به گزارش ایسنا، در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ و به طور دقیق در ۲۵ مارس ۲۰۱۹ آمریکا به صورت رسمی حاکمیت رژیم صهیونیستی بر ارتفاعات اشغالی جولان سوریه را به رسمیت شناخت و این به منزله تغییر بزرگی در سیاستی بود که پنج رئیس جمهور قبلی آمریکا از جمهوریخواه و دموکرات از سال ۱۹۸۱ که رژیم صهیونیستی این منطقه را به اراضی تحت اشغال خود ملحق کرده بود، در پیش گرفته بودند.
دولتهای رونالد ریگان، جورج بوش پدر، بیل کلینتون، جورج بوش پسر و باراک اوباما از تایید اقدام رژیم صهیونیستی در اشغال جولان سوریه امتناع کرده و ارتفاعات جولان را اراضی اشغالی سوریه دانستند که اسرائیل باید پس از مذاکرات صلح با سوریه از آن عقبنشینی کند.
رژیم صهیونیستی ارتفاعات جولان را در جریان جنگ سال ۱۹۶۷ به اشغال خود درآورد، سپس توافق انفصال نیروها با سوریه در سال ۱۹۷۴، خطوط برخورد میان سوریه و این رژیم را ساماندهی کرد تا اینکه مسوولان این رژیم از سقوط دولت بشار اسد استفاده کرده و لغو این توافق و نفوذ به مناطق جبل الشیخ و سایر اراضی سوریه را اعلام کردند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی دوشنبه در کنفرانس مطبوعاتی گفت: مایل هستم از دوستم دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب به دلیل انجام خواستهام برای به رسمیت شناختن «حاکمیت اسرائیل بر ارتفاعات جولان» در سال ۲۰۱۹ تشکر کنم.
ترامپ و آینده سوریه
به محض سقوط دولت بشار اسد، ترامپ در پلتفرم «ایکس» نوشت: سوریه در وضعیت آشوب است اما دوست ما نیست و آمریکا نباید با آن هیچ ارتباطی داشته باشد، این جنگ ما نیست، بگذارید همدیگر را بکشند ما نباید وارد آن شویم.
در حالی که پیشبینی درخصوص اقدامات آتی ترامپ دشوار است، این موضوع تا حد زیادی منوط به این خواهد بود که چه کسی به ترامپ نزدیکتر خواهد بود و او به صحبتهای چه کسی گوش خواهد داد.
توماس واریک، دستیار سابق معاون وزیر خارجه آمریکا در سیاست مبارزه با تروریسم در وزارت امنیت داخلی این کشور و کارشناس شورای آتلانتیک در گزارشی که توسط این شورا منتشر شده، بیان کرد: صداهای مختلفی برای تحمیل حرفهای خود به ترامپ رقابت خواهند کرد، جناح انزواطلب استدلال خواهد کرد که سایر دولتها باید پس از جنگ زمام امور را در سوریه به دست بگیرند.
واریک اظهار کرد: در حالی که اینها اشتباه نیستند برخی طرفهای دیگر به ترامپ یادآور خواهند شد که حمایت از امنیت اسرائیل و صلح در لبنان به طور کلی یکی از بزرگترین دستاوردهایی است که دولت ترامپ میتواند داشته باشد.
دیوید ماک، سفیر آمریکا و معاون سابق وزیر خارجه این کشور در امور خاورمیانه در گفتگو با شبکه خبری «الجزیره» اظهار کرد: تاریخ به ما میآموزد که اسرائیلیها در استفاده از اشتباههای فاحش همسایگان خود بسیار مهارت دارند، علاوه بر این، استراتژی نظامی آنها چنین است که همواره به دنبال کنترل بر مناطق مرتفع هستند.
ماک در ادامه گفت: ترامپ رئیس جمهور منتخب کنترل دوباره اسرائیل بر خاک سوریه را خواهد پذیرفت و ممکن است این تصمیم خود را برای افکار عمومی آمریکا اینگونه توجیه کند که «اسرائیلیها این کار را برای جلوگیری از تروریسم آتی از این مناطق انجام میدهند.»
عسل أراد، چهره آکادمک و کارشناس مسایل خارجی آمریکا به الجزیره گفت: اقدامات اسرائیل با نقضهای مستمر قوانین و منشورهای بینالمللی درخصوص توسعه اراضی اشغال شده به شیوه غیرقانونی توسط آن تناسب دارد.
او افزود: اشغال مستمر اراضی فلسطینی و ارتفاعات جولان سوریه از چند دهه قبل ادامه دارد و دولت راست افراطی اسرائیل از تنشهای کنونی در سوریه برای نفوذ بیشتر در خاک آن استفاده میکند و این باز هم نقض آشکار قوانین بینالمللی و حاکمیت سوریه است.
حمایت آمریکا
این کارشناس در ادامه گفت: دولت جو بایدن پوشش حمایتی را از نفوذ اسرائیل به سوریه ارائه کرده و اینگونه توجیه کرد که این عملیاتی موقت بدون شرط یا محدودیت و زمانبندی مشخصی است، احتمالا دولت ترامپ به این سیاست ادامه میدهد و با توجه به اینکه جولان را برای اسرائیلیها به رسمیت شناخت، احتمالا دولت جدیدش مناطق دیگری را برای اسرائیل به رسمیت میشناسد.
او افزود: پیشبینی درباره اینکه دولت جدید ترامپ چه اقدامی انجام خواهد داد، دشوار است به ویژه که از آمریکا خواست از مسایل سوریه دور بماند و گفت که میخواهد به جنگها پایان دهد، اگر بخواهیم این اظهارات را باور کنیم، اسرائیل باید از اراضی سوریه تا بیرون از ارتفاعات جولان که ترامپ آن را بر خلاف قوانین بینالمللی به نفع اسرائیل به رسمیت شناخت، عقبنشینی کند.
در تحلیلی که موسسه خاورمیانه منتشر کرد، یکی از اساتید دانشگاه مریلند اظهار کرد: اسرائیل پس از آنکه اطمینان یافت دمشق در آستانه سقوط به دست شورشیها است، حضور نظامی خود را در ارتفاعات جولان تقویت کرد سپس یگانهای پیادهنظام و زرهی اسرائیل از مرزهای خط انفصال سال ۱۹۷۴ عبور کرده و پایگاههایی متروک در آن سوی سوریه در کوه حرمون و نیز چند پایگاه دیگری را که برای تثبیت کنترل خود بر منطقه ضروری میدانستند، اشغال کردند.
این کارشناس گفت: اینکه اسرائیل اعلام کرد به محض اطمینان از حضور پایدار نیروهای نظامی و غیرنظامی در جنوب غرب سوریه و عزم آنها، نیروهایش به پایگاههای توافق انفصال عقبنشینی خواهند کرد، در کمترین ارزیابی دستکم چند هفته یا ماه زمان خواهد برد.
مرزهای رژیم صهیونیستی با سوریه از سال ۱۹۷۴ و در طول بیش از نیم قرن گذشته از جمله آرامترین مرزهای این رژیم بودهاند.
بروس ریدل، کارشناس موسسه بروکینگز و مسوول سابق اطلاعاتی بعید دانست که وضعیت این مرزها همانند گذشته آرام بماند و برای این حرفش به تصمیم رئیس اپوزیسیون مسلح سوریه که در حال حاضر کنترل دمشق را در دست دارد و دیدگاهش در خصوص اهمیت استمرار مقابله با اسرائیل و آمادگی برای جنگ با آن استناد کرد.
انتهای پیام
نظرات