دکتر محمد سیاهکالی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: امروزه به علت مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک، مقاومت آنتیبیوتیکی به یک مشکل سلامتی در سراسر جهان تبدیلشده است، بهطورمعمول آنتیبیوتیک باید برای درمان بیماریهای عفونی مورد استفاده قرار گیرد.
وی بابیان اینکه رایجترین آنتیبیوتیکها پنیسیلینها و سفالوسپورینها هستند که در یک بازه شاهد تجویز زیاد آنها بودیم، گفت: مصرف بیرویه آنتیبیوتیک عوارض جانبی بسیاری دارد که مهمترین آن مقاومت میکروبی است. دیدهشده که باکتریها بسیار هوشمند هستند و پس از یک بازه زمانی نسبت به یک سری از آنتیبیوتیکها مقاوم میشوند.
این پزشک قزوینی بیان میکند: در کل دنیا از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ مصرف آنتیبیوتیک بالغبر ۶۵ درصد افزایش داشته است، از سال ۲۰۱۵ تا سال ۲۰۳۰ نیز پیشبینی میشود که مصرف آنتیبیوتیک به ۲۰۰ درصد افزایش برسد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر مقاومت آنتیبیوتیکی یک نگرانی جهانی شناخته میشود، خاطرنشان کرد: مقاومت میکروبی نهتنها بر سلامت انسان مؤثر است بلکه سلامت حیوانات و درنتیجه زنجیره غذایی را نیز تحت شعاع قرار میدهد.
سیاهکالی ادامه داد: بهصورتکلی در دنیا دیده شده است که یک مورد از پنج عفونت ادراری با داروهای متداول آنتیبیوتیکی درمان نمیشود و برای فرایند درمان نیاز به استفاده آنتیبیوتیکهای قویتر است.
وی گفت: بر اساس آمارهای بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۵ بالغبر ۵۰ درصد بیماران ایرانی طی یک سال آنتیبیوتیک دریافت کردند و آنتیبیوتیکهای شایعی که در ایران تجویز میشوند سفکسیم، آموکسیسیلین و آزیترومایسین است که نشان میدهد؛ ازدیاد استفاده از آنتیبیوتیک بیشتر پیرامون عفونتهای راههای تنفسی فوقانی بوده است.
این پزشک بیان کرد: بر اساس این گزارش ایران یکی از پرمصرفترین کشورها به لحاظ آنتیبیوتیک است و آمارها میگویند که بیش از پنج نوع میکروب مقاوم به آنتیبیوتیک در این کشور شناساییشده است. حتی میکروبهای مقاوم و معروف به چند میکروبی در آیسییوهای بیمارستانها نیز در حال افزایش است.
وی افزود: بهصورت کلی در اورژانسهای ما شایعترین شکایتی که در خصوص مصرف دارو برای کودکان مطرح میشود حساسیتهای دارویی است که میتواند ناشی از مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها باشد. یکی دیگر از عوارض مصرف بیرویه آنتیبیوتیک، افزایش مدت بستری افراد و درنتیجه افزایش هزینه و همچنین افزایش مرگومیر ناشی از بیماریهای عفونی است.
سیاهکالی، عارضه اسهال را یکی دیگر از عوارض مصرف بیرویه آنتیبیوتیک دانست و افزود: با مصرف بیرویه آنتیبیوتیک میکروبهای سالم از بین میروند و در قبال آن میکروبهای مهاجم جایگزین شده و بیماریزایی میکنند.
وی گفت: افرادی که درخطر عوارض مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها قرار دارند؛ کودکان، سالمندان بالای ۶۵ سال، افرادی دارای بیماریهای خاص همچون سرطان خون، ایدز و افراد دارای بیماری خود ایمنی هستند.
این پزشک بیان کرد: با افزایش شاخصهای بهداشتی جامعه میتوانیم، گام مؤثری در راستای کاهش بیماریزایی داشته باشیم. افرادی که در منزل خود حیوان خانگی دارند باید نسبت به بهداشت آن اهتمام بیشتری داشته باشند چراکه یکی از عواملی که باعث بیماریزایی میشود میکروبهایی هستند که بین انسان و حیوان انتقال پیدا میکنند.
وی در پایان گفت: برای کاهش آنتیبیوتیک امید است که واکسیناسیون بهصورت مرتب در جامعه انجام شود تا انتقال بیماری به افراد مختلف کاسته شود و درنتیجه آن مصرف آنتیبیوتیکها کاهش یابد. همچنین در این راستا مهم است که آموزشهای لازم به شهروندان در خصوص مصرف بیرویه آنتی بیوتیکها داده شود.
انتهای پیام
نظرات