• سه‌شنبه / ۲۷ آذر ۱۴۰۳ / ۱۴:۰۳
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1403092719807
  • منبع : خبرگزاری‌ها

پیشرو در اندیشه وحدت حوزه و دانشگاه

پیشرو در اندیشه وحدت حوزه و دانشگاه

۲۷ آذرماه، یادآور عروج سرخ مجاهدی خستگی‏‌ناپذیر و عالمی ربانی، آیت‏‌الله محمد مفتح است که از پیشروان اندیشه وحدت حوزه و دانشگاه بود. این شهید والامقام در راه تحقق این اندیشه و آرمان بلند که از اندیشه نورانی امام راحل برخاسته بود، تلاش‌های بی‏‌وقفه‏‌ای انجام داد و سختی‏‌های فراوانی را به جان خرید.

به گزارش ایسنا، به نقل از ایکنا، محمد مفتح در ۲۸ خرداد ۱۳۰۷ هجری خورشیدی در همدان دیده به جهان گشود و از همان کودکی نزد پدر خویش که از واعظان مشهور این شهر بود، آموزش احکام اسلامی و ادبیات را فراگرفت. او پس از آن که تحصیلات مقدماتی را به پایان برد، برای فراگیری علوم اسلامی راهی مدرسه علمیه آیت‌الله آخوند ملاعلی همدانی شد، بعد از پایان این دوره، برای کامل کردن دانش خود به حوزه علمیه قم رفت، در آنجا از وجود استادان برجسته‌ای همچون علامه محمدحسین طباطبایی، امام خمینی(ره) و بزرگان دیگر بهره برد و به درجه اجتهاد رسید.

این عالم مجاهد سپس تصمیم گرفت تا برای گسترش فعالیت دینی و مذهبی خود در دانشگاه، به تحصیل فلسفه بپردازد و در نهایت با ارائه رساله «حکمت الهی و نهج‌البلاغه» در مقطع دکتری فارغ‌التحصیل شد. مفتح از آن پس، به آموزش معارف دینی در حوزه و دانشگاه پرداخت و برای گسترش احکام اسلام در میان مردم سخنرانی کرد. او دریافت که استعمارگران به منظور دست‌یابی به اهداف منفعت طلبانه خویش، در صدد توطئه برای جدایی دانشگاهیان و روحانیان هستند بنابراین تمام توان خود را برای وحدت این دو قشر به کار بست. او در این مسیر به آموزش اندوخته‌های خود به دانش پژوهان و پرورش نیروهای جوان برای مبارزه با رژیم پهلوی پرداخت و به منظور سازماندهی طلاب و بحث و تبادل نظر آنها درباره مسائل دینی، مجمع «جلسه‌های علمی اسلام‌شناسی» را برپا کرد تا بتواند چهره واقعی اسلام را به مردم نشان دهد. اما فعالیت‌های روشنگرانه این مجمع سبب شد تا رژیم پهلوی این مرکز را تعطیل کند.

شهید مفتح فعالیت‌های خویش را با آغاز نهضت انقلاب اسلامی در دهه ۴۰، برای مبارزه با استبداد رژیم پهلوی از سرگرفت و با سخنرانی‌های فراوان، سعی در وحدت و همدلی میان مردم کرد. اما این امر سبب شد تا سازمان اطلاعات و امنیت کشور(ساواک) وی را بازداشت کند. این مبارز انقلابی پس از آزادی، فعالیت‌های علمی و تبلیغی را در حسینیه ارشاد ادامه داد و با تعطیلی این مرکز به دستور حکومت وقت، امامت جماعت مسجدهای جاوید و قبا را برعهده گرفت تا آن که با پذیرش امامت نماز عید فطر در ۱۳ شهریور ۱۳۵۷ هجری خورشیدی و حضور در راهپیمایی میلیونی در این روز، نقش مؤثری را در پیروزی انقلاب اسلامی ایفا کرد و زمینه برپایی قیام ۱۷ شهریور را فراهم کرد. محمد مفتح در این روز به وسیله ساواک دگربار بازداشت و پس از گذر دو ماه آزاد شد. سپس وی امامت جماعت مسجد قبا را دوباره تا هنگامه پیروزی انقلاب اسلامی برعهده گرفت.

فعالیت‌های شهید مفتح، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با همان حرارت دوران ستم‌شاهی ادامه یافت. ایشان به درخواست دانشجویان دانشکده الهیات و بعد از مشورت با استاد مرتضی مطهری سرپرست دانشکده الهیات دانشگاه تهران شد و هم‌زمان کمیته منطقه ۴ تهران را تشکیل داد. دکتر مفتح در سالگرد رحلت پرابهام آیت‌الله سیدمصطفی خمینی فرزند بزرگ امام خمینی(ره) سمینار وحدت حوزه و دانشگاه را برای اولین بار در دانشکده الهیات برگزار کرد. در پی شروع جنگ‌های داخلی لبنان به سرکردگی رژیم صهیونیستی و همراهی برخی دول عرب منطقه که برای سرکوب شیعیان و فلسطینیان برنامه‌ریزی شده بود، آیت‌الله مفتح حجم قابل توجهی کمک نقدی جمع‌آوری کرد و به لبنان فرستاد. او اعتقاد داشت: «اساسی‌ترین کار برای پیشرفت هرچه بیشتر شیعیان لبنان، بالاتر بودن سطح آموزش و فرهنگ لبنانی‌هاست.»

این عالم وارسته با انجام دادن فعالیت‌های علمی و فرهنگی در شورای انقلاب و تلاش در راه دستیابی به وحدت حوزه و دانشگاه، خدمات بسیار ارزنده‌ای را ارائه کرد. اما منافقان برای ضربه زدن به نظام نوپای اسلامی همواره می‌کوشیدند تا شخصیت‌های برجسته نظام را از میان بردارند، به همین منظور گروهگ فرقان در ۲۷ آذر ۱۳۵۸ هجری خورشیدی این مبارز آزادیخواه را در هنگام ورود به دانشکده الهیات دانشگاه تهران؛ هدف گلوله خویش قرار دادند و به شهادت رساندند.

*بازنشر مطالب دیگر رسانه‌ها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می‌باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha