دکتر هادی غلامیان در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: سبک زندگی مردم از ۲۰ سال گذشته تغییرات زیادی کرده است. مردم ما که تا پیش از این بیشتر فرش نشین بودند؛ امروزه به دلایل تغییرات فرهنگی و اجتماعی به سمت مبل نشینی حرکت کردهاند. به بیان دیگر قبلا مبلمان یک کالای لوکس در بین مردم بود ولی امروزه مبلمان منزل یک کالای ضروری شناخته میشود. اما این تغییر سبک زندگی چالشها و فرصتهایی را به دنبال داشته است.
وی افزود: تاریخچه استفاده از مبلمان در کشور به دوران ایران باستان مربوط میشود. بیشتر مواقع مردم فکر میکنند که مبلمان کالای وارداتی است ولی در پیشینه تاریخی کشور مبل نشینی وجود داشته و این فرهنگ مجدد میان مردم رواج پیدا کرده است. با توجه به اینکه مبل نشینی بین مردم فراگیر شده و در حال گذر هستیم، به تازگی چالشهایی در حوزه صنعت مبل در کشور در حال شناسایی است.
وی افزود: مردمی که به استفاده از مبلمان روی آوردهاند، این سوالات را مطرح میکنند که چه نوع مبلی را خریداری کنند و چگونه بفهمند که مبل از کیفیت لازم برخوردار است یا خیر و این یک چالش جدی و اساسی است. چون در بسیاری از محصولات دیگر نظیر وسایل برقی میتوانند به برند، استاندارد و گرید انرژی توجه کرده و برای خرید به آن موارد اطمینان کنند.
غلامیان ادامه داد: اما در صنعت مبلمان منزل این معیارهای رسمی و قانونی وجود ندارد و ما در این صنعت با چند چالش مواجه هستیم. یکی از این چالشها شناسایی نیاز مصرف کننده یعنی مردم است. زیرا مردم نمیدانند مبل مورد نظر خود را از کجا باید تهیه کنند. یک دست مبل با کیفیت یکسان، در مناطق مختلف شهر و یا درب کارخانه با قیمتهای متفاوتی عرضه میشود. این اتفاق باعث سردرگمی مردم شده است.
این مدرس دانشگاه افزود: چالش بعدی در حیطه صادرات و واردات مبلمان است. اگر به تاریخچه مبلمان نگاه کنیم حدود ۵۰ سال پیش صادرکننده مبلمان به کشورهایی بودیم که امروزه افتخار میکنیم، مصرف کننده محصولات آن هستیم. تولیدکنندگان پر تلاش و ارزشمند زیادی در کشور وجود دارد، اما متاسفانه اندک افرادی هستند که از این بازار سوء استفاده کرده و در دهههای گذشته مبل بیکیفیت را صادر کردند؛ این کار باعث شد در بازار خارجی تصور نادرستی از صنعت مبل ایران به وجود آید و اعتبار تولیدکنندگان خوب ما گاهی از دست برود و بازار خارجی تمایل کمتری به خرید مبل ایران داشته باشد.
وی با بیان اینکه در زمینه صنعت مبلمان منازل ما نتوانستیم صادرات مبل با کیفیت را مدیریت کنیم، افزود: شواهد تاریخی نشان میدهد، برخی سودجویان کیفیت تولید مبل ایرانی را پایین آوردند به عنوان مثال جای فوم و اسفنج رویه کوبی در دورهای از مواد نامرغوب مثل کاغذی و کارتن استفاده کردند. این تنزل کیفیت به این خاطر اتفاق افتاد، چون نظارتی روی آن نبود.
دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، اظهار کرد: چالش بعدی این است که ممکن است برندهای کشورهای دیگر نظیر چین، ترکیه و ... مبلمانی تولید کنند که کیفیت و قیمت خیلی پایینی داشته و آن را مونتاژ نشده، وارد ایران کرده و پس از مونتاژ در بازار ایران بفروشند. این باعث میشود که با وجود تولیدکنندگان داخلی به نام، در کوتاه مدت وارد کنندگان بازار را به دست بگیرند و تولید کنندگان مبلمان ایرانی بازار خود را برای مدتی از دست بدهد. در حالیکه بعد از گذشت مدتی خریدار متوجه میشود مبلمان وارداتی کیفیت لازم را ندارد و به اشتباه هزینه زیادی هم از دست داده است.
وی افزود: اما سوال این است در مورد ضربهای که وارد کننده داخلی یا خارجی این نوع مبلمان خارجی خانگی به تولید کنندگان داخلی زده و باعث ضرر و زیان و ورشکستگی آنها شده را چه کسی پاسخگو است. در حالی که مصرف کننده از کیفیت این مبلمان خبر نداشته و استانداردی هم جهت نظارت وجود ندارد.
غلامیان یادآور شد: پس باید یک نظارتی صورت گیرد تا برای ورود مبلمان وارداتی استانداردهایی را مشخص کند. مطمئنا در کشورهای خارجی هم افراد سودجویی هستند که تلاش میکنند محصولات بیکیفیت خود را به کشور ما صادر کنند. بنابراین ما باید جلوی واردات این دست تولیدات را هم بگیریم. با توجه این چالشها وجود یک واحد یا راهاندازی یک آزمایشگاه ملی مبلمان در کشور ضروری است.
این پژوهشگر در ادامه گفت: مبلمان در دوشاخه اداری و منازل تولید میشود. اما مبلمان اداری استاندارد اجباری دارد و بسیاری از شرکتهایی که در حوزه مبل اداری فعالیت دارند، باید با مراجعه به اداره ملی استاندارد برای محصولشان استاندارد بگیرند و در غیر این صورت اجازه فروش برخی از آن را ندارند.
غلامیان خاطر نشان کرد: ولی در حوزه مبلمان منزل چنین اتفاقی رخ نمیدهد. در بسیاری از موارد فرد هزینه میلیونی برای خرید یک دست مبل میکند، اما کمتر از یک ماه رنگ آن پودر شده، چوب آن ترک و اتصال جداشده و اسفنج آن به سرعت از بین میرود. اگر در صنعت مبلمان استاندارد را فرهنگ سازی کرده و با راهاندازی آزمایشگاه فنی مبلمان این موضوع را برای مسئولین توجیه قوی کنیم که استانداردسازی صنعت مبلمان منزل با توجه به گستردگی و گردش مالی که به وجود آمده، یک ضرورت است، میتوان به این صنعت کمک کرد.
وی گفت: بنا به گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت نزدیک به ۱۲ درصد اشتغال در کشور در حوزه صنایع چوبی است که از این مقدار ۹ تا ۱۰ درصد در حوزه مبلمان اتفاق میافتد. این به معنای اشتغالزایی بالای این صنعت بوده و اینکه تغییر سبک زندگی مردم و نیاز آنها به این صنعت هر روز افزایش مییابد.
این پژوهشگر افزود: بنابراین باید استانداردهای ملی در حوزه مبلمان منازل را تدوین کنیم و آزمایشگاه ملی مبلمان منزل راه اندازی شود. در این شرایط است که میتوانیم تمام تولید کنندگان را برای گرفتن درجه استاندارد مجاب و تشویق کنیم. این کار باعث میشود که به تدریج کیفیت محصولات و فرایند تولید مبلمان تغییر کند.
وی افزود: متاسفانه در حال حاضر در برخی کارگاهها مبلمان در شرایط نامناسب تولید میشود، در حالی که در برخی کارخانجات برندهای بزرگ مبل با کیفیت تولید و به بازار عرضه میشود که این تولیدات به تناسب قیمت هر کدام بازار خود را دارد. ولی میتوانیم با درجهبندی محصولات مبلمان تولیدی، کمک کنیم تا خریدار بتواند گزینههای بهتری برای انتخاب داشته باشد، مصرف کننده می تواند طبقه بندی کند و احساس نکند که پول خود را هدر داده است. این کار به مشتری آرامش خاطر میدهد و از طرفی چون قوانینی تعیین میکنیم که اجازه صادرات و واردات مبلمان بیکیفیت را نمیدهد، بنابراین هر دو باعث حمایت از تولید کنندگان خواهد بود.
این مدرس دانشگاه با اشاره به علمی شدن صنعت مبل در دانشگاهها، گفت: از طرف دیگر رشته مهندسی صنایع مبلمان حدود ۱۰ سالی است که در دانشگاه تهران راهاندازی شده است. یکی از دلایل افزایش کیفیت مبلمان خانگی میتواند حضور متخصصین و مهندسین صنایع چوب و مبلمان دانشگاهی در صنعت باشد. چرا که کیفیت مبلی که اکنون تولید میشود با گذشته تفاوت بسیاری دارد و این باعث شده تولید کننده محصول به روزتری را عرضه کند.
دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران ادامه داد: امروزه صنعت چوب و مبلمان در کشور از سنتی به سمت صنعتی و مدرن حرکت کرده است. خط تولید هوشمند و حضور رباتها باعث تحول آن شده است، بنابراین این بازار ظرفیت و کشش پذیری پیشرفت و تحول را دارد و بجز مصرف کننده داخلی میتوانیم بازارهای منطقه را به دست بگیرد.
وی گفت: صادرات مبل به خاطر حجیم بودن هزینهبر است. به این خاطر کشوری مثل چین که در بسیاری از حوزهها خوب کار میکند، نتوانسته بازار داخلی را تغییر چندانی بدهد و از این رو ما مزیت رقابتی برای صادرات مبلمان به کشورهای همسایه را هم داریم. امید است با نگاه دقیق و دغدغهمند مسئولین کشور به این هنر صنعت و همکاری بیشتر صنعت و دانشگاه چالشهای صنعت برطرف شده و شکوفایی بیشتر صنعت مبلمان را در کشور عزیزمان شاهد باشیم.
انتهای پیام
نظرات