دکتر محمد زمان درویش در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه علائم اولیه دیابت به دو نوع اصلی بیماری (دیابت نوع ۱ و نوع ۲) وابسته است، اما برخی نشانههای مشترک وجود دارد که آگاهی از آنها ضروری است، گفت: علائم اولیه و هشداردهنده دیابت تشنگی مداوم، تکرر ادرار، گرسنگی بیش از حد، کاهش وزن ناگهانی، خستگی و ضعف مداوم، تاری دید، عفونت های مکرر، زخمهای دیر التیامیابنده، بیحسی یا سوزش دستها و پاها هستند.
وی افزود: تشنگی مداوم (پلیدیپسی) یکی از شایعترین علائم دیابت است، وقتی سطح قند خون بالا میرود، بدن برای دفع گلوکز اضافی نیاز به آب بیشتری دارد و این منجر به احساس تشنگی مکرر میشود.
وی به تکرر ادرار (پلیاوری) نیز اشاره و بیان کرد: تجمع گلوکز در خون باعث افزایش حجم ادرار میشود، این علامت به ویژه در شب هنگام (نوکتوریا) مشاهده میشود و میتواند منجر به کمآبی بدن شود.
این پزشک متخصص گفت: گرسنگی بیش از حد (پلیفاژی) نیز از علائم است، با وجود مصرف غذا، ممکن است احساس گرسنگی دائمی داشته باشید، این وضعیت ناشی از ناتوانی بدن در استفاده از گلوکز به عنوان منبع انرژی است.
وی ادامه داد: در دیابت نوع ۱، سیستم ایمنی به سلولهای تولیدکننده انسولین حمله میکند و بدن به جای گلوکز، چربی و عضله را برای تأمین انرژی میسوزاند. این کاهش وزن ناگهانی بدون تغییر در رژیم غذایی، زنگ خطری جدی است.
دکتر درویش با بیان اینکه سلولهای بدن بدون انسولین کافی قادر به جذب گلوکز نیستند، در نتیجه، افراد دیابتی حتی پس از استراحت، احساس خستگی غیرعادی دارند، خاطرنشان کرد: افزایش قندخون همچنین باعث تغییر در میزان آب عدسی چشم میشود و این تغییرات موقت میتواند موجب تاری دید شود. در صورت ادامه، ممکن است خطر آسیب دائمی به شبکیه چشم وجود داشته باشد (رتینوپاتی دیابتی).
به گفته این متخصص بیماری های داخلی، افراد دیابتی به دلیل ضعف سیستم ایمنی و قند بالای خون، مستعد عفونتهای قارچی (مانند عفونتهای واژن و پوست) و عفونتهای دستگاه ادراری هستند. همچنین افزایش قند خون میتواند به کاهش جریان خون و آسیب به عروق خونی منجر شود. این موضوع باعث کندی روند بهبود زخمها و بریدگیها میشود و ممکن است عفونتهای جدی ایجاد کند.
وی به بیحسی یا سوزش دستها و پاها به عنوان یکی دیگر از علائم اشاره و بیان کرد: نوروپاتی دیابتی، یکی از عوارض دیابت، میتواند باعث احساس گزگز، بیحسی یا درد در دستها و پاها شود. این علامت معمولاً در مراحل اولیه دیابت نوع ۲ ظاهر میشود.
پزشک متخصص بیماریهای داخلی به شباهت ها و تفاوت های دیابت نوع ۱ و ۲ در علائم نیز اشاره و عنوان کرد: دیابت نوع ۱ معمولاً بهصورت ناگهانی و شدید ظاهر میشود و بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده میشود. علائمی مانند کاهش وزن سریع و کتواسیدوز دیابتی ممکن است اولین نشانه باشد. دیابت نوع ۲ معمولاً تدریجی و خاموش است و ممکن است افراد برای مدت طولانی بدون تشخیص باقی بمانند. در این نوع، اضافه وزن و مقاومت به انسولین نقش اساسی دارند.
دکتر درویش معیارهای غربالگری دیابت نوع ۲ در بزرگسالان را هم بیان و عنوان کرد: افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند، کسانی که سابقه خانوادگی دیابت دارند، نژاد و قومیت، افراد دارای فشار خون بالا، افراد دارای سابقه بیماری قلبی عروقی و سندرم تخمدان پلی کیستیک، زنانی که سابقه دیابت در حاملگی داشته اند و افراد بدون تحرک بدنی از افراد مستعد به دیابت نوع دو هستند و باید سالانه غربالگری شوند.
وی نقش پیشگیری و اهمیت تشخیص زودهنگام را مهم دانست و گفت: دیابت در صورت عدم کنترل، میتواند به عوارض جدی مانند بیماری قلبی، آسیب کلیوی، نابینایی و قطع عضو منجر شود. بنابراین معاینات دوره ای، سبک زندگی سالم و مراجعه به متخصص در صورت مشاهده هرگونه علامت ضروری است.
انتهای پیام
نظرات