی باید تغییر کند و یکی از راه‌های حفظ طبیعت و صیانت از حیات وحش، دوست داشتن و اهمیت قائل شدن به آن است؛ این کار جز با آموزش از سنین پایین صورت نمی‌گیرد و به این منظور باید فضایی را به وجود آوریم که فرزندانمان فرصت داشته باشند حیوانات را از نزدیک ببینند و با محل زندگی آنها آشنا شوند؛ به آنها غذا دهند، لمس کرده و زنده بودن‌شان را حس کنند؛ باید با سر لوحه قرار دادن آموزش در حوزه حیات وحش، فرهنگ ترس بی مورد از حیوانات را تغییر دهیم زیرا بسیاری بی‌جهت از حیوانات ترس دارند.

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی به یادگیری بهتر و تأثیرگذاری بیشتر از طریق آموزش عملی و آشنایی با حیات وحش و زیستگاه‌های مختلف ایران (زیستگاه‌های کویری، جنگلی، کوهستانی و دریایی) اشاره کرد و گفت: این کودکان در آینده با آگاهی درستی که نسبت به حیات وحش و زیستگاه‌های آن پیدا می‌کنند، از دوستداران و حافظان طبیعت کشورمان خواهند بود.

وی همچنین به این نکته اشاره کرد که با آموزش و فرهنگ‌سازی در چهارچوب طرح‌های مدیریت زیست‌بوم که توانمندسازی و بهره‌مندی جوامع محلی از محیط زیست را به همراه دارد، می‌توان امیدوار به تغییر نگرش بود.

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی همچنین به ارتباط بین شکار و تغییرات اقلیمی اشاره کرد و گفت: تاثیرات اقلیم بر محیط زیست بسیار گسترده است ولی به طور انحصاری در خصوص تغییر اقلیم بر شکار، می‌توان برای مثال به نزدیک شدن حیات وحش به جوامع انسانی به دلیل تخریب زیستگاه در اثر تغییر اقلیم اشاره کرد که از یک طرف با عث ایجاد تعارض بین حیات وحش و انسان شده و از طرفی  باعث در دسترس قرار گرفتن حیات وحش برای انسان می‌شود که می‌تواند باعث افزایش شکار حیات وحش شود.

چالش‌ها و راهکارهای حفاظت از حیات وحش در خراسان جنوبی

حاتمی درخصوص نقش سازمان‌های غیر دولتی در کنترل شکار و آگاهی‌بخشی در زمینه حفاظت از حیات وحش و آثار مخرب شکار بی‌رویه نیز افزود: یکی از مهم ترین کارهایی که سازمان‌های غیر دولتی می‌توانند انجام بدهند آگاهی بخشی در زمینه حفاظت از حیات وحش و آثار مخرب شکار بی‌رویه و غیر مجاز و تجارت غیرقانونی گونه‌های حیات وحش است.

وی در پایان به این نکته اشاره کرد که شکار قانونمند و اصولی می‌تواند به عنوان یک منبع درآمد پایدار در نظر گرفته شود و تأکید کرد که جلب مشارکت مردم و جوامع محلی در کنار محیط‌بانان و برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای شکارچیان می‌تواند به مقابله با شکار غیرقانونی کمک کند.

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی همچنین بر اهمیت ترویج شکار پایدار و همکاری بین سازمانی و حضور جوامع محلی تأکید کرد و گفت: در ابتدا باید زیست بوم‌ها و مناطق حفاظت شده را تا رسیدن به ظرفیت برداشت حمایت کرد تا ظرفیت زیستگاه به جایی برسد که بتوان در قالب شکار پایدار از آن برداشت کرد،این مسئله نیاز به همکاری بین سازمانی و حضور جوامع محلی و جلب مشارکت عمومی دارد .

وی یادآورشد: در کنار آن می‌توان به مشارکت در حفاظت در خارج از مناطق تحت مدیریت اشاره کرد که نمونه بارز آن معرفی و ایجاد قرق‌های اختصاصی است، می‌دانیم با حفاظت سنتی و روش پایه‌گذاری شده گذشته نمی‌توان طبیعت کشور را حفظ کرد و باید این رویه تغییر یابد و باید با فکر و اندیشه تنوع زیستی "اقتصادی" شود، نباید همه بار اقتصادی را به دوش دولت گذاشته و از نقش مردم و جامعه محلی غافل شویم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha