قاسم رضاییان عصر امروز، ۶ دی ماه در شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی که با حضور رئیس و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی برگزار شد، کاهش ۳۹ درصدی واردات چای در نیمه نخست امسال را نوید خوبی برای تولیدکنندگان دانست و اظهار کرد: بیشترین میزان واردات چای از هند معادل ۱۸ هزار تن است که ۴۸ درصد کل واردات چای به ایران را شامل می شود.
وی با اشاره به بحران بازار چای ایرانی طی سال گذشته و امسال به واسطه واردات ۱۰۹ هزار تنی در سال ۱۴۰۱، افزود: صنعت چای نیازمند مدیریت عرضه و تقاضاست.
رئیس اتاق بازرگانی گیلان با بیان اینکه بیش از هفت هزار تن چای خشک از سال گذشته در انبارها باقی مانده و در سال جاری نیز ۲۶ هزار تن تولید داشتیم، تصریح کرد: بیش از ۶۵ درصد چای خشک تولید امسال خریدار ندارد.
رضاییان تخمین نادرست سرانه مصرف چای در کشور را یکی از عوامل ناترازی بازار دانست و ادامه داد: محاسبه بالاتر از تقاضای واقعی برای سرانه مصرف چای بستری را برای واردات بی رویه و آسیب به تقاضای چای داخلی فراهم کرده که منجر به دپوی چای با کیفیت ایرانی شده است.
وی خواستار بازنگری در سرانه مصرف با توجه به تغییر سبک زندگی و ذائقه ایرانی به ویژه نسل جوان طی سال های گذشته شد و بیان کرد: شاهد روی آوردن جوانان به مصرف قهوه و قهوه فوری و انواع دمنوش ها و.. هستیم که الگوی مصرف را تغییر داده است.
رئیس اتاق بازرگانی گیلان بی توجهی به صنعت چای را موجب کاهش باغات چای استان از ۳۶ هزار هکتار به حدود ۲۰ هزار هکتار دانست و تصریح کرد: زمینه فروش باغات برای ویلاسازی فراهم شده است.
وی با اشاره به زمان نامناسب واردات چای خارجی که همه ساله در زمان عرضه چای ایرانی است، گفت: فروش اراضی و تغییر کاربری ناشی از اقتصادی نبودن زمین برای کشاورز است؛ همچنین شاهد قوانین ارزی مشوق برای واردات چای هستیم، زیرا به کشاورز خارجی یارانه می دهیم و کشاورز ما با ارز آزاد تولید می کند.
رضاییان موجودی بالای چای خشک در انبارها را موجب افزایش هزینه های انبارداری و احتمال رسوب و ایجاد چای تاریخ مصرف گذشته و سنواتی و... دانست و افزود: ارز تک نرخی ضرورت دارد؛ همچنین نیازمند پرداخت تسهیلات بهزراعی برای باغات چای هستیم، زیرا میانگین برداشت برگ سبز در هر هکتار، زیر هفت تن است که اقتصادی نیست.
وی همچنین خواستار صدور مجوز ثبت سفارش پس از فروش چای خشک و پرداخت بهای برگ سبز شد و تصریح کرد: اولویت ثبت سفارش با کارخانجات چای باشد. خرید تضمینی نیز جهت پرداخت به موقع بهای برگ سبز الزامی است تا از فروش زیر قیمت چای خشک جلوگیری شود.
رئیس اتاق بازرگانی با بیان اینکه نیازمند اصلاح و احیای باغات و توسعه مکانیزاسیون و اجرای سیستم های نوین آبیاری هستیم، خاطرنشان کرد: باید تولید در واحد سطح افزایش پیدا کند؛ متاسفانه افت کیفیت چای تولیدی سبب تغییر ذائقه مردم شده و باید با بهزراعی و بهسازی کارخانجات به سمت تولید کیفی مطابق با استانداردهای جهانی برویم.
اهمیت باغات چای در حفاظت اکولوژیکی
حبیب جهانساز، رئیس سازمان چای نیز، با اشاره به اهمیت چای برای اقتصاد گیلان، تصریح کرد: اقتصاد ۱۰ شهرستان گیلان وابسته به صنعت چای است.
وی با بیان اینکه باغات چای برای حفاظت اکولوژیکی منطقه نیز الزامی است، افزود: باغات چای از روان آب ها جلوگیری می کند و اگر این باغات نبودند در شهرستان های املش و لاهیجان و... شاهد فرسایش خاک بودیم.
رئیس سازمان چای با اشاره به نقش چای در گردشگری استان، بیان کرد: بهای برگ سبز در گیلان طی سال جاری دو هزار میلیارد تومان بوده که رقم بالایی در اقتصاد استان است.
جهانساز چای را یک محصول کشاورزی خاص و ویژه دانست و اضافه کرد: شاهد آسیب پذیری برگ سبز هستیم و چایکار امکان نگهداری آن را ندارد و لذا باید برای چای تدابیر خاص و ویژه داشته باشیم.
وی با اشاره به سهم هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی حدود ۱۵۰ کارخانه در پرداخت مطالبات، تاکید کرد: از سال ۹۵ به بعد شاهد حمایت های دولت از صنعت چای بودیم؛ البته شاهد افزایش هزینه های تولید هستیم و باید ۱۰ هزار تن از تولید داخل را مدیریت کنیم.
انتهای پیام
نظرات