• سه‌شنبه / ۲۷ آذر ۱۴۰۳ / ۱۱:۱۵
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1403092719582
  • منبع : نمایندگی آذربایجان شرقی

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی:

منشاء گندم‌های سراسر جهان، کشور ایران است

منشاء گندم‌های سراسر جهان، کشور ایران است

ایسنا/آذربایجان شرقی مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه منشاء گندم‌های سراسر جهان، کشور ایران است، گفت: منشاء تمام گندم‌های جهان به گندم ایرانی بازمی‌گردد و این محصول همواره به عنوان یکی از غذاهای اصلی ایرانیان مطرح بوده است.

سهراب سهرابی در گردهمایی معاونین بهبود تولیدات گیاهی سازمان‌های جهاد کشاورزی استان‌های کشور، که روز سه شنبه ۲۷ آذرماه در تبریز برگزار شد، به اهمیت تاریخی و استراتژیک گندم در ایران و جهان اشاره کرد و گفت: حدود ۱۰ هزار سال پیش ایرانیان گندم را در جهان اهلی کردند و پایه‌گذار یکجانشینی شدند.

وی با تأکید بر نقش گندم در امنیت غذایی کشور افزود: نخستین طرح‌های خودکفایی گندم در دهه ۶۰ آغاز شد و خودکفایی تولید گندم در سال‌های ۸۳ تا ۸۵، دهه ۹۰ و سال‌های ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ به ثبت رسید. ظرفیت خودکفایی گندم در کشور وجود دارد، اما نیازمند اجرای برخی اقدامات فنی و اجرایی در این حوزه هستیم.

وی با اشاره به جایگاه گندم در سطح جهانی اظهار کرد: در دنیا، گندم با ۲۲۰ میلیون هکتار بالاترین سطح زیر کشت محصولات زراعی را دارد و از ۸۰۰ میلیون تن تولید سالانه، ۲۰۰ میلیون تن وارد چرخه تجارت می‌شود و مابقی آن توسط خود کشورهای تولیدکننده مصرف می‌شود.

مجری طرح‌گندم وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: گندم به عنوان ابزار قدرت و سلطه در سپهر سیاسی جهان مطرح است و کشورهای ابرقدرت همگی صادرکننده این محصول هستند. در ایران، به‌طور متوسط ۵۰ درصد انرژی و پروتئین مردم از گندم تأمین می‌شود و در برخی مناطق روستایی این رقم به ۸۰ درصد نیز می‌رسد.

وی با مقایسه سرانه مصرف جهانی گندم مطرح کرد: سرانه مصرف گندم در جهان ۱۶۵ کیلوگرم است، در حالی که کشورهایی مانند مصر، الجزایر و ترکیه مصرف بالاتری نسبت به ایران دارند. در برنامه‌های توسعه و اسناد بالادستی، دستیابی به خودکفایی گندم به عنوان یک هدف راهبردی تعیین شده است.

وی در ادامه به ظرفیت‌های برداشت گندم در کشور اشاره کرد و گفت: ما تنها ۴۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت ژنتیکی و اکولوژیکی گندم ایران را برداشت می‌کنیم در حالی که ظرفیت متوسط برداشت می‌تواند به ۸.۸ تن در گندم آبی و ۲.۵ تن در گندم دیم برسد. پایین بودن عملکرد ناشی از خلأ عملکرد است که ۳۵ درصد آن به تغذیه، ۱۵ درصد به بیماری‌ها، آفات و ...، و بخش دیگر به مسائل مرتبط با بذر و سایر عوامل برمی‌گردد.

سهرابی از تلاش‌های ویژه در دوره‌های آموزشی سال‌های اخیر خبر داد و تشریح کرد: از سال ۱۴۰۰ دوره‌های آموزشی ویژه‌ای برگزار کرده‌ایم که در آن به مهم‌ترین بخش خلأ عملکرد، یعنی حوزه تغذیه توجه ویژه‌ای شده است. در حال حاضر سطح کشت گندم آبی کشور ۲ میلیون هکتار است که باید به ۱.۴ میلیون هکتار کاهش یابد و در مقابل، افزایش عملکرد محقق شود.

وی در ادامه به اقدامات جدید برای افزایش بهره‌وری اشاره کرد و گفت: در سال‌جاری، ۴۴۶ شهرستان در کشور به کشت گندم اختصاص یافته و در هر شهرستان یک پایلوت اجرایی راه‌اندازی شده است. هدف از این طرح، همکاری مؤثر محققین و مروجین برای ارتقای بهره‌وری است چراکه چاره‌ای جز افزایش بهره‌وری نداریم.

به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی، وی در پایان با اشاره به برنامه جهش تولید در دیمزارها تأکید کرد: براساس این برنامه، ۶ میلیون هکتار زیر کشت رفته است که از این میزان، ۳.۵ میلیون هکتار به کشت گندم اختصاص یافته است.

منشا گندم‌های سراسر جهان، کشور ایران است

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۹-۲۷ ۲۱:۵۶

منشاء گندم و غلاتی از قبیل جو غرب قاره کهن آسیا از قبیل سوریه ،عراق لبنان،اردن ،فلسطین و ایران هستند اما اردن و سوریه و عراق و لبنان مرکزیت و قدمت بیشتر ی نسبت به دیگر مناطق دارند وجود شرایط آب وهوا و اقلیم مناسب و وجود دجله و فرات و....... گندم

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۲۸ ۱۳:۴۲

همونه که گندم کیلو بیست هفت هزارتومن میفروشین و از کشاورز کیلویی بیست میخرین انوقت چندماه طول میکشه تا پولش رو بدین

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۲۸ ۱۳:۴۶

وقتی اب نیست سفرهای زیر زمینی هم که تمومشون کردیم خود کفا بودن تو غلات چه نفعی داره،به قیمت از دست دادن مایه حیات

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۲۸ ۱۷:۴۴

درود برکشاورزان وگندم کاران وبرنج کاران زحمتکش وصبور ایران

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۲۸ ۱۸:۵۴

درود خدا بر شما کشاورزان و تمام کسانی که برای استقلال کشور زحمت میکشند

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۲۹ ۰۰:۰۲

همینکه خودمون تولید میکنیم مایه افتخاره ، پولش هم انشالله خواهند داد.

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۲۹ ۱۹:۲۶

طبق کاوشهای باستان شناسی تا الان ، دشت عباسِ شهرستان دهلران ، کهن ترین مکانیست که گندم در آن کشت شده