به گزارش ایسنا، رسانه فرانسوی در گزارشی نوشته سه روز قبل از مراسم تحلیف «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا، رئیسانجمهور ایران و روسیه در مسکو دیدار و طرفین توافق شراکت استراتژیک جامعی را در زمینههای امنیت، دفاع، انرژی و تجارت امضا کردند.
توافق ایران و روسیه که برای چندین سال در حال آماده شدن بود، با هدف مشخص کردن زمینههای همکاری بین ۲ کشور برای ۲ دهه است.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه بعد از دیدار با «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور ایران در مسکو گفت که مذاکرات ۲ طرف سازنده و مثمرثمر بود و روابط بین مسکو و تهران بر اساس اصول برابری، احترام و حمایت متقابل است.
«مسعود پزشکیان» رئیسجمهوری اسلامی ایران نیز تاکید کرد توسعه روابط با روسیه با گامهای بزرگی پیش میرود و توافق شراکت فصل جدیدی را برای همکاری بین ملتهای ایران و روسیه باز کرد.
او همچنین درباره افزایش روابط با روسیه برای مقابله با تروریسم و خشونت صحبت کرد.
این توافق شامل ۴۷ ماده و چند پرونده از جمله همکاری در زمینههای تکنولوژی، امنیت، سایبری، انرژی هستهای مسالمت آمیز، مبارزه با تروریسم، تقویت همکاری منطقهای و حمایت از محیط زیست است. همچنین این توافق شامل دفاع و همکاری در زمینههای امنیت و دفاع و رزمایشهای مشترک است. این توافق شامل اصل عدم حمایت هر کدام از دو طرف از تجاوز علیه دیگری یا اجازه دادن به استفاده از خاکشان به عنوان پایگاههایی برای تجاوز است.
پزشکیان تاکید کرد: آنچه در منطقه رخ میدهد ایجاب میکند که مسکو و تهران کنار هم باشند. جنگ هیچ ثمرهای ندارد و ما از صلح بین روسیه و اوکراین استقبال میکنیم.
ناخرسندی آمریکا و اروپا از اتحاد ایران و روسیه
طبق گزارش رسانه فرانسوی «رادیو مونت کارلو» کارشناسان میگویند «این دیدار که چند روز قبل از روی کار آمدن ترامپ انجام شد، رویکرد ۲ کشور را درباره اینکه آمریکا صرفا دشمن نیست بلکه هدفی استراتژیک در سیاست خارجه ۲ طرف است، تقویت میکند. آمریکا به عنوان یک عامل مشترک به نظر میرسد که این ۲ را با هم متحد میکند».
«خطار ابودیاب» مشاور سیاسی میگوید: در رابطه با آمریکا به نظر میرسد که مسکو و تهران یک دغدغه مشترک دارند و آن تعامل با دولت دونالد ترامپ است. هیچ کدام از دو طرف برای تحریک ترامپ تلاش نمیکنند بلکه احتمالا منتظر یک معامله مشخص با او هستند. اولویت برای هر کدام از ۲ طرف حمایت از منافع سیاسی خود است. علاوه بر واشنگتن، اتحادیه اروپا نیز به عنوان طرفی که احتمالا از این نزدیکی روابط ناخرسند است، مطرح میشود.
«رامی القلیوبی» متخصص امور روسیه گفت: «شراکت بین روسیه و ایران از سالها پیش وجود داشته است. روسیه ایران را به سامانههای پدافندی اس ۳۰۰ مجهز کرده و ساخت نیروگاه هستهای بوشهر را تکمیل کرد. شراکت بزرگی بین ۲ کشور وجود دارد.»
صادرات گاز به ایران
در راستای این سفر، پوتین درباره طرحهای روسیه برای صادر کردن گاز طبیعی به ایران صحبت کرد و گفت مشکلات فنی در حال بررسی است و مسکو میتواند سالانه ۵۵ میلیارد متر مکعب از گاز را به تهران بدهد.
پزشکیان نیز تاکید کرد که طرفین نیاز دارند برخی مسائل فنی را حل کنند.
خبرگزاری اینترفاکس روسیه به نقل از وزیر انرژی این کشور اعلام کرد که خط لوله گاز پیشنهادی از روسیه به ایران که طرفین درباره آن مذاکره میکنند در صورت عملی شدن از خاک آذربایجان میگذرد.
طبق گزارش رویترز روسیه برای تامین مشتریهای جدید برای گاز خود تلاش میکند.
از سوی دیگر ۲ طرف به گذرگاه بینالمللی شمال جنوب پرداختند که پروژه ساخت جادهای به طول ۷۲۰۰ کیلومتر است که از شهر سن پترزبورگ از طریق روسیه و دریای خزر و ایران امتداد دارد.
پوتین گفت این گذرگاه فرصتهای جدیدی را برای همکاری در زمینه حمل و نقل بین دو کشور ایجاد خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات