• دوشنبه / ۳ دی ۱۴۰۳ / ۱۲:۱۳
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1403100301828
  • منبع : بازار

آشنایی با ساختار تابلو برق

آشنایی با ساختار تابلو برق

در این مطلب قصد داریم شما را با ساختار تابلو برق، کاربرد اینورتر به عنوان دستگاه صنعتی در تابلو برق و ایرادات و خرابی‌های اینورتر آشنا کنیم.

معرفی مدل‌های مختلف تابلو برق از نظر ساختار

به گزارش ایسنا به نقل از نیک صنعتَ، تابلو برق محفظه یا پوششی است که از انواع تجهیزات صنعتی و دستگاه‌ها مانند اینورتر نگهداری می‌کند. طراحی و مونتاژ تابلو برق  باتوجه به کاربرد و کارایی متفاوت است. از مهم‌ترین کاربردهای تابلو برق می‌توان به حفاظت از جان انسان در زمان خطر برق گرفتگی و همچنین حفاظت مطمئن از قطعات داخلی آن اشاره کرد. در ادامه شما را با انواع مختلف تابلو برق که ساختار متفاوتی دارند، آشنا می‌کنیم.

  • تابلو برق metal enclosed: این مدل از تابلو دارای پوششی از جنس فلز است که کلیه تجهیزات صنعتی مانند کلید حفاظتی (کلید اتوماتیک، کلید محافظ جان، کلید مینیاتوری، کلید حرارتی و...) ترانس جریان، ابزارهای سنجش و اندازه گیری، شینه‌ها و... درون آن قرار می‌گیرد.
  • تابلو برق metal clad: این تابلو برق، در واقع به عنوان زیر مجموعه مدل قبلی به حساب می‌آید و ساختمان این مدل طوری طراحی شده است، که پوشش و محفظه‌های گوناگونی به شکل مجزا برای آن تعبیه می‌شود و همچنین اجزا و قطعات مختلف کاملا جدا از هم درون تابلو برق قرار می‌گیرند. این امر به این دلیل جزء ویژگی‌های مهم تابلو برق metal clad می‌باشد که با داشتن محفظه جدا در زمان وقوع خطا در یکی از تجهیزات دیگر قطعات و دستگاه‌ها آسیب نمی‌بینند.
  • تابلو برق compartment type: این مدل دقیقا مخالف تابلو برق مدل قبل است و طراحی آن به نحوی انجام گرفته است که محفظه قطعات به هم متصل می‌باشد و جدا از هم ساخته نمی‌شود.
  • تابلو برق withdrawable یا کشویی (متحرک): اصلی‌ترین کاربرد این تابلو برق برای کنترل کردن موتور الکتریکی است و ایمنی بسیار بالایی دارد. با توجه به نوع طراحی جهت تعمیر تجهیزات و سرویس دوره‌ای، دسترسی بسیار مناسبی را برای بررسی و شناسایی خطاهای تجهیزات و دستگاه‌های درون تابلو برای تعمیرکار فراهم می‌کند.
  • تابلو برق rack: تابلو برق رک به شکل قفسه طراحی و تولید می‌گردد و انواع پوشش و محفظه کنترل، سنجش و اندازه گیری برای تابلو برق rack قرار می‌گیرد.
  • تابلو برق swing: این نوع تابلو درست مطابق مدل قبلی است و دارای درب محافظتی از جنس شیشه متحرک می‌باشد. این تابلو از لحاظ قیمتی نسبتا گران است و با امکانات مشاهده پشت دستگاه‌ها و تجهیزات داخل آن استفاده از این تابلو برق آسان می‌باشد.
  • تابلو برق از نوع داخلی: تابلو برق داخلی یا همان in door در مکان‌های بسته همانند سوله‌ها، کارگاه‌ها و سالن قرار می‌گیرد و در این فضاها کاربردهای زیادی دارد.

نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که تابلو برق های صنعتی می‌بایست توسط افراد متخصص و با تجربه و به صورت اصولی و مطابق با استانداردهای جهانی مونتاژ شود، برای مثال مجموعه نیک صنعت که کلیه خدمات طراحی و ساخت تابلو برق را به صورت حرفه‌ای انجام می‌دهد.

آشنایی با ساختار تابلو برق

کاربردهای اینورتر در تابلو برق

اینورتر عمدتا درون تابلو برق به عنوان تجهیزی الکترونیکی قرار می‌گیرد. جهت نصب و قرارگیری درایو داخل تابلو برق، ابتدا باید اتصالات بین درایو و قسمت‌های مختلف تابلو برق انجام شود و بعد مطابق با نوع سیستم کنترل، سیم و اتصال‌های مختلف بین درایو و دیگر بخش‌های تابلو برق قرار خواهد گرفت تا آن را به سیستم کامل مبدل نماید.

درایو در واقع دستگاهی الکترونیکی به حساب می‌آید، که جریان مستقیم DC را به جریان متناوب AC تبدیل می‌کند و دارای ساختاری مقاوم و مستحکم است. کارایی اصلی اینورتر داخل تابلو برق مربوط به کنترل کردن سرعت الکتروموتور به‌صورت منعطف و دقیق است. در واقع اینورتر به‌عنوان تجهیز و دستگاه صنعتی پر قدرت در حوزه اتوماسیون است، که در سیستم‌های کنترلی و فرایندهای صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور مثال برای کنترل دمای یک پروسه مشخص، می‌توان از فن و تهویه الکتریکی استفاده نمود که سرعت آن به وسیله درایو کنترل می‌شود. از کاربردهای دیگر اینورتر به غیر از کنترل سرعت موتور الکتریکی می‌توان به؛ مواردی مانند ایجاد توان الکتریکی بهینه موتور اشاره کرد. این امر موجب کارکرد موتور با توان کمتر و همچنین حفظ طول عمر کاری آن می‌شود.

دلایل رایج خرابی اینورتر در تابلو برق

 اینورتر ممکن است به دلیل استفاده نادرست و یا نصب و راه اندازی غیراصولی و غیرتخصصی دچار فرسودگی و خرابی‌های مکرر شود. همچنین این دستگاه صنعتی در صورتی‌که به موقع توسط تعمیرکار فنی و متخصص عیب یابی و تعمیر نشود. کیفیت و کارکرد اولیه را از دست می‌دهد و عمر کاری آن کاهش می‌یابد. در ادامه دلایل اصلی و رایج خرابی و از کار افتادن اینورتر را مورد ارزیابی و بررسی قرار می‌دهیم.

آشنایی با ساختار تابلو برق

فن و تهویه نامناسب درایو

تهویه و فن مناسب در عملکرد کارامد و مطمئن اینورتر تأثیر بسزایی دارد. این دستگاه کنترل کننده دور موتور در حین کار حرارت و گرمای بالا تولید می‌کند. در صورتی‌که تهویه و فن درایو به درستی کار نکند و جریان هوا را با کیفیت مناسب در فضا انتقال ندهد، دما و حرارت بالا ایجاد می‌شود. گرمای بیش از حد منجر به خرابی درایو شده و کارایی آن را مختل می‌کند. بسته شدن مسیر انتقال هوا به علت جمع شدن ذرات ریز جامد و گرد و غبار، می‌تواند به شدت کارکرد بخش خنک‌کاری درایو و فن را دچار ایراد نماید. بنابراین در زمان چکاب اینورتر لازم است، فیلتر تهویه را تمیز و یا در صورت فرسودگی تعویض نمایید و از کارکرد دقیق تهویه اطمینان حاصل کنید.

اتصالات کوتاه در اینورتر

زمانی‌که اتصال کوتاه در اینورتر رخ دهد، منجر به بالا رفتن ناگهانی جریان می‌شود و می‌تواند عملکرد درایو را دچار اختلال نماید. برای رفع این مشکل توصیه می‌شود، در زمان‌های منظم و دوره‌ای درایو را توسط متخصص فنی مورد بررسی و چکاب قرار دهید تا از سلامت اتصالات، عایق‌بندی سیم‌کشی و کابل‌ها مطمئن شوید.

ولتاژ اضافی Overvoltage

افزایش ناگهانی ولتاژ منجر به خرابی و آسیب دیدن قطعات و اجزای درایو می‌شود. این مورد همراه با گرمای بیش از حد بر اثر بار اضافی باعث اختلال در کارکرد IGBT و خازن‌ها شده و کارکرد درایو را با اشکال موجه می‌کند. بهره‌مندی از سیستم محافظت مناسب چون رله حفاظتی، فیوز، طراحی مدارات با بیشترین بار و وضعیت کاری و عملیاتی معین، می‌تواند به پیشگیری از آسیب دستگاه کمک نماید. برای رفع ولتاژ اضافی موارد زیر را انجام دهید.

  • عملکرد مقاومت ترمز را چک کنید.
  • ولتاژ منبع تغذیه را از نظر ولتاژ بالا ناگهانی و ثابت چک نمایید.
  • زمان کاهش سرعت DEC را زیاد کنید.
  • تبدیل فرکانس مطابق با Braking Resistor را انتخاب نمایید.

سایش و فرسودگی خازن‌ها

درایو برای ارائه توان بدون نویز در جریان‌های گوناگون نیازمند قطعه خازن است. خازن عمدتا عمر کوتاهی دارد و در زمان کم دچار فرسودگی و از کار افتادگی می‌شود. این قطعه به دمای بالا حساس است و خیلی زودتر از دیگر قطعات فرسوده می‌گردد. در صورتی‌که میزان حرارت و دما بیشتر از دمای کاری درایو باشد، خازن کارایی خود را از دست می‌دهد. دلیل اصلی گرمای اضافی بروز جریان بیش از حد Overcurrent است. در زمان خرابی خازن لازم است این قطعه توسط متخصص تعویض شود.

تعمیر درایو شامل مواردی مانند بررسی دقیق خطاها و Error های اینورتر، چکاب کامل قطعات و اجزای داخلی درایو (خازن، دیود، قطعه IGBT، اتصال و کابل‌ها و سیم کشی‌ها) عیب یابی و تشخیص ایرادات، رفع اشکالات کارکردی اینورتر و همچنین تست نهایی جهت اطمینان از کارکرد درست اینورتر می‌باشد.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha