به گزارش ایسنا، این منبع در گفتوگو با «بغداد الیوم» اظهار کرد: کشورهای عضو ائتلاف بینالمللی (ضد داعش) و در راس آنها آمریکا، پیامهای آشکاری را برای دولت اقلیم کردستان و رهبران ۲ حزب حاکم ارسال کردند که حاوی تهدیدهایی درباره قطع کمکهای مالی و نظامی به نیروهای پیشمرگ که مجموع آنها در ماه به حدود ۲۵ میلیارد دینار میرسد، توقف حمایت تسلیحاتی از آنها با ارسال سلاحهای سنگین و تجهیزات و نیز آموزش آنها بود.
این منبع آگاه گفت: ائتلاف بینالمللی (ضد داعش) ناخرسندی خود را از تاخیر در اتحاد نیروهای پیشمرگ ابراز داشت و با توجه به فشاری که بر دولت عراق برای انحلال گروههای مسلح وارد میکند، این مساله را مایه شرمساری دانست و گفت: ائتلاف تهدید کرد که اگر تمامی نیروهای مسلح وابسته به احزاب کرد در شش ماهه نخست سال آتی میلادی در چارچوب یک وزارتخانه ادغام نشوند، کمکهای مالی خود را متوقف میکند.
«جبار یاور»، دبیرکل سابق وزارت پیشمرگها در دولت اقلیم کردستان عراق یکشنبه در گفتوگو با بغداد الیوم درباره تاخیر در روند متحد کردن نیروهای پیشمرگ گفت: این روند از زمان تشکیل اولین دولت در اقلیم آغاز شد و وزارتخانهای با عنوان امور پیشمرگها در سال ۱۹۹۲ تشکیل شد، قوانین ویژه این نیروها تصویب شد اما متاسفانه در دهه ۹۰ قرن گذشته مشکلاتی میان ۲ حزب اصلی ایجاد شد و دولت به ۲ بخش و پیشمرگها به ۲ وزارتخانه تقسیم شدند.
یاور اظهار کرد: پس از صلح میان ۲ حزب، کابینه بار دیگر در سال ۲۰۰۳ ادغام شد اما پیشمرگها تا سال ۲۰۰۹ با ۲ وزارتخانه باقی ماندند، در ادامه وزارتخانهها نیز با هم ادغام شدند اما از آن زمان مذاکرات و تلاشها برای متحد کردن نیروهای پیشمرگ ۲ حزب ادامه دارند و دفتر وزارتخانه ایجاد و مراکزی برای آموزش نیروها راهاندازی شد اما روند متحد کردن نیروها متوقف و یا کُند شد.
دبیرکل سابق وزارت پیشمرگها در دولت اقلیم کردستان عراق افزود: مشکلات سیاسی که میان ۲ حزب رخ داد و اشغال تعدادی از استانها توسط داعش موجب توقف روند اتحاد پیشمرگها شد اما پس از سال ۲۰۱۸ با حمایت مشاوران ائتلاف بینالمللی (ضد داعش) طرح یکپاچهسازی نیروهای پیشمرگ و ساماندهی به آنها بار دیگر مطرح شد.
او در ادامه گفت: مشاوران ائتلاف به نیروهای پیشمرگ در این زمینه کمک کردند اما تا این ساعت هنوز نیروهای حزب دموکرات کردستان و نیروهای اتحادیه میهنی کردستان داریم.
یاور تاکید کرد: مهمترین عامل تاخیر در تحقق این امر عامل سیاسی و اختلافنظرها میان ۲ حزب است، در حال حاضر خواستهها و فشارهایی از سوی ائتلاف بینالمللی (ضد داعش) و دولت عراق برای اتحاد نیروهای پیشمرگ وجود دارد تا به این شکل نیروهای امنیتی دولت مرکزی تنها با یک گروه تعامل داشته باشند.
بر اساس قانون اساسی عراق که سال ۲۰۰۵ به تصویب رسید، نیروهای پیشمرگ بخشی از ساختار دفاع ملی و مختص اقلیم کردستان عراق هستند هرچند که تسلیحات آنها تنها محدود به سلاحهای سبک و نیمه سنگین است.
انتهای پیام
نظرات