در سالهای گذشته و اخیر مسئولان مختلف در سطوح مختلف کشوری، استانی و شهرستانی بر لزوم ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی گردو در شهرستان تویسرکان تاکید کردهاند اما این هدف مطلوب تاکنون آنچنان که بایسته و شایسته است، محقق نشده است.
در حالی که به گفته بسیاری از مسئولان و کارشناسان، معیشت بیش از ۷۰ درصد از مردم شهرستان تویسرکان بهصورت مستقیم و غیرمستقیم با گردو پیوند خورده است، درآمد حاصل از خام فروشی گردو با توجه به افزایش هزینههای نگهداری و آبیاری درختان گردو، داشت، برداشت و سایر موارد جنبی مربوط به این محصول و رشد قیمت محصولات و کالاهای دیگر در بازار، توجیه اقتصادی بالایی نخواهد داشت.
مسئولان با همافزایی با مردم و باغداران باید از عنوان شهر جهانی گردو و ثبت گردوی تویسرکان در سازمان خوار و بار جهانی(فائو) بیشترین بهرهوری را ایجاد کنند و جذب سرمایهگذار برای توسعه صنایع تبدیلی گردو را از اولویتهای تولیدی شهرستان قرار دهند.
مهمترین داشتههای شهرستان تویسرکان باغات و محصول مرغوب و ممتاز گردوی آن و ظرفیتهای گردشگری آن است و اگر از این دو بخش در راستای افزایش سطح درآمدزایی عموم مردم شهرستان استفاده حداکثری و هدفمند نشود، این شهرستان با مشکلات عدیده اقتصادی و معیشتی در بخش قابل توجهی از جمعیت خود دست و پنجه نرم خواهد کرد.
اهمیت این موضوع وقتی بیشتر روشن میشود که بدانیم شهرستان تویسرکان یک شهرستان مهاجرفرست است که نرخ فرزندآوری در آن چندان قابل قبول نیست.
فعالیتهای ناکافی صنایع تبدیلی گردو در تویسرکان
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تویسرکان ثبت جهانی گردو در سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد و خوار و بار جهانی(فائو) را از مهمترین رخدادهای مرتبط با حوزه باغداری و گردوی شهرستان تویسرکان دانست و افزود: شهرستان تویسرکان در مجموع از بیش از ۸۰۰۰ هکتار باغهای گردو با تولید سالیانه ۲۱ هزار تُن و بیش از ۷۰۰۰ بهرهبردار مستقیم از این محصول برخوردار است و ۲۵۰ واحد صنفی به غیر از بهرهبرداران مستقیم در امور مرتبط با مغز کردن، پوست کندن و خرید و فروش گردو در این شهرستان فعالیت دارند.
محمد اصغری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اضافه کرد: در بخش صنایع تبدیلی گردو در تویسرکان، شاهد فعالیت شرکت «پارت شیمی» هستیم که از پوست چوبی محصول گردو، کربن فعال تولید میکند که در صنایع پتروشیمی و صنایع مرتبط با تصفیهخانهها کاربرد دارد. همچنین شرکت صنعتگران تویسرکان، سالانه حدود ۵۰۰ دستگاه پوست گیر گردو تولید و به ۲۴ استان کشور صادر میکند.
این آمار و اطلاعات در حوزه صنایع تبدیلی در تویسرکان به این معناست که با وجود ایجاد بزرگترین زنجیره کامل تولید نهال گواهی شده غرب آسیا با تولید ۲۰۰ هزار نهال و دو میلیون چشمه پیوندک در سال در تویسرکان هنوز هم صنایع تبدیلی گردو در این شهرستان جایگاه قابل قبول و اثرگذاری به میزان مطلوب ندارد.
این در حالیست که رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در سخنرانی خود در آئین شکرگزاری برداشت گردو در تویسرکان در مهرماه سال جاری، گفت: گردو یک محصول ویژه باغی است که ضایعات ندارد و از همه اجزای آن یعنی تنه درخت، پوست سبز، پوست چوبی، لایه میانی مغز و مغز میتوان استفادههای متنوع و درآمدزا ایجاد کرد.
از سوی دیگر با وجود اینکه گردوی تویسرکان ثبت جهانی شده، صنایع بستهبندی آن حتی در مقیاس استانی هم قابل ذکر نیست و مدت زمان زیادی از فعالیتهای موثر در این زمینه نمیگذرد.
همچنین در شرایطی که استان همدان رتبه اول تولید گردو در کشور را داراست و شهرستان تویسرکان با اختصاص ۳۷ درصد از باغات گردوی استان همدان، رتبه اول استان را از آن خود کرده، باید یک برنامه مدون، کارشناسانه و هدفمند برای توسعه صنایع تبدیلی گردو در شهرستان تویسرکان ترسیم و با سرعت قابل قبول اجرایی شود تا شاهد تحول اقتصاد تویسرکان از قبل این بخش به سهم خود باشیم.
به هیچ وجه زیبنده و قابل قبول نیست که شهر جهانی گردو از صنایع بستهبندی و تبدیلی قوی و اثرگذار در تجارت این محصول برخوردار نباشد و در این بخشها در جا بزند.
گرچه مدیران و دستاندرکاران جهاد کشاورزی تویسرکان و بقیه مجموعههای مرتبط برای جذب سرمایهگذار و هموار کردن راه برای توسعه صنایع تبدیلی گردو در شهرستان تلاشهای زیادی میکنند اما به هر حال تاکنون نتایج دلخواه در این بخش حاصل نشده اما امید میرود در آیندهای نه چندان دور این زحمات به ثمر بنشینند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان چندی پیش اعلام کرد برای اولین بار در کشور، نقشه راه الگوی کشت محصولات باغی و زراعی در بازه زمانی ۴۰ ساله در استان همدان تدوین شده و گردوی تویسرکان نیز در این فهرست قرار دارد که امید میرود بر این اساس شاهد تحولات چشمگیر و اثرگذار در حوزه صنایع تبدیلی گردو در تویسرکان باشیم.
انتهای پیام
نظرات