هر کشوری از طریق صادرات درآمد مورد نیاز برای رفع نیازهای وارداتی خود را تأمین میکند و از این رو است که باید تلاش کند همواره تعادلی را بین این دو متغیر اقتصادی برقرار سازد.
صادرات و واردات مهم هستند زیرا در کنار هم تراز تجاری یک کشور را تشکیل میدهند که میتواند بر سلامت کلی اقتصاد تأثیر بگذارد. در یک اقتصاد سالم، هم واردات و هم صادرات شاهد رشد مستمر هستند. این معمولا نشاندهنده یک اقتصاد پایدار و قوی است. هنگامی که صادرات و واردات نامتعادل میشود، میتواند باعث مازاد تجاری یا کسری تجاری شود.
مازاد تجاری زمانی رخ میدهد که ارزش صادرات یک کشور بیشتر از ارزش واردات آن باشد و نشاندهنده جریان مثبت پول به کشور است.
چگونه یک کشور میتواند مازاد تجاری کسب کند؟
یک کارشناس اقتصاد در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در پاسخ این سوال میگوید: کشورها میتوانند با سرمایهگذاری در صنایع صادراتمحور، وضع تعرفه بر واردات یا کاهش ارزش پول خود به سمت مازاد تجاری حرکت کنند.
میثم یاوری ادامه میدهد: عملکرد ایران در صادرات و موفقیت در مزایدههای تجاری به عوامل متعددی بستگی دارد. برای بهبود این عملکرد، نیاز به استراتژیهای جامع اقتصادی، بهبود روابط بینالمللی و تقویت زیرساختها وجود دارد. در نهایت، توجه به تنوع در محصولات و بازارهای هدف نیز میتواند به افزایش موفقیت در صادرات کمک کند.
اگر چه تجارت یک فرآیند است که نتایج ملموس آن نیاز به زمان دارد اما در دو سال گذشته اقدامات زیادی در زمینه تجارت خارجی انجام داده و عملکرد موفقی در ورود به بازارهای جدید داشتهایم.
براساس تازهترین آمار تجارت خارجی کشور در هشت ماهه سال جاری صادرات غیرنفتی ایران ۱۸ درصد افزایش یافته است.
احیای واحدهای راکد موثر در رشد اقتصادی و تجارت
واحدهای راکد، با احیاء مجدد، میتوانند به ظرفیت تولید کشور افزوده و به تأمین نیازهای داخلی و خارجی کمک کنند؛ افزایش ظرفیت تولید به کاهش وابستگی به واردات و افزایش صادرات کمک میکند.
یک تولیدکننده محصول صنعتی - شیمیایی در استان زنجان در این رابطه میگوید: احیاء واحدهای راکد میتواند به تقویت زنجیره تأمین و کاهش وابستگی به واردات کمک کند و با تولید داخلی بیشتر، کشور میتواند به خودکفایی نزدیکتر شود و در نتیجه، ریسکهای ناشی از نوسانات بازارهای جهانی کاهش مییابد.
امیر حسنی با بیان اینکه واحدهای راکد معمولاً به دلایل اقتصادی و اجتماعی به حالت تعطیل درآمدهاند و احیاء این واحدها میتواند به کاهش آسیبهای اجتماعی مانند بیکاری، فقر و نارضایتی عمومی کمک کند، میافزاید: صادرات و بهبود رقابتپذیری کشور در بازارهای جهانی درگرو تولید است.
احیاء واحدهای راکد صنعتی در زنجان
مدیرکل صمت استان زنجان میگوید: ۱۴۷ واحد صنعتی استان غیرفعال است که ۶۳ مورد آن قابلیت احیا دارد.
مجید گلشنی ادامه میدهد: در حوزه صنعت ۱۳۵۰ واحد در استان زنجان بهرهبرداری شده که ۱۴۷ واحد معادل ۱۱ درصد غیرفعال است و ۶۳ واحد قابلیت احیا دارد.
وی با اشاره به اینکه واحدهای صنعتی استان زنجان ۲.۷ درصد کل پروانههای بهرهبرداری کشور را به خود اختصاص داده است، ادامه میدهد: حجم سرمایهگذاری استان شامل ۳.۱ کل حجم سرمایهگذاری کشور میشود.
گلشنی رقم مصوب صادارت برای سالجاری را ۶۱۶ میلیون دلار عنوان و اظهار میکند: در هشت ماهه امسال، صادرات بر اساس منشاء تولید ۴۲۹ میلیون دلار اتفاق افتاده و بر اساس آمار گمرک ۳۶۱.۵ میلیون دلار بوده است.
به گفته مسئولان گمرگ استان زنجان واردات ۳۰۹ میلیون دلار است که در مقایسه با صادرات از منشاء تولید ۱۲۰ میلیون دلار در مقایسه با آمار گمرک ۵۸ میلیون دلار تراز تجاری مثبت داریم.
گفته میشود از ۴۱ مقصد صادراتی امسال پنج کشور جدید بوده و ۱۳ کشور هم سال قبل اضافه شده بود و هشت ماهه امسال ۲۰ کالای جید به سبد صادراتی اضافه شده است.
بخشنامههای خلقالساعه لطمه بزرگی به صنایع میزند
رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان زنجان میگوید: سیاستگذاریها و بخشنامههای خلقالساعه، لطمه بزرگی به صنایع وارد کرده، موجب اختلال در فرآیند صادرات و واردات و زمینگیر شدن تولید شده است.
وی میافزاید: تصور کنید واحدی بر مبنای قوانین و مقرراتی که قبلا تصویب شده، اقدام به تزریق سرمایه جدید برای افزایش تولید میکند در حالی که چند صباح بعد شاهد صدور بخشنامههای خلقالساعهای میشویم که از صادرات همان محصول ممانعت و یا به نحوی در خصوص تبدیل ارز با مشکل مواجه میکند.
وی میافزاید: تعهد ارزی ایجاد شده، بنگاههای اقتصادی را با چالشهای فراوانی مواجه کرده است.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان زنجان ادامه میدهد: مقوله صاردات و واردات نیز مثل سایر مسایل اقتصادی به موجب تحریم، تحتالشعاع قرار گرفته است اما صدمات تحریمهای خارجی به اندازه خود تحریمیهای داخلی نیست، قوانین و آییننامههای خلقالساعه و موانعی که سازمانها و نهادها بر سر راه صادرات ایجاد میکنند، به مراتب بیشترین آسیب را به صادرات وارد میکند تا تحریم های خارجی، بنابراین نیاز است، دولت، جهت رونق صادرات، فکری به حال خود تحریمیهای داخلی کند.
افزایش صادرات در کشوری مثل ایرات نیازمند یک رویکرد جامع و چندجانبه است که شامل بهبود زیرساختها، توسعه روابط بینالمللی، تنوع در محصولات و بازارها و ارتقاء کیفیت محصولات میشود. با اجرای این راهکارها، ایران میتواند به بهبود وضعیت صادراتی خود و افزایش درآمدهای ارزی دست یابد.
صادرات میتواند موتور محرکهای برای توسعه استان زنجان باشد و با تقویت زیرساختها و بهرهگیری از ظرفیتهای موجود، مسیر رشد و پیشرفت استان را هموار کند. صادرات محصولات بومی مانند ملیله، چاقو، فرش و مواد غذایی محلی، فرهنگ و هویت زنجان را به جهان معرفی میکند. این موضوع نهتنها زمینه را برای صادرات بیشتر فراهم میکند، بلکه گردشگری و تبادلات فرهنگی را نیز تقویت میکند.
انتهای پیام
نظرات