• سه‌شنبه / ۱۸ دی ۱۴۰۳ / ۱۶:۲۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403101813669
  • خبرنگار : 50972

یک استاد حقوق بین‌الملل پاسخ داد

چطور می‌توان افغانستان را وادار به تامین حقابه ایران از هیرمند و هریرود کرد؟

چطور می‌توان افغانستان را وادار به تامین حقابه  ایران از هیرمند و هریرود کرد؟

ایسنا/خراسان رضوی یک مدرس دانشگاه گفت: استناد حقوقی ایران بر نقض اصل همبستگی مندرج در اصل ۲۴ اعلامیه جهانی استکهلم ۱۹۷۲ توسط افغانستان، یک امر مهم و ضروری است تا بتوان با تکیه بر نظریه مسئولیت محض دولت‌ها در حقوق بین‌الملل محیط‌زیست، افغانستان را وادار به جبران خسارات مالی قبلی، اعاده به وضع سابق و توقف وضعیت مخاطره‌آمیز زیست‌محیطی کرد.

هادی مسعودی‌فر در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اقدام هیات حاکمه افغانستان نسبت به احداث سد بر روی رودخانه‌های هیرمند و هریرود و عدم تامین حقابه ایران، اظهار کرد: در مقطع کنونی به دلیل عدم استفاده دولت ایران از ظرفیت‌های علمی و تخصصی موجود در استان‌های هم مرز با کشور افغانستان، عدم استفاده راهبردی از حقوقدانان بین‌الملل استان خراسان و عدم بهره‌مندی از استراتژی‌های موثر حقوقی و دیپلماتیک، موضوع انرژی، بهره‌مندی از منابع طبیعی و مدیریت منابع آب میان ایران و افغانستان، از قلمرو مباحث نرم «حقوقی و توافق‌محور» خارج شده و به قلمرو مباحث سخت «قدرت سیاسی و اعمال اصل حاکمیت ملی» وارد شده است.

وی ادامه داد: از این‌رو به نظر می‌رسد که به دلیل تاخیر در تدوین استراتژی هدفمند و کاربردی در دستگاه دیپلماسی ایران، فرصت پیشگیری و طراحی سازوکارهای مشترک و همگرایانه دوجانبه عملا از دست رفته و افغانستان در حال ایجاد رویه‌ای تدریجی در قطع حقابه عرفی مناطق پائین‌دستی رودخانه‌های هیرمند و هریرود است. به همین دلیل تردیدی نیست که در آینده شاهد تکمیل دو پروژه سدسازی تیرپل و گفگان در امتداد پروژه پاشدان بر روی رودخانه‌های مشترک و سرریز به مناطق اقلیمی کشور ایران خواهیم بود.

این پژوهشگر حقوق بین‌الملل بیان کرد: ضرورت بهره‌مندی از ابزارهای حقوقی بین‌الملل مانند استناد به اصل ارزیابی پیامدهای زیست‌محیطی و مسئولیت محض در خسارت‌های زیست‌محیطی می‌تواند موجبات مسئولیت بین‌المللی رژیم حاکمه افغانستان در قبال تمامی آثار و پیامدهای زیست‌محیطی، اقتصادی، اجتماعی و انسانی مرتبط با احداث سد پاشدان بر روی رودخانه هریرود را فرآهم آورد.

احقاق حقوق با استفاده از ابزارهای حقوق بین‌المللی

این مدرس دانشگاه عنوان کرد:  امروزه امنیت صرفاً شامل دفع تهدیدات نظامی نمی‌شود؛ بلکه امنیت انسانی در بردارنده تمامی زمینه‌هایی است که انسان برای داشتن زیست شرافتمندانه به آنها نیازمند است که شامل امنیت زیست‌محیطی، اقتصادی و بهداشتی-درمانی نیز می‌شود و به همین دلیل ایجاد مانع در جاری شدن بخشی از آب رودخانه‌های مشترک می‌تواند ضمن بر هم زدن اکوسیستم منطقه پائین‌دست رودخانه‌ها، امنیت انسانی را به طور جدی با تهدید روبه‌رو کند.

مسعودی‌فر اضافه کرد: در گام اول انتظار می‌رود که دولت جمهوری اسلامی ایران با انتشار بیانیه‌ای رسمی، عدم رعایت اصل ارزیابی پیامدهای زیست‌محیطی توسط افغانستان را اعلام کند و هرچه سریع‌تر خواستار توقف حبس بخشی از منابع آبی که به صورت تاریخی در مسیری طبیعی جاری بوده است، شود. یکی دیگر از مکانیزم‌های پیشنهادی مبتنی بر موازین حقوق بین‌الملل محیط‌زیست در قبال منابع آبی مشترک میان ایران و افغانستان، تقسیم منابع آبی هریرود بین دو طیف از منابع زیست‌محیطی موسوم به جریان اقلیمی طبیعی و جریان اقلیمی مازاد است.

وی در خصوص نحوه تقسیم منابع آبی هریرود اظهار کرد: هیات حاکمه افغانستان فقط می‌تواند نسبت به جریان اقلیمی مازاد در هریرود با توجه بر سرانه بارش‌های فصلی اعمال حاکمیت کند و جلوگیری از جریان اقلیمی طبیعی یا تاریخی رودخانه‌ها از طریق اقداماتی مانند سدسازی، نقض آشکار کشور همجوار یعنی ایران برای داشتن محیط‌زیست سالم است و مسئولیت بین‌المللی دولت خاطی را به همراه دارد. پاسداشت حق بهره‌مندی از منابع طبیعی اقتضاء می‌کند که علاوه بر منافع مشروع افغانستان در امر مدیریت منابع طبیعی، از خسارت‌های احتمالی بر جامعه انسانی ایران به ویژه ساکنین خراسان رضوی پیشگیری شود.

این مدرس دانشگاه با تاکید بر اینکه به منظور اعمال روش‌های حقوقی موثر برای بهره‌مندی از حقابه هریرود، توازن قدرت سیاسی و ژئوپلیتیک نیز امری ضروری است، گفت: سوابق تاریخی در بهره‌مندی از منابع طبیعی مشترک میان کشورها نشان داده است که اگر مسئله مورد مناقشه از مرحله پیشگیری و رعایت اصل احتیاط در حقوق بین‌الملل محیط‌زیست عبور کند، دیگر نمی‌توان صرفا به طرح دعاوی حقوقی در مراجع صلاحیت‌دار بین‌المللی مانند دیوان بین‌المللی دادگستری اکتفا کرد، به ویژه آنکه یک طرف از اختلاف، حکومتی مانند هیات حاکمه افغانستان است که همچنان توسط جامعه جهانی به صورت رسمی مورد شناسایی «دوژوره» واقع نشده و تنها دولت‌های انگشت‌شماری آن‌ را به صورت «دوفاکتو» شناسایی کرده‌اند.

مسعودی‌فر ضمن تاکید بر لزوم اقدام حقوقی بین‌المللی موثر از سوی ایران، عنوان کرد:  استناد حقوقی ایران بر نقض اصل همبستگی مندرج در اصل ۲۴ اعلامیه جهانی استکهلم ۱۹۷۲ توسط افغانستان، یک امر مهم و ضروری است تا بتوان با تکیه بر نظریه مسئولیت محض دولت‌ها در حقوق بین‌الملل محیط‌زیست، افغانستان را وادار به جبران خسارات مالی قبلی، اعاده به وضع سابق و توقف وضعیت مخاطره‌آمیز زیست‌محیطی کرد.

وی ادامه داد: جهت کاهش آثار زیان‌بار زیست‌محیطی مرتبط با حقابه ایران از رودخانه‌های هیرمند و هریرود، می‌توان طرح منطقه مشترک اقتصادی-زیست‌محیطی را در پهنه‌ای از قلمرو سرزمینی ایران و افغانستان پیاده‌سازی کرد؛ به نحوی‌ که ساکنین دو کشور در منطقه انحصاری مورد نظر به صورت مشترک اقدام به ایجاد مراکز صنعتی، کشاورزی و اقتصادی کرده و از ظرفیت‌های مشترک در محدوده بالادستی، میان‌دستی و پائین‌دستی رودخانه که از معاهدات دوجانبه بین‌المللی دو کشور برگرفته شده، بهره‌مند شوند. از این طریق می‌توان ضمن رعایت حقوق مشترک دو کشور در قبال منابع آبی و زیست‌محیطی، اصل همبستگی در حقوق بین‌الملل محیط‌زیست را جایگزین یک‌جانبه‌گرایی در بهره‌مندی از منابع آبی کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
دیروز ۰۶:۴۶

خیلی ساده است آب در مقابل نفت و گاز حتما جواب میده

avatar
دیروز ۱۳:۱۶

باید با موشک سد ها رو بزنید

avatar
دیروز ۱۴:۱۵

هرگز متقاعد نخواهند شد

avatar
دیروز ۱۴:۴۰

کشورها صاحب اختیار مدیریت آبهای داخل کشورشان هستند بجز مواردی که قراردادبین المللی داردمثل رودخانه هیرمند،ایران به شرط دریافت کامل حق آبه برابرنصف حق آبه دریافتی از افغانستان آب خریداری کند یاگاز وبرق بدهد اینطوری اقلا می‌شود معامله دوسر سود برای دوطرف

avatar
دیروز ۱۶:۰۲

مذاکره حرف زدن جلسه گذاشتن هیچ فایده ندارد چون اینا هیچی حالیشون نیست..فقط فشار جوابه نمونش ندادن سوخت تمام.

avatar
دیروز ۱۷:۲۶

باید در گفتگوی و جلسه های مکرر به آنها بگویند که اگه واقعاً مسلمان هستید باید بدانید که اولین نامردانی که آب را بروی مسلمانان بستند همان لشکر یزید بود و در کربلا آب را بر امام حسین و اهل بیت و یارانِ امام بستند پس الکی اسمتان را مسلمان نگذارید.

avatar

افغان فقط زبان زور میفهمد اگر با محبت صحبت شود فکر میکند از او میترسی

avatar
دیروز ۱۸:۴۳

حکومت افغانستان که حکومت نیست باید با زبان خودشان صحبت کرد

avatar
دیروز ۱۹:۳۰

رود هیرمندبا ۱۴۰۰ کیلومتر طول بزرگترین رود داخلی افغانستان می باشد که از چهل کیلو متری شهر کابل از کوه بابا هندوکش سرچشمه می گیرد وبا عبور از افغانستان به مرز ایران می ریزد ما نمی توانیم کاری بکنیم چون داخل افغانستان است و نقش مهمی در آبادانی دارد

avatar
دیروز ۱۹:۴۱

فقط زور اینها غیر تز این زبان چیزی حالیشون نیست

avatar
دیروز ۲۰:۲۶

این جماعت فقط زبان زور می فهمند

avatar
دیروز ۲۰:۳۵

دولت تاکید کند حق آبه را نمی خواهیم به شرطی که جلوی سیلاب به طرف ایران را بگیرند .اگه سیلاب به زمینهای ایران وارد شد ایران سد ها را بمباران می کند

avatar
دیروز ۲۰:۵۶

اگر امروز ایران برای چیزی که حقش است باج بدهد فردا توقعات بیشترخواهدشدمگراینکه به زور حقش را بگیرد

avatar
دیروز ۲۱:۳۵

با چهارتا موشک میشود حق آبه را گرفت سد شون را خراب کنیم

avatar
دیروز ۲۱:۳۹

به جایش همان دشت امید را که در مقابل حقابه گرفته بودند را پس بگیرید . و یا هر خاکی که طرفین توافق کنند .

avatar
دیروز ۲۲:۰۶

هر دولتی یا کشوری یک نقطه ضعف دارد کشور ما هم نقطه ضعفش آب است که افغانستان دقیقأ دست گذاشته بر آن ..خب افغانستان هم صد درصد نقطه ضعف دارد و مسئولین باید بگردن و نقطه ضعفشان را پیداکنند و در دست بگیرند تا بتوانندحقابه خودش را بگیرد ..

avatar
دیروز ۲۳:۰۴

فقط زور و قدرت.

avatar
دیروز ۲۳:۰۸

موضوع آب حق آبه فشار اقتصادی یک مرز میلک را ببندید . یا اینکه امتیاز بدهید امتیاز بگیرید .بصورت جدی فوری قوی آب حیات است تشنگی دیر هنگام باعث مرگ میشود