به گزارش ایسنا، دکتر ابراهیم فیاض در گفتوگو با «آرمان ملی» مسائل مختلفی را از جمله پیام تبریک اخیر دونالد ترامپ درباره الحاق کانادا به ایالات متحده تا مساله سوریه را بررسی کرده که در ادامه میخوانید:
دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب آمریکا در پیام تبریک کریسمس خود، مزایای پیوستن کانادا به ایالات متحده آمریکا را تشریح کرده و قول داد که پس از این اتفاق مالیاتها در آنجا ۶۰ درصد کاهش مییابد، تجارت آنها بلافاصله دو برابر میشود و آنها بهتر از هر کشور دیگری در جهان از لحاظ نظامی محافظت خواهند شد.
رئیسجمهور منتخب آمریکا همچنین به مردم گرینلند تبریک گفت، که ایالات متحده آمریکا برای اهداف امنیت ملی خود به آن نیاز دارد و میخواهند آمریکا در آنجا باشد. ترامپ در ادامه صحبتهای توسعه طلبانه خود پیش از این اعلام کرده بود که ایالات متحده منافع قابل توجهی در عملکرد امن، کارآمد و قابل اتکای کانال پاناما دارد و اجازه نخواهد داد که این کانال به دست نااهل بیفتد. ترامپ ادامه داد: این کانال صرفاً به نشانه همکاری ایالات متحده و پاناما به این کشور واگذار شد و اگر اصول اخلاقی و قانونی این رفتار بزرگمنشانه رعایت نشود به سرعت و بدون تردید ما خواستار بازگرداندن کانال پاناما به ایالات متحده خواهیم شد. این سخنان نشان میدهد که ترامپ دنبال اهداف جدید در معادلات جهانی است که با گذشته متفاوت خواهد بود. دونالد ترامپ اتحادیه اروپا را تهدید کرده که در صورت افزایش ندادن واردات نفت و گاز از آمریکا تعرفههای سنگینی بر کالاهای صادراتی این اتحادیه وضع خواهد کرد. ترامپ همچنین در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «من به اتحادیه اروپا گفتم که آنها باید با خرید گسترده نفت و گاز ما کسری فوقالعاده خود را در برابر ایالات متحده جبران کنند در غیر این صورت تعرفهها در راه است. «آرمان ملی» برای تحلیل و بررسی این موضوعات با دکتر ابراهیم فیاض جامعهشناس و استاد دانشگاه تهران گفتوگو کرده که در ادامه میخوانید.
* ترامپ در پیام تبریک کریسمس خود، مزایای پیوستن کانادا به ایالات متحده آمریکا را تشریح کرده و قول داد که پس از این اتفاق مالیاتها در آنجا ۶۰ درصد کاهش مییابد. آیا ترامپ دنبال الحاق کانادا به آمریکاست؟ واقعا چه هدفی را دنبال میکند؟
ما هنوز در فضای قرن بیستم زندگی میکنیم و باور نمیکنیم که در قرن بیست و یکم قرار داریم. قرن بیستم با صنعت و مکانیک آغاز شد در حالی که مختصات قرن بیست و یکم به صنعت دیجیتال و هوش مصنوعی گره خورده است. اتفاق مهم دیگری که رخ داده نیز این است که صنعت دیجیتال با اقتصاد گره خورده است. این در حالی است که در قرن بیستم تکنولوژی دیجیتال نتوانست به یک صنعت تعیین کننده تبدیل شود و بیشتر شبیه آنالوگ بود. این وضعیت نیز به خوبی خود را در جنگها نشان داد. به عنوان مثال در پایان قرن بیستم و در جنگ خلیج فارس و فروپاشی شوروی خود را نشان داد. این در حالی است که امروز ما وارد دنیای هوش مصنوعی شدهایم که با پردازش حافظه بسیاری از معادلات اقتصادی و اجتماعی را تغییر داده است. در شرایط کنونی هوش مصنوعی در حال وارد شدن به اقتصاد است که در صورتی که این اتفاق رخ بدهد دوران هوش مصنوعی یا عصر هوش مصنوعی آغاز خواهد شد. هوش مصنوعی نیز تحولات انقلابی زیادی را در جهان ایجاد خواهد کرد. کار هوش مصنوعی نیز این است که براساس واقعیتها سناریوسازی میکند. این سناریوها نیز مورد پردازش قرار میگیرد و در اختیار مدیران قرار میگیرد تا مدیران براساس آن تصمیمگیری کنند. به همین دلیل در دنیای امروز مدیران به واسطه هوش مصنوعی میتوانند تصمیمات عجیبی بگیرند. نمونه بارز این موضوع در سوریه اتفاق افتاد همه کشورهای جهان حتی روسیه نیز از آن شوکه شدند. این در حالی است که اسرائیل روی موضوع هوش مصنوعی متمرکز و بر این حوزه مسلط شده است. اظهارات ترامپ درباره الحاق کانادا به آمریکا نیز در همین چارچوب قابل تحلیل است و این نیز از جمله همان اظهارات و تصمیماتی است که مدیران در عصر هوش مصنوعی میگیرند.
*الحاق کانادا به آمریکا چه مزایایی برای ترامپ خواهد داشت؟
برخی این اظهارات ترامپ را جدی نگرفتند و برخی نیز آن را شوخی فرض کردند. این در حالی است که نخست وزیر کانادا که کارنامه موفقی نیز داشته از این موضوع استقبال خواهد کرد. به صورت تاریخی نیز کانادا همواره احساس روستایی بودن در مقابل آمریکا کرده است. به همین دلیل اگر آمریکا اعلام کند که از هماکنون کانادا به عنوان ایالت پنجاه و یکم آمریکا شناخته شود نیز مردم کانادا از این موضوع استقبال خواهند کرد. حتی این احتمال نیز وجود دارد که با یک اکثریت۸۰ درصدی مردم کانادا به الحاق به آمریکا موافقت کنند که احتمال آن نیز کم نیست. این وضعیت حتی درباره گرینلند نیز وجود دارد که در شرایط کنونی به دانمارک تعلق دارد اما بین این کشور و گرینلند یک اقیانوس فاصله دارد و به همین دلیل احتمال پیوستن آن به آمریکا وجود دارد. حتی این احتمال وجود دارد که آمریکا این منطقه را از دانمارک بخرد. نتیجه این وضعیت این است که منطقه آمریکای شمالی در نهایت به آمریکا ملحق میشود. در چنین شرایطی آمریکا به قطب شمال نزدیک میشود و به همین دلیل این احتمال وجود دارد که بر سر مخازن قطب شمال با روسیه درگیر شود. برخلاف دموکراتها که همواره به جهانی شدن گرایش داشتند جمهوریخواهان و ترامپ به دنبال این هستند که یک برونگرایی عظیم آمریکایی در جهان به وجود بیاورند. در واقع ترامپ بیش از آنکه به دنبال تنش با چین باشد دنبال یکی آمریکاییسازی بزرگ است. همه این اتفاقات نیز به دلیل هوش مصنوعی در جهان امروز رخ میدهد. هوش مصنوعی در جهان امروز میتواند تنشهایی ایجاد کند که حتی در تخیل انسان نمیگنجد. حتی این احتمال نیز وجود دارد که ترامپ دنبال الحاق تنگه پاناما و مکزیک به آمریکا باشد.
*آمریکای بزرگ که ترامپ دنبال آن است، چه تغییراتی در معادلات جهانی ایجاد خواهد کرد؟
این موضوع بیشتر جنبه نژادپرستی دارد. نژادپرستی نیز علاوه بر جنبه جسمانیت، جنبه روحانیت نیز دارد. در واقع در این دیدگاه عنوان میشود که مسیحیان تنها نژاد سفید هستند. در چنین شرایطی مردم سفید مسیحی دارای اهمیت هستند و سیاهپوستان مسیحی دیگر اهمیت ندارند. این در حالی است که هنوز هم مشخص نشده که مسیح چگونه از یک فرد با چهره گندمگون خاورمیانهای به یک مسیح موطلایی چشم آبی سفید تبدیل شد؟ این نژاد سفید از باب مسیحیت برای خود قدسیت ایجاد کرده است. متأسفانه ما به این مسائل توجه نمیکنیم در حالی که در تحولات جهانی روزبهروز جدیتر میشود. آمریکا پس از بزرگ کردن خود است که سراغ رقبا و یا دشمنانی مانند چین و روسیه میرود. ترامپ بزرگترین حامی جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا بود. هدف وی نیز این بود که با این اتفاق اتحادیه اروپا ضعیف شود که در عمل نیز چنین اتفاقی رخ داد. در شرایط کنونی نیز ترامپ دنبال فروپاشی اتحادیه اروپا خواهد بود و این موضوع بسیار جدی است. وی حتی دنبال فروپاشی ناتو است. به همین دلیل این احتمال وجود دارد که ترامپ دیگر هزینهای برای ناتو نکند و یا عنوان کند که کشورهای عضو خودشان باید هزینههای ناتو را متقبل شوند. در چنین شرایطی است که ترامپ دیگر برای تنشها و جنگهای خاورمیانه هزینهای پرداخت نمیکند. به همین دلیل ما به فروپاشی ساختارهای جهانی نزدیک شدهایم. اگر آمریکا شرایطی را به وجود بیاورد که چین دیگر نتواند به راحتی به آمریکا صادرات داشته باشد، چین نیز دچار بحران خواهد شد. این وضعیت تنها معطوف به چین نیست و کشورهایی مانند ایران نیز که به چین نفت صادر میکنند هم ممکن است دچار مشکل شوند.
*در واقع معادلات جهانی از چند قطبی بودن دوباره در حال تک قطبی شدن است؟
بله، تحولات جهانی به سمتی در حال حرکت است که فاشیسم جهانی در حال شکلگیری است. ریشه فاشیسم جهانی نیز در نژادگرایی مذهبی است. این اتفاقی است که در قرن بیستم هیتلر نیز به دنبال آن بود و به همین دلیل نیز جنگ جهانی دوم را راه انداخت. در شرایط کنونی نیز با فروپاشی ساختارهای جهانی فاشیسمی ایجاد میشود که به کشورهای دیگر تجاوز میکند. برخی نیز تلاش میکنند برای این تجاوز مشروعیت ایجاد کنند که نمونه آن در سالهای اخیر درگیری نظامی بین اوکراین و روسیه است. در واقع ما با عرفانهای بومی مواجه هستیم که به ایدئولوژی سیاسی تبدیل میشود. این وضعیت یک نوع بنیادگرایی به وجود میآورد که فاشیستی است و نتیجه آن نیز همبستگی درونی در کشورهاست که در نهایت به تهاجم به کشورهای دیگر منجر خواهد شد. ترامپ نیز به دنبال همین رویکرد است و شعار اول آمریکا که مطرح میکرد در نهایت به یک نوع بومیگرایی آمریکایی منجر خواهد شد که میتواند در مراحل بعدی ویژگیهای تجاوزگری به خود بگیرد. دخالت ترکیه در سوریه نمونه دیگری از این اتفاق بود که ترامپ نیز به آن اذعان کرد و خطاب به اردوغان گفت که ترکیه به سوریه تجاوز کرده است. در ترکیه نیز نوعی فاشیسم مبتنی بر بنیادگرایی شکل گرفته است. همین فاشیسم است که به سوریه تجاوز میکند. این وضعیت درباره آمریکا و کانادا نیز وجود خواهد داشت با این تفاوت که الحاق کانادا به آمریکا به احتمال زیاد از طریق انتخابات و رفراندوم صورت خواهد گرفت.
*بازنشر مطالب دیگر رسانهها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان میباشد.
انتهای پیام
نظرات