• یکشنبه / ۹ دی ۱۴۰۳ / ۰۸:۰۱
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1403100906028
  • خبرنگار : 71402

مسیر مذاکرات از سوریه تا اوکراین، پیام‌های صریح وزیر خارجه روسیه

لاوروف: معاهده جدید ایران و روسیه در راستای صلح و امنیت منطقه و جهان است

لاوروف: معاهده جدید ایران و روسیه در راستای صلح و امنیت منطقه و جهان است

وزیر امور خارجه روسیه گفت شرایط کاری و حفظ پایگاه‌های نظامی روسیه در سوریه می‌تواند موضوع مذاکره با مقامات جدید این کشور باشد. وی هم‌چنین در گفت‌وگوی تفصیلی‌اش با نووستی تاکید کرد معاهده جدید ایران و روسیه توجه ویژه‌ای به تقویت تعامل در راستای منافع صلح و امنیت در سطح منطقه و جهان دارد.

به گزارش ایسنا، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه به نووستی گفت: «بدون شک تغییر قدرت صورت گرفته و تغییر وضعیت در صحنه، تعدیل‌های خاصی را درخصوص حضور نظامی روسیه در سوریه ایجاد می‌کند. بحث فقط حفظ پایگاه‌ها یا استحکامات ما نیست، بلکه در مورد شرایط عملکرد، نگهداری و تامین آنها و تعامل با طرف محلی است.»

لاوروف گفت: «این موضوعات می‌تواند موضوع مذاکره با رهبری جدید سوریه باشد.»

به گفته وزیر خارجه روسیه، مسکو از بازنگری توافقنامه‌های مربوط به پایگاه‌های نظامی روسیه در این کشور توسط مقامات جدید سوریه اطلاعی ندارد و هیچ درخواستی از سوی دمشق در این مورد نشده است.

لاوروف با بیان اینکه این امر منطقی است زیرا یک دوره انتقالی در سوریه تا اول مارس ۲۰۲۵ اعلام شده است، افزود: «سوریه کشوری مستقل است که حق دارد با شرکای خارجی قرارداد منعقد کند و آن را فسخ کند. در عین حال، ما از کار انجام شده توسط مقامات جدید آن در مورد فهرست چنین اقداماتی و بازنگری آنها مطلع نیستیم. طرف روسی هیچ درخواستی در این زمینه دریافت نکرده است.»

وزیر امور خارجه روسیه گفت: «استقرار پایگاه‌های روسیه در سوریه بر اساس معاهدات بین‌المللی موجود منعقد شده، بر اساس قوانین بین‌المللی پیش‌بینی شده است. هر کدام از آنها شرایط بهره‌برداری از این تاسیسات را مشخص می‌کند و شامل تعهدات خاصی برای ۲ طرف است.»

تهدیدات موشکی آمریکا و ناتو

به گفته لاوروف، اگر ایالات متحده و ناتو تهدیدات موشکی جدیدی برای روسیه ایجاد کنند، آنها پاسخی قاطع در قالب اقدامات متقابل نظامی-فنی از سوی مسکو دریافت خواهند کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه به نووستی گفت: «ما برای هر سناریویی آماده‌ایم. در صورت ایجاد تهدیدات موشکی جدید، مخالفان پاسخ قاطعی را در قالب اقدامات متقابل نظامی-فنی دریافت خواهند کرد. به نوبه خود، گام‌های فرضی برای ایجاد شرایط قابل قبول برای گفت‌وگوی برابر در نظر گرفته می‌شود.»

وزیر خارجه روسیه افزود: «روسیه تنها می‌تواند به کار جامع برای کاهش پتانسیل درگیری با تاکید بر حذف ریشه‌های تضادهای امنیتی اساسی علاقه‌مند باشد. اینها، اول از همه، شامل گسترش بلندمدت ناتو به شرق است. این همان چیزی است که از بسیاری جهات بحران اوکراین را برانگیخت و همچنان تهدیدی برای امنیت روسیه است. به طور فرضی، مسائل مربوط به کنترل تسلیحات هم می‌تواند مورد بحث قرار گیرد، اما تنها به‌عنوان یکی از عناصر یک دستور کار گسترده‌تر.»

گفت‌وگوهای صلح، با پذیرش واقعیت‌های میدانی

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به نووستی گفت، مسکو آماده مذاکره برای حل و فصل اوضاع پیرامون اوکراین است، اما این مذاکرات باید با هدف از بین بردن ریشه‌های بحران و در نظر گرفتن وضعیت واقعی «در میدان» انجام شود.

لاوروف گفت: «ما برای مذاکره آماده هستیم، اما این مذاکرات باید با هدف از بین بردن ریشه‌های بحران اوکراین و در نظر گرفتن وضعیت واقعی در میدان انجام شود. رویکردهای روسیه برای حل مناقشه بر سر اوکراین توسط ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در سخنرانی او در وزارت خارجه روسیه در ۱۴ ژوئن و همچنین در کنفرانس مطبوعاتی پایان سال در ۱۹ دسامبر به وضوح تشریح شد.»

او افزود: «به‌ویژه، ما در مورد غیرنظامی‌سازی و غیرنازی‌سازی اوکراین، تضمین وضعیت غیرمتعهد، بی‌طرفی و دوری از تسلیحات هسته‌ای و از بین بردن تهدیدهای بلندمدت امنیتی علیه روسیه که از غرب ناشی می‌شود، از جمله گسترش ناتو صحبت می‌کنیم. کی‌یف باید تعهدات خاصی را برای تضمین حقوق، آزادی‌ها و منافع شهروندان روس‌زبان و البته به رسمیت شناختن واقعیت‌های سرزمینی مندرج در قانون اساسی روسیه بپذیرد.»

سرگئی لاوروف در تشریح مخالفت کشورش با آتش‌بس با کی‌یف گفت: «کی‌یف و غرب باید درباره امکان برقراری آتش‌بس در اوکراین گفت‌وگو می‌کنند تا مهلتی برای افزایش پتانسیل نیروهای مسلح اوکراین بگیرند؛ این یک بن‌بست است، مناقشه تنها با اجرای پیشنهادات رئیس‌جمهور روسیه می‌تواند پایان یابد. آنها (بعد از آتش‌بس مورد نظر)، تلاش‌ها برای تحمیل "شکست استراتژیک" به روسیه را از سر می‌گیرند. البته این جاده‌ای به ناکجاآباد است.»

نقش دولت‌ فعلی و آتی واشنگتن در صلح

وزیر امور خارجه روسیه همچنین گفت دولت فعلی و دولت آینده ایالات متحده همه اهرم‌های لازم را برای آغاز مذاکرات در مورد مسئله اوکراین در اختیار دارند.

لاوروف گفت: «البته هم دولت جدید و هم دولت فعلی چنین اهرم‌هایی دارند. فقط باید آنها را، این اهرم‌ها را روی خودشان و زیردستانشان در کی‌یف اعمال کند.»

او افزود: «اگر واشنگتن واقعا می‌خواست به درگیری پایان دهد، تحویل سلاح به کی‌یف را متوقف می‌کرد، از کشورهای اقماری خود می‌خواست که همین کار را انجام دهند و به دست‌نشانده‌های خودش در کی‌یف دستور آتش‌بس می‌داد و روند مذاکرات را بدون هیچ قید و شرطی از سر می‌گرفت.»

شروط مسکو برای کنترل تسلیحات

وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با نووستی همچنین اشاره کرد مسکو تا زمانی که واشنگتن از مسیر ضد روسی خود دست نکشد، هیچ مذاکره‌ای برای کنترل تسلیحات با ایالات متحده انجام نخواهد داد.

او گفت: «با توجه به احساسات شدید ضد روسی مقامات فعلی ایالات متحده، در حال حاضر هیچ شرایطی برای گفت‌وگوی راهبردی با واشنگتن وجود ندارد. تا زمانی که آمریکایی‌ها از مسیر فعلی ضد روسی خود دست نکشند، هیچ مذاکره‌ای برای کنترل تسلیحات انجام نخواهیم داد.»

سرگئی لاوروف همچنین خواست تا حدس و گمانی در کار نباشد که پس از فوریه ۲۰۲۶ که معاهده کاهش تسلیحات استراتژیک (استارت جدید) با آمریکا منقضی می‌شود، چه اتفاقی می‌افتد. به قول او «در یک سال خیلی چیزها ممکن است اتفاق بیفتد.»

این سیاستمدار روس در مصاحبه خود گفت: «ما هیچ دلیلی نمی‌بینیم که حدس بزنیم پس از فوریه ۲۰۲۶، زمانی که استارت جدید وجود نداشته باشد، چه اتفاقی خواهد افتاد. هنوز خیلی چیزها ممکن است در سال آینده اتفاق بیفتد. بنابراین در این مرحله زودهنگام و غیرعاقلانه است که اقدامات احتمالی خود را در این حوزه حساس اعلام کنیم. با این حال تا زمانی که آمریکایی‌ها از مسیر کنونی ضد روسی خود دست نکشند، ما هیچ مذاکره‌ای با آنها در مورد کنترل تسلیحات انجام نخواهیم داد.»

با این وجود او یادآور شد که امروز روسیه حتی با وجود تعلیق استارت جدید، به محدودیت‌های کمَی تحت استارت جدید پایبند است. به گفته او، روسیه در روند تسلیح مجدد نیروهای هسته‌ای استراتژیک خود، به شدت به محدودیت‌های تعیین‌شده در پیمان کاهش تسلیحات استراتژیک پایبند است.

لاوروف در عین حال تاکید کرد روسیه آماده است تا به اجرای تعدادی از اقدامات برای حفظ سطح قابل قبول پیش‌بینی در روابط با ایالات متحده در حوزه موشکی و هسته‌ای ادامه دهد.

او افزود: «واقعیت عینی این است که در نتیجه سیاست مخرب ایالات متحده، پایه‌های ثبات استراتژیک به طور قابل توجهی متزلزل و در برخی جاها ویران شده است. با توجه به «انگیزه ضد روسی» دولت فعلی آمریکا، در حال حاضر هیچ شرایطی برای گفت‌وگو در مورد ثبات راهبردی وجود ندارد و مسکو اصولا هیچ مذاکره ای با واشنگتن در مورد کنترل تسلیحات انجام نخواهد داد تا زمانی که ایالات متحده از مسیر ضد روسی خود دست بکشد. با این حال اقداماتی در دست داریم، به‌عنوان نمونه‌ای از این اقدامات، این واقعیت را ادامه داد که روسیه به محدودیت‌های کمَی در مورد تسلیحات مربوطه پیش‌بینی شده در پیمان استارت جدید و توقف یک‌جانبه روسیه برای استقرار موشک‌های میان‌برد و کوتاه‌برد زمین‌پایه به قوت خود باقی ماند. اقدامات دیگری هم در حال انجام است.»

معاهده جدید روسیه و ایران و تمایل به همکاری امنیتی و دفاعی

وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با نووستی گفت، معاهده جدید روسیه و ایران تمایل مسکو و تهران را برای همکاری در حوزه امنیتی و دفاعی نشان خواهد داد.

لاوروف گفت: «البته چنین سند جامعی مولفه بین‌المللی هم دارد. از جمله، توجه ویژه‌ای به تقویت تعامل در راستای منافع صلح و امنیت در سطح منطقه و جهان دارد و تمایل مسکو و تهران را برای همکاری نزدیک‌تر در زمینه‌های امنیتی، دفاعی، مبارزه با تروریسم و ​​افراط‌گرایی و مقابله با بسیاری از چالش‌ها و تهدیدهای رایج دیگر، بیان می‌کند.»

وزیر امور خارجه روسیه افزود: «این همکاری تا حدودی در جریان است، اما امضای این توافقنامه که طرف روسی انتظار دارد به زودی طی تماس‌های بلندپایه بعدی انجام شود، فرصت‌های بیشتری را برای گسترش بیشتر همکاری‌های روسیه و ایران در حوزه‌های اولویت‌دار ایجاد خواهد کرد.»

پیش از این «کاظم جلالی» سفیر ایران در مسکو گفته بود که «مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور ایران در تاریخ ۱۷ ژانویه به پایتخت روسیه سفر خواهد کرد و در جریان سفر خود قراردادی را امضا خواهد کرد که قرار است جایگزین سند فعلی بین کشورها در زمینه مبانی روابط و اصول همکاری شود که در سال ۲۰۰۱ در مسکو امضا شده بود.

به گفته او، توافقنامه مشارکت راهبردی روسیه و ایران آماده امضا است و با توجه به اوضاع سوریه نیازی به هیچ‌گونه اصلاحی ندارد.

با توجه به تحولات سوریه، لاوروف تاکید کرد که «توافق «بزرگ» جدید که متن آن از مدت‌ها قبل آماده و مورد توافق طرفین بوده است، جامع، بلندمدت و ماهیت «همه‌جانبه» دارد و از این نظر نیازی به تعدیل ندارد. به گفته لاوروف، این توافق به منظور تحکیم حقوقی پیشرفت بی‌سابقه در روابط دوجانبه در سال‌های اخیر و ثبت ورود آنها به سطح مشارکت استراتژیک است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha