«روحالله مدبر» در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه «از مهمترین اتفاقات در حوزه بینالملل در سال ۲۰۲۴ انتخاب مجدد پوتین به عنوان رئیسجمهور روسیه و انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا و شکست دموکراتها در کاخ سفید بود» خاطرنشان کرد: خیلی از تحلیلگران غربی فکر نمیکردند که ترامپ مجددا رئیسجمهور آمریکا شود ولی در روسیه برخی از تحلیلگران این گمانهزنی و احتمال را میدادند که ترامپ مجددا در کاخ سفید مشغول به کار شود.
او تصریح کرد: این تحولات تاثیرات چشمگیری بر تحولات جهانی خواهد داشت، به ویژه با توجه به ارتباط پشت پردهای که بین ترامپ و روسیه وجود دارد و نگاه متمایزی که رئیسجمهور جدید آمریکا در ابعاد مختلف به روسیه دارد. ترامپ بر اساس این نگاه تلاش خواهد کرد که سطح دامنه تنش بین کاخ سفید با کرملین را کاهش دهد که یکی از نمونههای آن که در حال حاضر مشاهده میکنیم تاکیدی است که ترامپ بر حل بحران اوکراین دارد و او در مصاحبه مفصلی که با مجله تایم داشت زلنسکی را احمق خطاب کرد و اعلام کرد که نگران اقدامات احمقانه زلنسکی در حمله به روسیه است.
ایران میتواند از ظرفیت روسیه در مذاکره با آمریکا استفاده کند
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه «حرکت مسکو و واشنگتن به سمت کاهش تنش میتواند ائتلاف متفاوتی را ایجاد کند با توجه به اینکه رویکرد ترامپ با اتحادیه اروپا و ناتو متفاوت است»، ابراز عقیده کرد: اگر تهران قصد دارد مذاکراتی را با آمریکاییها داشته باشد، بهتر است بهجای تروئیکای اروپا از ظرفیت کرملین و جایگاهی که روسیه در دولت آینده آمریکا خواهد داشت، استفاده کند.
مدبر ادامه داد: شهادت رئیسجمهور ایران در سانحه سقوط هواپیما، شهادت سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان، ادامه جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه، واگذاری قدرت در سوریه که خود تغییرات ژئوپلتیکی را در خاورمیانه ایجاد کرد از دیگر تحولات مهم سال ۲۰۲۴ بود و این تحولات فضا را در سال ۲۰۲۵ به سمت تحولات قابل توجهی سوق میدهد.
مدبر با بیان اینکه اگر ایران قصد دارد که برای مقابله با تهدیدات پیش رو در سال ۲۰۲۵ برنامهریزی کند، «میبایست نگاه فانتزی خود را به تحولات جهانی تغییر دهد»، ابراز عقیده کرد: برخی در ایران فکر میکنند که سازمان ملل و مجامع بینالمللی قابلیت بازدارندگی دارند، در صورتی که این یک تصور غلط است، چنانچه بیش از یک سال است از جنایتهای رژیم اسرائیل در غزه و نسلکشی آن میگذرد ولی به هیچ وجه سازمان ملل نتوانسته اقدام موثری در توقف این جنایت داشته باشد و در همین چارچوب شاهد این هستیم که در بیعملی سازمان ملل، تجاوزات اسرائیل به سوریه و لبنان نیز رخ داد.
ائتلافسازی دفاعی و امنیتی میتواند بازدارندگی ایجاد کند
او با تاکید مجدد مبنی بر اینکه «اینها همه نشان میدهد که اگر افرادی در تحلیلهایشان نگاه فانتزی به سازمانهای بینالمللی دارند، این تحلیل آنها اشتباه است و نمیتوان در تهدیدات نوین، مسائل را صرفا با گفتوگو حل کرد و داشتن چنین تصوری خطای محاسباتی است»، در همین چارچوب تاکید کرد: سال ۲۰۲۵ سال گسترش تنشها در بخشهای گوناگون جهان از جمله خاورمیانه و قفقاز است و برای مقابله با این تنشها باید قدرت نظامی و دفاعی کشور و همچنین ائتلاف نظامی و دفاعی ایران با کشورهایی چون چین و روسیه را افزایش داد؛ چرا که آن چیزی که میتواند در آینده بازدارندگی ایجاد کند، ائتلافسازی دفاعی و امنیتی است.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه «امروز جهان به سمت تهدیدات نوین حرکت میکند؛ چرا که در حال تغییر از نظم گذشته است»، خاطرنشان کرد: در حال حاضر نتانیاهو طرح نظم جدید خود را دارد، آمریکا طرح خود را دارد و کشورهای مستقل نیز همچنین، اگر میبینید که ترامپ میآید و از کانادا به عنوان یکی از ایالتهای آمریکا یاد میکند و اظهارات دیگری مطرح میکند اینها همه نشان میدهد که استراتژی جدید آمریکا در ۲۰۲۵ فارغ از چارچوبها و خطکشیهای سابق است و همانطور که گفتم اگر عدهای در ایران فکر میکنند که مسائل را میتوانند صرفا با سازمان ملل حل و فصل کنند، خطای بزرگی میکنند.
مدبر افزود: در سال جدید برای مقابله با تهدیدات و تحرکات ضد امنیتی رژیم صهیونیستی و فریبکاری تروئیکا باید در حوزه سیاست خارجی به سمت ایجاد تغییرات اساسی حرکت کنیم. میبایست سیاست خارجی واقعگرا مبتنی بر ایجاد ائتلاف داشته باشیم و روابط خود را با دوستانمان گسترش دهیم و در همین چارچوب بر ایجاد ائتلاف امنیتی با روسیه و چین تاکید دارم.
توافق ایران و روسیه نباید فقط بر روی کاغذ باشد
این کارشناس مسائل بینالملل همچنین با بیان اینکه «قرارداد همکاری جامع ایران و روسیه قرار است در ژانویه ۲۰۲۵ به امضا برسد»، اظهار کرد: نباید این قرارداد فقط بر روی کاغذ باشد و میبایست ایران برنامهریزی اجرایی برای این موضوع داشته باشد.
مدبر تصریح کرد: در آفریقا نیز رقابتها در حال گسترش است و روسیه توانسته نفوذ خود را گسترش دهد و ما میتوانیم با گسترش روابط خود با روسیه از فرصت حضور در آفریقا استفاده بیشتری کنیم.
انتهای پیام
نظرات