به گزارش ایسنا، شورای علمی مرکز فرهنگی-دانشجویی «امام(ره)، ولایت فقیه و انقلاب اسلامی» با حضور علی منتظری، رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی، حجت الاسلام والمسلمین علی ذوعلم، رئیس اندیشگاه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، قادر آشنا، دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور، غلامرضا جمشیدیها، رئیس سابق دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، جلال درخشه، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع)، علی سروش، عضو هیأت علمی دانشگاه جامع امام حسین (ع)، سید محمد هاشمی تروجنی، نماینده مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، علیرضا کلانتر مهرجردی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی، رضا فریدزاده، رئیس سازمان دانشجویان ایران و سه نفر از دانشجویان دانشگاههای عالی دفاع ملی، صنعتی شریف و تهران، روز ۲۴ دی ۱۴۰۳ در سالن شهید صبوری معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی برگزار شد.
پس از قرائت قرآن کریم و در ابتدای جلسه، فریدزاده رئیس سازمان دانشجویان ایران ضمن تبریک میلاد حضرت علی (ع) و همچنین خوشامدگویی به میهمانانی که در جلسه به صورت حضوری و برخط شرکت داشتند، گفت: مرکز فرهنگی-دانشجویی «امام(ره)، ولایت فقیه و انقلاب اسلامی» در طول سالیان دچار تغییر و تحولات اساسی شده و در نهایت با سازمان دانشجویان ایران تجمیع شده که در دوره جدید سعی کردیم برنامههای شاخص قبلی مانند «طریق جاوید» که این مرکز انجام میداد را حفظ کنیم و بتوانیم با تغییراتی آن را متناسب با شرایط امروزی بازطراحی کنیم.
وی ادامه داد: در کنار آن با توجه به وضعیت امروز نسل جوان و دانشجویان، نیاز داریم برنامههایی را طراحی کنیم. ما با توجه به تصمیمات جلسه اول این شورا از دانشجویان فعال در این حوزه دعوت کردیم که بتوانیم از حضورشان با توجه به اینکه با قشر دانشجو به طور مستقیم در ارتباط هستند، در این شورا بهرهمند شویم.
فریدزاده ادامه داد: در کنار برنامههای قبلی در فضای امروزی دانشگاه، سعی کردیم برنامههای مختلفی را هم پیشبینی کنیم که یکی از برنامههای مدنظر ما برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در حوزه اندیشههای حضرت امام (ره) هست که به صورت متمرکز و منظم برای اولین بار پیرامون شبهاتی که در حوزه انقلاب اسلامی و اندیشههای رهبران انقلاب اسلامی پیش آمده، طراحی و اجرا خواهد شد. راهاندازی کانونهایی با محوریت «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» نیز از جمله برنامههای آتی این مرکز خواهد بود.
در ادامه جلسه کلانتر مهرجردی ضمن تبریک ولادت حضرت علی(ع) و با اشاره به نزدیکی بهمن ماه و پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره)، گفت: این مرکز گرچه فعالیتهای ارزشمندی در طول سالیان گذشته انجام داده؛ ولی متأسفانه به نظر بنده آنگونه که باید به حوزه امام (ره) پرداخته نشده و ما باید بتوانیم با طراحی برنامههای جدید، نسل جوان دانشجو را با آن بیشتر آشنا کنیم.
وی با اشاره به اینکه شناخت امام (ره) در یک واحد درسی صرف خلاصه شده است که اگرچه قابل تقدیر است، گفت: مسأله مهمی که در شناخت امام (ره) مورد غفلت واقع شده، بحث «حکمرانی امام» است که فراتر از وصیت نامه آن حضرت میباشد که در سالیان آخر عمر با برکتش آن را نوشته است که عصاره دغدغههای ایشان جهت انتقال به جامعه، تابع آآن میباشد؛ ولی صرفاً وصیت نامه نمیتواند اندیشههای ایشان را منعکس کند. لذا ما نباید شناخت امام (ره) را به وصیتنامه محدود کنیم تا بتوانیم این مسأله اساسی را در حوزه شناخت امام مدنظر قرار دهیم و برنامههای خود را متناسب با این حوزه طراحی کنیم.
جمشیدیها نیز با اشاره به اینکه در حوزه اندیشههای رهبران انقلاب اسلامی کار تحقیقاتی انجام دادهام، گفت: ما باید به معرفی پرورشیافتهها و دست پروردههای اندیشه امام خمینی(ره) یعنی همان شهدای گرانقدر نیز بپردازیم و به نسل جوان این افراد را معرفی کنیم و نگذاریم فراموش شوند.
قادر آشنا رئیس اسبق مرکز فرهنگی-دانشجویی امام(ره)، ولایت فقیه و انقلاب اسلامی و دبیر شورای عالی فرهنگ عمومی کشور نیز در این خصوص گفت: ابتدا ما باید به این موضوع بپردازیم که اندیشههای امام (ره) چه پاسخی به سوالات امروزی و خواستههای نسل جوان و دانشجوی کنونی داده است و طبق همین شناخت، به طراحی برنامهها بپردازیم. باید مشخص گردد به کدام حوزه از اندیشههای امام (ره) باید پرداخته شود؛ حوزه علم، سیاست، عرفان یا دانشگاه؟ وی ادامه داد اردوهای سراسری با هدف معرفی امام (ره) برگزار شود و مناظرات دانشجویی به طور تخصصی در حوزه اندیشههای امام (ره) و انقلاب باشد که میتواند برای قشر کنونی دانشجو جذاب باشد تا بتوانیم از این مسیر اندیشههای امام (ره) و انقلاب اسلامی را در حوزه دانشجویی تبیین و معرفی کنیم که جذابیت بیشتری برای جوانان دارد.
در ادامه حجت الاسلام و المسلمین ذوعلم، رئیس اندیشگاه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی نیز گفت: ما افتخار میکنیم که دین ما بر مبنای عقلانیت هست و انقلاب ما هم نشأت گرفته از همین عقلانیت می باشد، نه انقلاب احساسی و هیجانی و این مسأله بسیار مهمی است که باید در همه سطوح به آن تاکید کنیم و به تبیین آن بپردازیم. لذا باید فعالیتهایی را آغاز کنیم که بتوانیم این حوزه را برای نسل جوان و دانشجو تبیین کنیم. امام دیروز، امام امروزما وامام نسل فردا است؛ ولایت فقیه و انقلاب اسلامی را باید با امام تفسیر کرد.
وی ادامه داد: در چشم انداز این حوزه باید به اندیشه «تمدنی» و «دینی» امام (ره) بپردازیم که از همه موارد دیگر مهمتر هست و این را دقیقتر و عمیقتر و متناسب با شرایط کنونی بسط دهیم. اردوهای امام شناسی از اهمیت بهسزایی برخوردار هستند و میتواند جایگزین درس دو واحدی اندیشههای انقلاب اسلامی در دانشگاهها گردد.
رئیس اندیشگاه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در ادامه افزود: برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی با تمرکز بر اندیشه امام (ره)، برگزاری دورههای غرب شناسی از دیدگاه نقادانه، یادگیرانه، استکبار ستیزی، سبک حکمرانی و و ولایی حضرت امام و اندیشکده بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی از جمله فعالیتهایی است که میتواند برنامهریزی و اجرا گردد.
درخشه که به صورت برخط در این جلسه حضور داشت، ضمن تبریک روز پدر و ولادت حضرت علی (ع)، گفت: از جهاددانشگاهی تشکر میکنم که یکی از مولودهای پرخیر و پرکاربرد انقلاب اسلامی است و امیدواریم مثل گذشته در حوزههای مختلف اثربخش باشد.
وی ادامه داد: ما باید بر روی مسائلی متمرکز شویم که موازی کاری با سایر بخشهای فعال در این حوزه فعالیت نشود و ارتباط و همافزایی با دیگر مراکز دانشگاهی در حوزه اندیشه امام (ره) برقرا شود. نکته دوم این هست که ما نیازمند بازخوانی اندیشههای امام خمینی (ره) در فضای کنونی هستیم و این نه فقط برای نسل جوان و دانشجو که آشنایی زیادی با مبانی فکری امام ندارند، بلکه برای بسیاری از عناصر اصلی انقلاب اسلامی هم این بازخوانی ضروری است. برای این بازخوانی ما باید مسئلههایمان را در شرایط فعلی جامعه و عرصه بین المللی احصا کنیم و آن را با متونی که از امام (ره) داریم، بررسی کرده و پاسخ آنها را استخراج کنیم و این مسیر از طریق ارتباط با مراکز تحقیقاتی، انجمنهای علمی و اساتید میسر خواهد بود.
سروش نیز که به صورت برخط در این جلسه حضور داشت، و به بیان نکاتی پرداخت و گفت: کارکرد این مرکز، بازتولید انقلاب اسلامی و بازسازی و مقام سازی انقلاب اسلامی است و باید به روش برگزاری این دورهها و طرحها جزئیتر و موردیتر ورود کنیم. برداشت من این است که در کارکرد این طرحها باید فراتر از بحث و بررسی اندیشههای نظری به بازسازی اندیشههای انقلابی، کنش انقلابی و درک انقلابی که مسأله پیچیدهای هم هست بپردازیم.
وی گفت: ما باید دانشجویان را با متون مستقیم بهجامانده امام (ره) آشنا کنیم و واسطهای این وسط نباشد و از این طریق نگاه امام (ره) را در حوزه استکبار و متحجرین و سرمایهداران و سایر مسائل مهم بشناسند و با آن آشنا شوند. برگزاری دورههای صحیفه خوانی و جشنوارهها از جمله طرحهایی است که در این خصوص میتواند برنامه ریزی و اجرا شود. نکته دیگر این که ما باید در این مسیر، فضای بروکراتیک را کمتر کنیم تا بتوانیم روند کار را تسریع بخشیم.
هاشمی تروجنی رئیس سابق مرکز فرهنگی-دانشجویی «امام (ره)، ولایت فقیه و انقلاب اسلامی» نیز ضمن اشاره به فراز و نشیبهای این مرکز در دو دهه گذشته، گفت: باید بازنگریهایی در فعالیتهای مرکز صورت پذیرد و اگر حرکتی انجام شود ما نیز در مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) از آن حمایت خواهیم کرد.
دانشجویان حاضر در جلسه نیز به بیان نکاتی از قبیل برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی و برنامه ریزی اقدامات تبیینی به منظور منتقل کردن نقل قولها به نسل جدید پرداختند. یکی دیگر از دانشجویان نیز ضمن اشاره به اصالت مرکز بیان کرد: در حال حاضر این مرکز برنامه مشخصی را دنبال نمیکند و قالبهای برنامهها تکراری میباشد و نیازمند بازطراحی هستند.
در پایان منتظری با اشاره به ۴۳ سال فعالیت در جهاددانشگاهی و تجربه خود در این سالها گفت: بسیار خوشحالم که دانشجویان عزیز نیز به جمع ما اضافه شده اند. اکنون وقت آن است که ما تجربه اوایل انقلاب را به نسل جدید منتقل کنیم و با فضایی که ما برای آنها فراهم میکنیم بتوانند نهاد سازی کنند و در مراکزی مانند مرکز امام و انقلاب اسلامی در سپهر فرهنگ جهاد دانشگاهی به علایق خود بپردازند. البته چنین رویکردی صبر و سعه صدر می خواهد همانگونه که بزرگان انقلاب نسبت به ما چنین رویکردی داشتند. ما باید به جوانان و دانشجویان فرصت بدهیم که بیایند و خودشان ایده پردازی کنند، نهاد سازی کنند و خودشان از آن حفاظت و دفاع کنند.
منتظری گفت: در حال حاضر معتقدیم باید کمک کنیم تا دانشجویان در نهادی همچون جهاددانشگاهی حضور پر رنگی داشته و به فعالیت بپردازند و علائق خود را پیش ببرند؛ چراکه نبود چنین فضای حمایتی باعث شده است که دانشجویان از ما دور شوند.
وی ادامه داد: نکته مهمی که باید بررسی کنیم و مهمترین چیزی که ذهن جوانان و دانشجویان ما را درگیر کرده و بین فرهنگ انقلاب و امام(ره) و آنها فاصله انداخته است، مساله «حکمرانی» است. یعنی ما چگونه جامعه را اداره میکنیم و آیا این بر اساس اندیشههای امام(ره) هست یا نه. لذا سعی کنیم با بررسیهای لازم در این حوزه فعالیتهایی را طراحی کنیم تا بتوانیم در فضای دانشجویی به اینگونه مسائل پاسخ دهیم.
وی از پیشنهاد تشکیل شورای معین در کنار شورای سیاستگذاری حمایت کرده و افزود: تشکیل شورای معین امر واجبی است و امید است سازمان دانشجویان هر چه زودتر این شورا را با حضور دانشجویان و با حداکثر تنوع تشکیل دهد.
در پایان مقرر شد ضمن ادامه برگزاری جلسات شورای علمی، «شورای معین دانشجویی» مرکز باحضور دانشجویان دانشگاههای مختلف و با سلایق و اندیشههای مختلف راه اندازی شده و پیشنهادات آن شورا به شورای علمی جهت تصمیمگیری، منعکس شود. همچنین برگزاری جشنواره طریق جاوید وهمچنین دیگر برنامههای پیشنهادی مرکز بخصوص کرسیهای آزاد اندیشی در حوزه اندیشههای امام و انقلاب اسلامی با مشارکت و همکاری مرکز مناظره، آزاداندیشی دانشجویان ایران مورد تأکید قرار گرفت.
انتهای پیام
نظرات