به گزارش ایسنا، یک مقام آمریکایی گفت که «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا با غنیمت شمردن فرصت سقوط دولت «بشار اسد» در سوریه، عراق را تحت فشار قرار داده تا آنچه «شبهنظامیان تحت حمایت ایران» خوانده شده را سرکوب کند.
ادعای حمایت نظامی و مالی ایران از گروههای مقاومت منطقه و کنترل اقدامات آنها که پیشتر نیز بارها از سوی واشنگتن مطرح شده است، از سوی مقامات ایران بارها رد شده. ایران با تاکید بر این که روابط آن با گروههای مقاومت نوعی اتحاد است، گفته این گروهها به طور مستقل و طبق صلاحدید خود عمل کنند.
خبرگزاری فرانسه درباره رایزنیهای اخیر منطقهای بلینکن نوشت: بلینکن، جمعه(دیروز) با «محمد شیاع السودانی» دیدار کرد. این دیدار پس از پیروزی مخالفان مسلح سوریه در حملاتشان برای سرنگونی دولت «بشار اسد» رخ داد.
دولت بشار اسد، یکشنبه گذشته و پس منتهیشدن پیشرویهای مخالفان مسلح سوریه به دمشق، سقوط کرد و رئیسجمهور این کشور پس از واگذاری قدرت، به روسیه رفت. سرنگونی دولت مرکزی در سوریه و کشمکشها بر سر تقسیم قدرت میان گروههای مخالف، نگرانیها درباره بروز جنگهای داخلی در سوریه را افزایش داده است. روند تشکیل دولت انتقالی در این کشور آغاز شده است.
خبرگزاری فرانسه نوشت: یک مقام آمریکایی گفت که بلینکن در رایزنیهایش با السودانی مدعی شده ایران مدتی است که در ضعیفترین حالت خود قرار دارد و برای عراق فرصتی فراهم شده تا نفوذ تهران را کاهش دهد.
به گفته این مقام آمریکایی که میخواست هویتش فاش نشود، بلینکن همچنین از سودانی خواست که «گروههای شبهنظامی شیعه تحت حمایت ایران» را تحت فشار قرار دهد که طی چند سال اخیر، چندین بار به نظامیان آمریکایی در عراق حمله کردهاند.
این مقام آمریکایی افزود که وزیر امور خارجه آمریکا همچنین در راستای این ادعا، از السودانی خواسته مانع انتقال تسلیحات ایران از قلمرو عراق به هرگونه گروههای وابسته به آن در سوریه شود.
بلینکن در اظهارات خود در عراق احتیاط به خرج داده و پس از دیدارهایش در بغداد، گفته بود آمریکا نسبت به «تلاش برای اطمینان یافتن از حفظ و تقویت حاکمیت ملی عراق پایبند است.»
او بدون اشاره مستقیم به ایران گفت: «فکر میکنم زمان آن فرا رسیده است که عراق حاکمیت ملی، ثبات، امنیت و موفقیت خود را تحکیم کند.»
درخواست بلینکن از السودانی برای محدود کردن فعالیت گروههای مقاومت منطقه در حالی مطرح شده که این کشور با سابقه برپایی «جنگهای ابدی» در افغانستان و عراق، استقرار نظامیان خود در پایگاههای متعددی در کشورهای عربی، فروش تسلیحات آمریکایی به کشورهای منطقه و دامن زدن به رقابت تسلیحاتی در غرب آسیا، حمایت نظامی از رژیم صهیونیستی در جنگ غزه نقش انکارناپذیری در بر هم زدن ثبات منطقه و تضعیف امنیت آن داشته است.
این مقام آمریکایی جز گفتن این که السودانی ابراز امیدواری کرد عراق میتواند از ورود به یک درگیری بپرهیزد، توضیح بیشتری نداد که پاسخ او به درخواست بلینکن چه بوده است.
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین وعده داد که با عراق برای جلوگیری از ظهور دوباره گروه تروریستی داعش که یک دهه پیش و پیش از انجام شدن ضدحملات جداگانه آمریکا و ایران، مناطق گستردهای از عراق و سوریه را تحت کنترل خود درآورده بود.
دولت عراق روابط نزدیکی با ایران دارد و دولت «جو بایدن» با بغداد توافق کرده است حضور نظامیان آمریکایی در عراق را کاهش دهد.
انتهای پیام
نظرات