• شنبه / ۱ دی ۱۴۰۳ / ۱۲:۳۱
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 1403100100314
  • خبرنگار : 50177

معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی لرستان:

توجه به جایگاه زنان حلقه مفقوده در طراحی فضاهای شهری خرم‌آباد است

توجه به جایگاه زنان حلقه مفقوده در طراحی فضاهای شهری خرم‌آباد است

ایسنا/لرستان معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی لرستان گفت: جایگاه زنان در طراحی فضاهای شهری بویژه در شهرهایی مانند خرم‌آباد، موضوعی مهم و قابل توجه است.

مریم بیرانوندزاده در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: جایگاه زنان در طراحی فضاهای شهری بویژه در شهرهایی مانند خرم‌آباد، موضوعی مهم و قابل توجه است. در بسیاری از جوامع، طراحی فضاهای عمومی و شهری به گونه‌ای انجام می‌شود که نیازها و خواسته‌های زنان نادیده گرفته می‌شود. این مسئله می‌تواند منجر به ایجاد فضاهایی شود که برای زنان ناامن یا نامناسب هستند.

وی گفت: زنان ممکن است نیازهای خاصی داشته باشند که در طراحی فضاهای شهری لحاظ نشده است. این نیازها شامل امنیت یعنی ایجاد فضاهای روشن و قابل مشاهده که احساس امنیت را افزایش دهد و دیگری دسترسی است یعنی تسهیل دسترسی به حمل‌ونقل عمومی، مراکز خدماتی و تفریحی و فضاهای اجتماعی و ایجاد مکان‌هایی برای تعاملات اجتماعی و فعالیت‌های فرهنگی است.

بیرانوندزاده با تاکید بر لزوم مشارکت زنان در فرآیند طراحی، گفت: مشارکت فعال زنان در فرآیند طراحی فضاهای شهری می‌تواند به شناسایی بهتر نیازها و خواسته‌های آن‌ها کمک کند. این مشارکت می‌تواند از طریق نظرسنجی‌ها و گروه‌های محلی مربوط به فضای شهری موثر باشد.

وی با بیان اینکه فرهنگ محلی نیز نقش مهمی در نحوه طراحی فضاها دارد و باید توجه داشت که برخی محدودیت‌ها ممکن است ناشی از نگرش‌های فرهنگی نسبت به نقش زنان باشد، اظهار کرد: توجه به جایگاه زنان در طراحی فضاهای شهری یکی از موضوعات مهم در برنامه‌ریزی شهری است.

معاون جهاد دانشگاهی لرستان به نمونه‌های موفق توجه به جایگاه بانوان در طراحی فضای شهری پرداخت و گفت: نمونه‌های جهانی شامل استکهلم، سوئد است که با اجرای پروژه‌هایی مانند «شهر برای همه» تلاش کرده تا فضاهای عمومی را برای زنان و مردان به طور یکسان قابل دسترس کند. این شهر به طراحی فضاهایی توجه کرده که امنیت و راحتی زنان را در نظر می‌گیرد، در کپنهاگ، دانمارک  با ایجاد مسیرهای دوچرخه‌سواری امن و فضاهای عمومی جذاب، به افزایش مشارکت زنان در فعالیت‌های اجتماعی و ورزشی کمک کرده است. همچنین این شهر برنامه‌هایی برای افزایش نورپردازی و نظارت در فضاهای عمومی دارد و در بارسلونا، اسپانیا  با پروژه "Superblocks" (سوپر بلاک‌ها) سعی کرده تا ترافیک را کاهش دهد و فضای بیشتری برای پیاده‌روی و فعالیت‌های اجتماعی فراهم کند. براساس اطلاعات موجود، این طرح باعث شده زنان احساس امنیت بیشتری کنند.

بیرانوندزاده به نمونه‌های موفق جایگاه بانوان در طراحی فضای شهری در کلان‌شهرهایی همچون تهران اشاره کرد و ادامه داد: تهران با اجرای طرح‌هایی مانند «میدان مادر» که فضایی امن و مناسب برای خانواده‌ها ایجاد کرده است، سعی دارد تا نیازهای زنان را در طراحی شهری مد نظر قرار دهد. همچنین برخی پارک‌ها و فضاهای عمومی جدید با توجه به نیازها و خواسته‌های زنان طراحی شده‌اند. اصفهان نیز با ایجاد فضاهایی مانند «سی‌وسه پل» و «زاینده‌رود» تلاش کرده تا محیطی مناسب برای تفریح خانواده‌ها فراهم کند که شامل توجه ویژه به نیازهای زنان نیز می‌شود. شیراز با توسعه پارک‌ها و فضاهای سبز جدید که شامل امکانات ورزشی و تفریحی برای زنان هستند، نشان داده که توجه خاصی به نیازها و خواسته‌های بانوان دارد که در مجموع این نمونه‌ها نشان‌دهنده اهمیت توجه به جایگاه زنان در طراحی شهری هستند که می‌تواند منجر به ارتقای کیفیت زندگی تمام ساکنان شهر شود.

او که مدرک دکتری برنامه‌ریزی شهری دارد، در ادامه بیان کرد: برای ارتقای جایگاه زنان در طراحی فضاهای شهری خرم‌آباد، لازم است تا برنامه‌ریزی جامع‌تری صورت گیرد که شامل مشارکت فعالانه زنان، شناسایی نیازها و خواسته‌ها، و توجه به فرهنگ محلی هستند و این اقدامات نه تنها بهبود کیفیت زندگی زنان را تضمین می‌کند بلکه بر کل جامعه نیز تأثیر مثبت خواهد گذاشت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha