عباسعلی خسروی در گفتوگو با ایسنا از جولان سگهای بدون صاحب در شهرستان، بخصوص اماکن عمومی به عنوان یک معضل جدی نام برد و افزود: وجود سگهای بلاصاحب در شهر و روستاها نارضایتیهای بسیاری را از سوی شهروندان به همراه داشته است.
وی دلیل عمده این ازدیاد را زبالهگاههای شهری و روستایی دانست که تنوع غذایی بسیاری را برای سگهای بلاصاحب و سایر گونهای جانوری ایجاد کرده است، دفن نشدن زبالهها به صورت اصولی و استاندارد در زباله گاههای شهری و روستایی موجب حضور سگهای بلاصاحب در داخل شهر و روستا و محلهای دفن زباله شده است.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان جغتای سگهای بلاصاحب را یکی از مهمترین عوامل اصلی انتقال بیماری هاری دانست و افزود: سگهای بلاصاحب چون یکی از حیوانات ناقل هستند بیماری را به حیاتوحش هم انتقال میدهند. امسال در شهرستان جغتای نیز بیماری هاری را در بین سگهای بلاصاحب گزارش شده است.
وی دامنه رشد سگهای بلاصاحب در شهرستان را بسیار بالا دانست و خاطرنشان کرد: گرچه ساماندهی سگهای بلاصاحب بر اساس دستورالعمل مدیریت کنترل جمعیت و ساماندهی سگهای بلاصاحب در شهرها با شهرداریها و روستاها نیز با دهیاریها و روستاها است اما در این خصوص اقدامات جدی انجام نمیشود.
مدیریت غیراصولی زبالهها، عامل ماندگاری حیاتوحش حتی در محیط شهری
خسروی با اشاره به اینکه رهاسازی سگها و غذا دادن به آنها موجب افزایش سگهای بلاصاحب در شهرستان جغتای شده است، تصریح کرد: مدیریت غیراصولی زبالهها موجب جذب و ماندگاری حیاتوحش حتی در محیط شهری نیز شده است.
وی با اظهار تأسف از اینکه در برخی روستاها جمعآوری پسماند به صورت اصولی انجام نمیشود، خاطرنشان کرد: زباله گاههای روستاها به لحاظ استاندارد مورد تائید محیطزیست نیستند.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان جغتای تغییر رفتاری و کاهش ترس حیوانات وحشی را از دیگر اثرات ماندگاری حیوانات در محیطهای شهری و روستایی دانست و خاطرنشان کرد: بعضاً حیاتوحشی را در داخل روستاها و شهرها مشاهده میکنیم.
از سر دلسوزی به حیوانات غذا ندهید
وی با بیان اینکه وقتی حیوان وحشی از غذاهای شهری و روستایی تغذیه کند شرایط اکولوژیک خود را از دست میدهد، گفت: از شهروندان درخواست داریم به هیچ عنوان به سگهای بلاصاحب و حیوانات وحشی از سر دلسوزی غذا ندهند. این کار برایشان امنیت غذایی به وجود میآورد و از سویی موجب افزایش تعدادشان در داخل شهر و روستا میشود.
خسروی با اشاره به اینکه در حال حاضر جمعآوری سیستم ناقص پسماند و دفن غیراصولی مهمترین معضل شهرستان است، ادامه داد: با توجه به اینکه همه ساله با شروع فصل سرما و کاهش دما و بارشها حیاتوحش به سمت مناطق مسکونی میروند، از شهروندان تقاضا داریم ضمن پرهیز از نزدیکی به آنها سریعاً به محیطزیست شهرستان اطلاع دهند.
وی خاطرنشان کرد: حیاتوحش چون در فصل زمستان به سختی غذا پیدا میکنند اغلب به سمت مناطق مسکونی پناه میبرند، انتظار داریم روستاییان در صورت مشاهده وحوش در مناطق روستایی و یا حمله آنها به افراد، این موارد را از طریق تماس با سامانه ۱۵۴۰ و یا شماره تلفن ۴۵۶۲۱۲۵۳ اداره محیطزیست جغتای گزارش دهند تا اقدام بایسته صورت گیرد.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان جغتای اظهار کرد: بدون شک اگر معضل افزایش جمعیت سگهای بلاصاحب به صورت ریشهای رفع نشود امکان جفتگیری با گرگ و تولد گونه گرگاس وجود دارد و این خطری جدی برای حیاتوحش است.
اقدامی نشود، شاهد وقوع اتفاقات تلخ برای شهروندان خواهیم بود
وی افزود: در حال حاضر شاهد فراوانی مشهود و گسترش دامنه تهدیدات زیستی این حیوانات در انتقال بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان، به ویژه سگگزیدگی و سرایت بیماری هاری و در نتیجه بروز نارضایتیهای اجتماعی هستیم. بدون شک اگر در شهرستان جغتای اقدامی جدی برای جمعآوری سگهای بلاصاحب نشود، شاهد وقوع اتفاقات ناگوار و تلخ برای شهروندان خواهیم بود.
خسروی مسئولیت اجرایی کنترل سگهای ولگرد و بلاصاحب در شهر را با شهرداریها و در روستا با بخشداریها و دهیاریها دانست و اظهار کرد: تغذیه حیوانات وحشی از پسماندها باعث میشود به غذا و حضور در کنار انسان عادت کنند. همچنین نتیجه بسیار نامطلوب رفتارهای غیر زیستمحیطی این است که حیوانات نقش اکولوژیک خود را از دست داده و به نوعی به یک موجود زباله خوار تبدیل میشوند که سلامت و بعضاً جان این حیوان را به خطر میاندازد.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان جغتای گفت: با حضور گلهای سگهای بلاصاحب در طبیعت زندگی سایر حیوانات همچون یوزپلنگ، روباه، شغال، خرگوش و... تحت تأثیر جدی قرار میگیرد.
وجود یوز پلنگ، آهو، کفتار، گرگ، روباه، تشی، عقاب طلایی، دلیجه، سارگپه، سنقر و انواع دیگر پرندگان شکاری، باقرقره شکمسیاه، کبک، تیهو و... در جغتای نشان از تنوع زیستی نسبتاً مطلوب این منطقه دارد.
منطقه حفاظت شده «ریوند» در محدوده شهرستانهای سبزوار، جغتای، جوین و داورزن با وسعت ۷۵ هزار و ۱۰۸ هکتار با سیمای طبیعی برخوردار از کوهستان، دشت و تپه ماهور، یکی از زیستگاههای ارزشمند حیاتوحش در غرب خراسان رضوی به شمار میرود.
مرکز شهرستان ۴۸ هزار نفری جغتای در ۳۵۰ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد.
انتهای پیام
نظرات