سجاد اشتری در گفتوگو با ایسنا، درخصوص این آئین ملی و انتشار فراخوان آن، اظهار کرد: از جمله راهکارهای مهم در راستای گسترش فرهنگ قرآنی در جامعه که در عمومیسازی انس با قرآن کریم و بسط آن در زندگی فردی و اجتماعی موثر است، معرفی نمونههای عینی و چهرههای شاخصی است که مشی قرآنی و زیست ایمانمحور دارند، چرا که اثرات هر مکتب اعتقادی و معرفتی را می توان در انسانهای پذیرای باورها و معارف آن مکتب و جهانبینی، مشاهده کرد.
وی با اشاره به اینکه نماینده هر تفکر، مکتب و جریان معرفتی میتواند انسانی باشد که بر پایه بنیانهای معرفتی آن مکتب تربیت یافته است، افزود: مکتب انسانساز قرآن و اسلام نیز از این مهم مستثنی نیست و حتی به جهت اینکه هدف غایی قرآن، ساخت، تأدیب و تربیت انسان بر مبنای حدود الهی است، این امر در این مکتب اهمیت بیشتری مییابد.
امثال کربلایی کاظم می توانند چراغ راه پویندگان طریق قرب الهی باشند
وی ادامه داد: از این رهگذر است که میتوان با معرفی و برجستهسازی انسانهای سادهای که در مناسبات روزمره خود توانستهاند حیات طیبه را رقم بزنند، بخشی از مسیر تربیت جامعه را پیش برد و برای تقویت بنیانهای جامعه قرآنی میتوان از افرادی سخن گفت که با مقید کردن خویشتن به دستورهای ساده عبادی و احکام اسلامی، قادر شدهاند به جایگاهی نائل شوند که مورد موهبت الهی قرار گیرند، اشخاصی که میتوانند به مثابه چراغ راهی باشند که مسیر را برای سایر پویندگان طریق نیز روشن کند.
اشتری با بیان اینکه در نگاه خدامحور، دین و موازین آن است که سبک زندگی را تعریف میکند و حدود الهی، چارچوبی را برای نوع زیستن ارائه میدهد، اظهار کرد: حفظ حدود الهی بویژه تقید به رزق حلال و پرداخت زکات در زندگی انسان سادهای چون کربلایی کاظم ساروقی، ضرروت اهمیت دادن به بسط قرآن در زندگی فردی و ساری و جاری کردن آن در جامعه را روشن میسازد. میتوان به درستی از ماجرای او بهره جست و نشان داد که زندگی به سبک دین و متناسب با احکام اسلام، بویژه احکام اقتصادی اسلام انسان را شایسته دریافت الهامات قلبی میکند.
وی ادامه داد: کربلایی کاظم که در زندگی عینی خود حافظ حدود الهی بود و با ماجرایی معجزهگونه حافظ قرآن کریم شد. با معرفی چهرههای شاخص و عینی به خصوص چهرههایی که به زمانه و عصر ما نزدیک هستند میتوان خلاء پرورش را نیز در نظام آموزش و پرورش جامعه پوشش داد.
تاثیر بینالمللی برجسته کردن شخصیتهایی چون کربلایی کاظم ساروقی
اشتری با بیان اینکه جامعه نیاز به معرفی انسانهایی در دسترس دارد که شخصیتهای حقیقی هستند نه شخصیتهای تخیلی افسانهای و دور از دسترس که قابل درک نیستند، گفت: همچنین برجسته کردن چنین شخصیتهایی میتواند در هویتبخشی به انسانها در سطح بینالمللی نیز مؤثر باشد. از سوی دیگر این حادثه الهامی و واقعه اعجازگونه میتواند زمینه افزایش ایمان به غیب و امور غیبی را نیز در عصر حاضر که نیاز به باورهای ایمانی فزونی یافته، تسهیل کند.
مدیر اجرایی اولین آئین اهدای نشان ملی کربلایی کاظم ساروقی بیان کرد: ماجرای کربلایی کاظم فرصتی است برای تربیت نگاه غیب اندیش در مقابل اشاعه تفکر اثباتگرا و علم تجربی که شئون آن از طریق نظام آموزشی و نیز نظام رسانهای در جامعه رسوخ پیدا کرده است. اینکه انسانها بدانند کسی در عصر و زمانه خودشان با رعایت حدود الهی مورد عنایت الهی قرار گرفته و با الهام قلبی، حافظ قرآن کریم شده است، بر ایمانشان خواهد افزود.
وی بیان کرد: اهمیت مسئله آنجاست که تقویت سرمایه ایمانی افراد، مبنای تقویت پایههای جامعه قرآنی است و بسط متعلقات ایمان مانند ایمان به غیب، ایمان به کتاب آسمانی و غیره از این رهگذر امکانپذیر است. بسط و اشاعه ایمان و تقویت سرمایه ایمانی جامعه به تناسب، در حفظ و بسط جامعه قرآنی موثر خواهد افتاد. همچنین میتوان فراتر از سطح منطقهای و ملی عمل کرد و برای خلاء معرفتی که گریبانگیر انسانهای جامعه جهانی است نیز اقداماتی را صورت داد و با شناساندن الگوهای این چنینی و تبیین واقعه صورت گرفته، در سطح بینالمللی نیز نقشی را ایفا کرد تا از این رهگذر نیاز جامعه جهانی به معرفی ساختار صحیحی از انسانیت و زیست انسانی را برطرف کرد.
وی گفت: نشان ملی «کربلایی کاظم ساروقی» با هدف اعتلای فعالیتهای قرآنی و نیل به افقهای تمدن نوین اسلامی، برای تقدیر از شخصیتهای برجسته و توانمند از میان فعالان اسلامی در سراسر جهان طراحی و اهدا خواهد شد. از جمله اهداف والای این نشان، تقویت و توسعه پژوهشهای قرآنی و آموزش مفاهیم قرآن و همچنین بهرهگیری از هنر در راستای ترویج فرهنگ قرآنی است. همچنین، این نشان با رویکردی ویژه به تحکیم بنیان خانواده، در پی ترویج مفهوم خانواده قرآنی در جامعه و گسترش آن در میان مردمان است.
اهداف اهدای نشان ملی کربلایی کاظم
اشتری به اهداف اهدای نشان ملی کربلایی کاظم اشاره کرد و گفت: ارتقای سطح فرهنگ قرآنی و اعتلای اخلاق و ایمان دینی در جامعه، ایجاد انس و الفت بیش از پیش جامعه با قرآن و کاربرد آن در زندگی فردی و اجتماعی، تقویت و توسعه فضای معنوی و قرآنی در جامعه جهت الگوسازی برای جوانان، شناخت استعداد و تواناییهای اقشار جامعه در زمینههای فرهنگی و هنری با موضوع قرآن و بسترسازی جهت رشد و بالندگی آنها، ارجگذاری به فعالیتهای قرآنی و تشویق نخبگان و پژوهشگران دینی و قرآنی و انتقال مفاهیم بلند قرآنی و معارف دینی به جامعه، از اهداف این رویداد است.
مدیر اجرایی اولین آئین اهدای نشان ملی کربلایی کاظم ساروقی همچنین توجه بیشتر به قرآن و امور قرآنی، معرفی شخصیت کربلایی کاظم به عنوان یکی از عناصر هویت اسلامی ایران، شناسایی آثار و صاحبان آثار قرآنی، ترویج حافظان مروج رفتار قرآنی و توجه پیش از پیش به هنر اصیل اسلامی را از دیگر اهداف برشمرد.
اهدای نشان کربلایی کاظم در پنج محور
وی با بیان اینکه اهدای نشان کربلایی کاظم در محورهای حافظ قرآن، هنرمند قرآنی، پژوهشگر قرآنی، معلم قرآنی و خانواده قرآنی انجام می شود، گفت: در محور حافظ قرآن، حافظان قرآنی که یک شاخصه ویژه در حوزه حفظ قرآن یا امور مربوط به قرآن داشته باشند، مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت. در محور پژوهشگران قرآنی نیز شناسایی و انتخاب یکی از پژوهشگران که در حوزه قرآن فعال بوداند و آثار آنها بدیع، جریانساز و کارآمد باشد مدنظر است و آثار میبایست طی دو سال اخیر منتشر شده باشند.
اشتری گفت: در محور هنرمند قرآنی نیز شناسایی و انتخاب یک هنرمند که دارای آثاری شاخص، بدیع و اثربخش در یکی از شاخههای هفتگانه هنر باشد مدنظر خواهد بود و تولید آثار شاخص طی دو سال گذشته مورد تاکید است. در محور معلم قرآنی نیز شناسایی و انتخاب یکی از مربیان قرآن از بین معلمان و مدرسان قرآن(چه در آموزش و پرورش شاغل باشند چه نباشند) که در حوزه تدریس و روشهای انتقال مفاهیم، شیوهای خاص و اثر بخش به کار گرفته است و می تواند الگویی برای سایرین باشد و در محور خانواده قرآنی نیز شناسایی و انتخاب یک خانواده که زیست قرآنی داشته و اعضای خانواده در امور قرآنی فعالیت داشته باشند، انجام خواهد شد.
شیوههای انتخاب برگزیدگان
مدیر اجرایی اولین آئین اهدای نشان ملی کربلایی کاظم ساروقی به شیوه انتخاب افراد نیز اشاره کرد و گفت: یکی از راههای انتخاب فرد ممتاز در هر یک از پنج محور مورد نظر، معرفی افراد حائز شرایط توسط خود افراد یا گروههای مردمی در سایت نشان ملی کربلایی کاظم است. شرایط افراد معرفی شده توسط دستگاه مجری مورد بررسی قرار گرفته و در صورت داشتن شرایط به مراحل بعدی گزینش معرفی میشود.
اشتری هیات انتخاب اولیه را از دیگر شیوه های انتخاب افراد بیان کرد و گفت: افراد شاخص ملی یا بینالمللی که در محورهای مورد نظر دارای تخصصص ویژهای هستند به عنوان هیات انتخاب اولیه، افرادی را به دبیرخانه معرفی میکنند و شرایط آنها توسط هیات انتخاب مورد بررسی قرار خواهد گرفت. همچنین هر فردی که خود را واجد شرایط مندرج در فراخوان در یکی از بخشهای یاد شده میداند به صورت مکتوب و در قالب فرمهای تهیه شده خود را داوطلب آن بخش میکند.
او به شناسایی و معرفی افراد توسط دستگاههای مجری نیز اشاره کرد و گفت: بر اساس تصمیم شورای سیاستگذاری، دستگاههای مجری شامل سازمان اوقاف و امور خیریه برای حافظ قرآن، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای پژوهشگر قرآنی، حوزه هنری انقلاب اسلامی برای هنرمند قرآنی، سازمان تبلیغات اسلامی برای خانواده قرآنی و وزارت آموزش و پرورش برای معلم قرآنی انتخاب شدهاند.
اشتری با بیان اینکه هیئت انتخاب متشکل از حجتالاسلام «حمیدرضا ارباب سلیمانی»، «محمدعلی خواجه پیری»، «محمد مهدی بحرالعلوم»، «عباس صالح مدرسهای» و «محمد تقی میرزاجانی» است، به فعالیتهای کلیدی و زمانبندی اهدای نشان اشاره کرد و گفت: انتشار فراخوان در رسانههای مختلف، وبسایت رسمی جایزه، شبکههای اجتماعی، برگزاری نشستهای خبری، فعالیت سامانه ثبتنام، بررسی مدارک و آثار دریافتی، پاسخگویی به سوالات شرکتکنندگان، تشکیل جلسات داوری، ارزیابی آثار، انتخاب افراد راه یافته به مرحله بعد، اطلاعرسانی به شرکتکنندگان از طریق وبسایت، تشکیل جلسات داوری، ارزیابی آثار، انتخاب نهایی آثار و برگزاری مراسم اهدای نشان کربلایی کاظم ساروقی و اعلام افراد برگزیده، برنامه زمان بندی این آئین است.
شروط ورود به عرصه رقابت
وی در ادامه، شرط ورود به عرصه رقابت در محور حافظ قرآن را حافظ کل قرآن کریم با ارائه مدرک معتبر یا تایید پیشکسوتان بیان کرد و گفت: شاخصهای کسب امتیاز شامل مدارک حفظ تخصصی، سوابق تدریس تخصصی با موضوع حفظ قرآن، مدیریت موسسات فعال حفظ قرآن، انجام پژوهش تالیف در زمینه حفظ قرآن و معجزات قرآنی و کسب رتبههای ملی و بینالمللی است.
مدیر اجرایی اولین آئین اهدای نشان ملی کربلایی کاظم ساروقی در خصوص عنوان محور پژوهشگر قرآنی نیز گفت: ارزیابی این محور براساس شاخصهایی نظیر نوآوری و خلاقیت در پژوهش، تاثیرگذاری اجتماعی و علمی موضوعات و محتوای پژوهشی، نشر و انتشار فعالیتهای آموزشی و ترویجی، عضویت در نهادهای علمی، همکاریهای بینالمللی و کسب رتبههای ملی و بینالمللی است.
اشتری ادامه داد: در محور معلم قرآنی نیز شرط ورود به عرصه رقابت، توانایی و مهارت تدریس قرآن حداقل آموزش عمومی و حداکثر آموزش تخصصی با ارائه گواهی معتبر و تایید کارگروه تخصصی در عناوین پرورش شاگردان قرآنی در کمیت و کیفیت قابل اعتنا، سابقه تدریس حداقل ۱۵ سال و ابتکار و نوآوری در روش تعلیم و تربیت قرآنی است. در این بخش توانمندیها و مهارتهای مرتبط در حوزه تالیف، تولید آثار قرآنی، قرائت، حفظ، تفسیر، کتابت قرآن و مدیریت فعالیتهای قرآنی و کسب رتبههای ملی و بینالمللی مدنظر خواهد بود.
وی اظهار کرد: در محور هنرمند قرآنی نیز شرط ورود به عرصه رقابت، آفرینش اثر هنری قرآنی در تمامی رشتهها با ارائه مدارک معتبر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تایید پیشکسوتان است و شاخصهای کسب امتیاز در این محور برخورداری از دغدغه و انگیزه در بکارگیری مفاهیم و معارف قرآن کریم در آفرینش آثار هنری، گواهینامههای هنری، مدیریت موسسات فرهنگی و هنری فعال با گرایش هنرهای قرآنی، انجام پژوهش یا تالیف در زمینه مفاهیم و مضامین قرآنی و ترجمه معنا به زبان هنر و کسب رتبههای ملی و بینالمللی است.
اشتری گفت: در محور خانواده قرآنی نیز شرط ورود به عرصه رقابت، خانواده کامل شامل پدر مادر و فرزندان است و شاخصهای کسب امتیاز در این محور شامل مدارک حفظ تخصصی، سوابق تدریس تخصصی با موضوع حفظ قرآن، مدیریت موسسات فعال حفظ قرآن، انجام پژوهش یا تالیف در زمینه حفظ قرآن و معجزات قرآنی و کسب رتبههای ملی و بینالمللی است.
اولین آئین اهدای نشان ملی کربلایی کاظم ساروقی در پنج محور حافظ قرآن، هنرمند قرآنی، پژوهشگر قرآنی، معلم قرآنی و خانواده قرآنی در هفته نخست اسفندماه ۱۴۰۳ در اراک برگزار خواهد شد و شرکت کنندگان برای مطالعه شیوه نامه و ثبتنام به نشان karbalaikazem.ir مراجعه و یا با تلفن دبیرخانه ۰۹۱۸۷۶۱۷۰۳۸ و ایمیل دبیرخانه info@karbalaikazem.ir ارتباط بگیرند.
مرحوم کربلایی محمدکاظم در سال ۱۳۰۰ هجری قمری در روستای ساروق اراک به دنیا آمد و به کار کشاورزی مشغول شد.او همانند سایر مردم این روستا از خواندن و نوشتن محروم بود ولی به برکت پرهیز از لقمه حرام، ادای نماز شب و پرداخت خمس و زکات با عنایت الهی حافظ کل قرآن کریم شد و این توانایی او مورد آزمایش بسیاری از آیات عظام و شخصیتهای دینی برجسته داخلی و خارجی قرار گرفت.
مرحوم کربلایی کاظم در هفتم محرم سال ۱۳۷۷ هجری قمری وفات یافت و در قبرستان نو، قبرستان مرحوم آیتالله شیخ عبدالکریم حایری در شهر مقدس قم به خاک سپرده شد
انتهای پیام
نظرات