به گزارش ایسنا، همزمان با واپسین روزها و ساعتهای سال ۲۰۲۴، شمارش معکوس برای فرارسیدن سال جدید میلادی در سراسر جهان آغاز شده و میلیاردها نفر در گوشه و کنار جهان چشم امید به فرا رسیدن سالی عاری از جنگ و خشونت و سرشار از صلح، آرامش و سرنوشت و پیشرفت مشترک برای تمام بشریت دوختهاند.
این روزها با تمام شدن سال ۲۰۲۴، اژدهای خوش یُمن تقویم چین هم بعد از یک سال تاخت وتاز، مشغول رخت بر بستن است تا جای خود را به «مار» ۲۰۲۵ بدهد. در تقویم و فرهنگ چین هم سال ۲۰۲۵ سال «مار» است . مار در فرهنگ چینی خبر از سالی پر از تغییرات میدهد. در فرهنگ چینی، مار نماد آرامش و ظرافت و تلاش برای دستیابی به خواستههای بزرگ است. عنصر سال ۲۰۲۵ هم چوب است و چوب نماد اعتماد به نفس و هماهنگی است.
سال ۲۰۲۴ جدا از این که با فراز و فرودهای فراوان، تحولات سریع و پرشمار و البته رنجها و دردهای فراوان برای میلیونها نفراز مردم جهان همراه بود و بدون تردید یکی از تلخترین سالهای تقویم حیات بشریت در تاریخ نوشته خواهد شد، با این وجود سالی پر از تحولات مثبت و حرکتهای رو به جلو در مسیر روابط راهبردی، دوستانه و رو به گسترش میان ۲ ملت و ۲ کشور ایران و چین در تاریخ روابط این ۲ تمدن بزرگ ثبت خواهد شد.
سال اژدها سالی پر رونق در مناسبات فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و علمی و دانشگاهی ایران و چین بود و ملاقاتهای سران ۲ کشور، دیدارها و سفرهای متقابل و پرتعداد مقامات و هیاتهای مختلف فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و علمی و دانشگاهی ۲ کشور و رد و بدل شدن تماسها و پیامهای فراوان بین ایران و چین، همگی حکایت از آن دارد که سال ۲۰۲۴ ، نه تنها سالی پویا و پرتحرک در مناسبات دوستانه و دیرینه ۲ کشور بوده، بلکه مسیر را برای برداشتن گامهایی بزرگتر در راستای گسترش همکاریهای دوجانبه ، منطقهای و بینالمللی در زمینههای گوناگون میان ۲ کشور هموار ساخته است و برنامه جامع همکاری ۲۵ ساله ایران و چین و نیز همکاریهای مشترک ۲ کشور در راستای ابتکار چینی "یک پهنه-یک راه"، انرژی مضاعف به موتور محرک روابط ۲ کشور تزریق خواهد کرد.
چین و ایران علاوه بر ظرفیت های بالقوه و بالفعل فراوان برای گسترش روابط دوجانبه، به عنوان ۲ کشور عضو اصلی سازمان همکاری شانگهای و بریکس، قابلیتهای فراوانی برای گسترش همکاری های چندجانبه در کنار دیگر کشورهای عضو این نهادهای بزرگ و اثرگذار منطقهای دارند.
چین به عنوان بزرگترین شریک تجاری ایران و دوست همیشگی روزهای سخت جمهوری اسلامی، همواره از جایگاهی ویژه هم در سیاست خارجی ایران، هم در اقتصادی و تجارت خارجی ایران و هم نزد افکار عمومی این کشور برخوردار بوده، هست و خواهد بود و طبق تاکید عالیترین مقامات هر ۲ کشور، روابط راهبردی چین و ایران هرگز تحت تاثیر هیچ یک از عوامل بیرونی و طرفهای ثالثی که به دنبال خدشهدار کردن این روابط دوستانه هستند، قرار نخواهد گرفت.
همچنین سفر اخیر «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران در آستانه فرارسیدن سال نو میلادی و نیز در آستانه فرارسیدن عید بهار چینی به عنوان یک رویداد بسیار خوشایند در فرهنگ و تاریخ چین، نویدبخش آن است که سال میلادی پیش رو نیز سالی مملو از رویدادهای خوب، پویایی و نشاط در مناسبات ایران و چین در زمینههای گوناگون خواهد بود و همانگونه که عراقچی نیز در یادداشت خود برای «روزنامه مردم» چین نوشته است، «این سفر، شروع فصل جدیدی از همکاریهای راهبردی بین ۲ کشور است».
یک ضربالمثل معروف ایرانی میگوید: «سالی که نکوست از بهارش پیداست». حالا هم سفر عراقچی در آستانه «بهار چینی» به پکن سفر کرده و باید این رویداد را در شکوفاتر شدن روابط راهبردی دو کشور دوست، به فال نیک گرفت.
شبکه سیجیتیان چین در گزارشی به مهمترین همکاریها و روابط ایران و چین پرداخته است؛
نگاهی به مهم ترین رویدادهای روابط چین و ایران در سال ۲۰۲۴
ژانویه
نمایشگاهی از آثار با شکوه باستانی و تاریخی ایران که گوشهای بیش از سه هزار سال فرهنگ و هنر و تمدن ایران را نشان میدهد، در محل کاخ موزه پکن که به «شهر ممنوعه» شهرت دارد، دایر شد و به مدت سه ماه در معرض دید علاقهمندان قرار گرفت.
فوریه
شی جین پینگ رئیسجمهوری خلق چین در پیامی خطاب به رئیس جمهوری وقت ایران، فرارسیدن چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را به دولت و ملت ایران تبریک گفت.
شی در این پیام ضمن ابراز خرسندی از توسعه قابل ملاحظه روابط ۲ کشور در دولت مردمی و هماهنگی فعالانه تهران - پکن در دستیابی به پیشرفتهای جدید در مبادلات و همکاریهای دوجانبه در زمینههای مختلف، ابراز امیدواری کرد با تشریک مساعی، مشارکت راهبردی جامع ایران و چین تعمیق یافته و برای ۲ ملت بهروزی و سعادت به ارمغان آورد.
سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری فقید ایران در پیام تبریک خود به ملت و دولت چین به مناسبت فرا رسیده عید بهار در این کشور نوشت:️«عید بهار» و سال نو چینی را به ملت و دولت جمهوری خلق چین صمیمانه تبریک میگویم و سالی سرشار از انگیزههای نو، برای ۲ ملت متمدن ایران و چین و بالاخص توسعه مناسبات ۲ کشور آرزو میکنم.
مارس
یانگ ونمینگ، رئیس انجمن دوستی چین با سایر ملل، در پیامی به علاءالدین بروجردی رئیس انجمن دوستی ایران و چین، فرا رسیدن عید نوروز و سال جدید هجری شمسی را به این انجمن و به ملت ایران تبریک گفت.
چانگ هوآ سفیر سابق چین در ایران بعد از پایان دوره ماموریت خود در تهران، دیدار خداحافظی خود را با علاءالدین بروجردی رئیس انجمن دوستی ایران و چین انجام داد.
آوریل
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین ضمن محکوم کردن حمله اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق، تاکید کرد: امنیت اماکن دیپلماتیک نباید نقض شود.
وی گفت: امنیت اماکن دیپلماتیک نباید نقض شود و همچنین حق حاکمیت سوریه ، تمامیت ارضی و استقلال این کشور باید محترم شمرده شود.
چانگ هوآ، سفیر سابق جمهوری خلق چین در تهران در پایان مأموریت دیپلماتیک خود در جمهوری اسلامی ایران، دیدار خداحافظی خود را با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه فقید برگزار کرد.
ماه می
آقای زونگ پی وو، سفیر جدید جمهوری خلق چین در ایران وارد تهران شد.
او سفیر سابق چین در کانادا بوده و سابقه فعالیت در اداره آمریکای شمالی وزارت امور خارجه چین را نیز در کارنامه دارد.
به دنبال درگذشت سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی ایران در سانحه سقوط بالگرد، "شی جین پنیگ"رئیسجمهوری چین در پیامی خطاب به محمد مخبر معاون اول رئیس جمهوری، این ضایعه را به دولت و ملت ایران تسلیت گفت و نوشت: مردم چین یک دوست خوب را از دست دادند.
وانگ یی، عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و وزیر امور خارجه چین، در شهر آستانه قزاقستان با مهدی صفری، معاون وقت وزارت امور خارجه ایران به عنوان نماینده ایران در نشست وزرای خارجه سازمان همکاری شانگهای دیدار کرد.
ژوئن
چین بار دیگر بر پایبندی خویش به تمامیت ارضی ایران تاکید کرد.
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در دیدار علی باقریکنی سرپرست وقت وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در حاشیه اجلاس وزیران خارجه بریکس در روسیه، بار دیگر بر موضع پکن مبنی بر پایبندی بر تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.
ژوئیه
شی جین پینگ رئیس جمهوری چین در حاشیه بیست و چهارمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در شهر آستانه پایتخت قزاقستان، با محمد مخبر سرپرست وقت ریاست جمهوری ایران با بیان اینکه روابط ۲ کشور راهبردی است، تصریح کرد: سیاست چین برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران تحت تاثیر عوامل بیرونی قرار نمیگیرد.
شی جین پینگ رئیسجمهوی خلق چین در پیامی خطاب به مسعود پزشکیان رئیس جمهوری منتخب ایران، پیروزی وی را در انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران تبریک گفت.
شی جین پینگ خاطرنشان کرد: کشورش خواستار تداوم توسعه و پیشرفت و ارتقای رفاه ملت ایران است.
مسعود پزشکیان بعد از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ایران در بخشی از یک مقاله خطاب به جهان ، درباره مناسبات ایران و چین نوشت: چین و همواره در روزهای سخت دوست و پشتیبان ما بوده است. ما این دوستی را بسیار ارزشمند میدانیم. نقشهٔ راه ۲۵ ساله ایران و چین یک گام مهم در جهت ایجاد یک «شراکت جامع راهبردی» سودمند برای هر ۲ کشور بود و ما تمایل داریم در آستانه ورود به نظم جدید جهانی، همکاریهای گستردهتری در این مسیر با پکن برقرار سازیم. در سال ۲۰۲۳، دولت چین نقش مهمی در تسهیل عادیسازی روابط ما با عربستان سعودی ایفا کرد و از این طریق دیدگاه سازنده و رویکرد آیندهنگرانه خود را در امور بینالمللی به نمایش گذاشت.
قطار کانتینربر ۲ سربار ایران- چین و فاز نخست کریدور ریلی چین- ایران- اروپا با حضور جمعی از مقامات ایران، چین و قزاقستان در بندر خشک ریلی آپرین شهرستان اسلامشهر به بهرهبرداری رسید.
آگوست
مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران در اولین نشست خبری خود ، در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه خبری سی سی تی وی چین درخصوص روابط دوجانبه ایران و چین تاکید کرد: من به عنوان رئیس جمهوری اسلامی ایران مصمم هستم که توافقنامه ۲۵ ساله با چین را عملیاتی کنم.
پزشکیان تاکید کرد: با چین همواره روابط خیلی خوبی داشتهایم و اقدام چین برای حل مسائل میان ایران و عربستان هم یک کار بزرگ در منطقه محسوب میشود.
وی تصریح کرد: مطمئنا ما با چین شرکای کلاملا همراه و استراتژیک خواهیم بود و تلاش خواهیم کرد آنچه که در توافقنامه ۲۵ ساله نوشته شده کاملا عملیاتی شود.
جشن هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس جمهوری خلق چین و همچنین پنجاه و سومین سالگرد روابط دیپلماتیک ایران و چین ، در تهران و با حضور زونگ پی وو سفیر چین و برخی مسئولان و دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
اکتبر
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران در پیامی به شی جین پینگ همتای چینی خود، ضمن تبریک فرا رسیدن هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس جمهوری خلق چین، تاکید کرد: دوستی سنتی ۲ ملت به روابط عمیق، پایدار و راهبردی مبدل شده است و اکنون تمایل خود را برای تشریک مساعی با جنابعالی برای توسعه روابط همه جانبه ایران و چین اعلام میدارم.
در متن پیام رئیسجمهور به «شی جین پینگ» آمده است: ملت چین در سایه هدایت شما به پیشرفتهای شگرفی دست یافته که بسترساز تقویت پلهای دوستی و رفاه مشترک برای کشورهای جهان شده است.
همزمان با سفر هیاتی از انجمن دوستی ایران و چین به پکن به ریاست علاءالدین بروجردی رئیس این انجمن، پانزدهمین نشست مشترک سالانه انجمن های دوستی ایران و چین به میزبانی طرف چینی برگزار شد.
چهاردهمین نشست مشترک سالانه ۲ انجمن سال ۲۰۲۳ به میزبان طرف ایرانی در تهران برگزار شده بود.
شی جین پینگ جمهوری چین در حاشیه اجلاس سران بریکس در شهر کازان روسیه، نخستین دیدار خود را با مسعود پزشکیان رئیس جمهوری ایران انجام داد.
شی در این دیدار با اعلام آمادگی برای تعمیق روابط کشورش با جمهوری اسلامی ایران، بر ضرورت تقویت اعتماد متقابل تاکید کرد و گفت: روابط دوستانه با ایران برای ما ارزشمند است و آمادهایم با طرف ایرانی از منافع مشترک ۲ کشور دفاع کنیم. این نخستین ملاقات ماست و معتقدم میتوانیم همکاریها و روابط فیمابین را گسترش دهیم.
شی جین پینگ با قدردانی از تعاملات سازنده ۲ کشور در عرصه منطقهای و بینالمللی افزود: ایران و چین همچنین میتوانند در حوزههای مختلف از جمله شیوه حکمرانی و مسائل اقتصادی، فرهنگی و نظامی همکاریهای مفیدی داشته باشند و در همین راستا اعلام میکنم که تمهیدات آغاز دور جدیدی از همکاریها میان ۲ کشور فراهم شده است.
فو تسونگ نماینده دائم چین در شورای امنیت سازمان ملل در نشست این شورا درباره اقدام تجاوزکارانه اسرائیل علیه ایران تاکید کرد: چین هرگونه اقدام نقض کننده حاکمیت و تمامیت ارضی ایران را محکوم میکند.
نوامبر
مجید تخت روانچی معاون وزیر امور خارجه ایران در سفری به عربستان و دیدار با «دنگ لی» همتای چینی خود تاکید کرد: تهران و پکن به همکاری برای غلبه بر چالشهای جهانی ادامه میدهند.
علی اکبر ولایتی، مشاور آیتالله سید علی خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در امور بینالملل در دیدار زونگ پی وو، سفیر جمهوری خلق چین در ایران تاکید کرد: روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا تاثیری بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و به ویژه روابط گسترده این کشور با چین نخواهد داشت.
ولایتی گفت: بی تردید توسعه روابط ایران، چین و روسیه در زمینههای مختلف و از جمله در قالب سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس نیز اثرات ماندگار و مهمی خواهد داشت.
دسامبر
مسعود پزشکیان رئیسجمهوری ایران در دیدار با «ژانگ گوا چینگ» معاون نخست وزیر چین در تهران، با اشاره به گفتوگوهای سازنده خود با رئیسجمهوری خلق چین در حاشیه اجلاس سران بریکس در شهر کازان روسیه، گفت: از نخستین روزهای آغاز فعالیت خود به عنوان رئیس دولت ایران، به دنبال اجرای توافق جامع با طرف چینی هستم.
پزشکیان گفت: همکاریهای ایران و چین از گذشتههای دور همواره دوستانه و صمیمی بوده و امروز نیز روابط ۲ کشور راهبردی است.
سیدعباس عراقچی در اولین سفر خود به عنوان وزیر امور خارجه دولت چهاردهم جمهوری اسلامی ایران به پکن در آخرین روزهای سال ۲۰۲۴، با وانگ یی وزیر امور خارجه چین دیدار و گفت و گو کرد.
عراقچی پیش از انجام این سفر، در مقالهای در توصیف اهمیت سفرش به پکن نوشت: این سفر، شروع فصل جدیدی از همکاریهای راهبردی بین ۲ کشور است.
انتهای پیام
نظرات