نوشدارو بعد از مرگ سهراب فایدهای ندارد و از همین حالا باید برای نجات خودمان آستین بالا بزنیم. ریشههای زمین بیجان شدند و ریههای ما نیز تشنه هوای تاره و سالم است. ما مهمان این کره خاکی هستیم و زمین و منابعی که در اختیار داریم امانتی است که باید آن را حفظ کنیم.
براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت سالانه بیش از سه میلیون نفر در اثر تنفس در شهرهای آلوده دنیا جان خود را از دست میدهند و با نبود چارهاندیشی این میزان تا سال ۲۰۵۰میلادی تا دو برابر افزایش مییابد، به طوری که در پنج سال اخیر، آلودگی هوا هشت درصد رشد داشته است که آمار افزایش مرگهای منتسب به آلودگی هوا، زنگ خطری برای مقابله با آلودگی هوا و علاوه بر آن با آسیبهایی است که منشأ آن نبود ریههای تنفسی زمین است.
در چنین شرایطی محققان دریافتند، کاشت درختان بیشتر سبب کاهش گازهای گلخانهای و دیاکسید کربن میشوند، زیرا درختان در فرایند فتوسنتز گاز دیاکسید کربن را از هوا دریافت کرده و آن را در ساختار خود استفاده میکنند. بنابراین درخت و درختکاری، راهکار مناسبی برای مبارزه با آلودگیهای زیستمحیطی است و ایجاد جنگلهای مصنوعی و فضای سبز در اطراف شهرهای بزرگ را میتوان به تأسیس کارخانههای تولید اکسیژن تشبیه کرد.
درخت عنصر زندهای است که به علت ۳۳ نوع خدمتی که به اکوسیستم ارائه می کند یکی از ارزشمندترین موجودات زنده جهان محسوب میشود و در حقیقت اگر درخت نبود در تولید اکسیژن، ترسیب کربن، حفاظت از تنوع زیستی، حفاظت از خاک و انباشت سفرههای آب زیرزمینی با مشکلات جدی روبهرو میشدیم. برگ درخت قادر است با جذب گرد و غبار و سایر ذرات معلق در هوا و با انجام فرایند فتوسنتز، دی اکسید کربن هوا را جذب و از آن اکسیژن بسازد و به طور طبیعی با جذب کربن اضافی هوا به پالایش هوا کمک کند. هر درخت قادر است سالانه به طور میانگین ۲ کیلوگرم اکسیژن تولید کند و میزان اکسیژن آزادشده به وسیله درختان پهنبرگ در هر هکتار بین ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ کیلوگرم است که میتواند نیاز ۱۰ انسان را تامین کند.
از سویی یک درخت در مدت یک سال با انجام عمل تبخیر و تعرق به اندازه ۲۵۰ تا ۴۰۰ لیتر آب را به صورت بخار از خود متصاعد میکند. همچنین در تعیین دمای محیط پیرامونی خود نقش دارد به طوری که هوای یک منطقه درختکاری شده میتواند تا ۱۱ درجه سانتیگراد خنکتر از منطقه بیدرخت همجوار آن باشد. بنا بر اعلام کارشناسان یک درخت ۵۰ ساله به خاطر خدماتی که به اکوسیستم یا بومسازگان ارائه میدهد تا ۲۰۰هزار دلار ارزشگذاری شده است.
طرح کاشت یک میلیارد درخت، دینی که به زمین داریم
محققان و دولتها مدتهاست از ایده کاشت درخت به عنوان راه حلی برای تغییر آبوهوا حمایت میکنند و طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت در کشور و استفاده از ظرفیت مشارکتهای مردمی، تلاشی در همین راستا ارزیابی میشود.
اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت طی چهار سال که توسط دولت با مشارکت مردم و دوستداران محیط زیست صورت میگیرد، اقدامی با هدف حل مشکلات موجود در بیابانزایی و توسعه جنگلهای دست کاشت کشور است. ایران با ۱۴/۳ میلیون هکتار جنگل، که معادل ۸/۷ درصد از کل مساحت آن را دربرمیگیرد، کشوری کم جنگل است در حالی که فرسایش خاک آن سه برابر متوسط جهانی است و سالانه خسارتی بالغ بر ۲۸ میلیارد دلار از این ناحیه به کشور وارد میشود. براساس بررسیهای اخیر مرکز پژوهشهای مجلس، کشور ما در ۵۰ سال گذشته با ۲ درجه افزایش دما، ۵۵ میلیمتر کاهش بارندگی و ۲۷۰ میلیمتر افزایش تبخیر رو به رو شده است.
کاشت درخت به تنهایی اهمیت ندارد
معاون فنی ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان با بیان اینکه تعهد استان زنجان از طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت، ۳.۵ میلیون اصله نهال است، اظهار میکند: این طرح طی چهار سال باید به اتمام برسد در حال حاضر تولید نهالهای مورد نیاز استان برای این طرح تولید شدند و کاشت آنها از سال ۱۴۰۲ آغاز شده است.
علی ایدهلویی ادامه میدهد: کاشت درختان به تنهایی اهمیت ندارد و برای عمل به تعهدات بینالمللی باید در نگهداشت آن جدیت کافی داشت تا نسلهای آینده از آن بهرهبرداری کنند.
وی با بیان اینکه خوشبختانه این طرح تا به امروز روند مطلوبی را طی کرده است، عنوان میکند: برای کاشت درخت تا حد امکان همه استانداردها رعایت شده است و کاشت درخت با توجه به شرایط کمآبی و اقلیم صورت میگیرد و در خصوص نوع کاشت و محل کاشت مطالعات و اقدامات بسیاری انجام شده است.
ایدهلویی اضافه میکند: درخت داری مهمترین بخش در طرح یک میلیارد درخت کاری است و باید از نهالهای کاشته شده مراقبت شود. مراقبت از منابع طبیعی یک وظیفه همگانی است.
آموزش به دانشآموزان، گامی برای فرهنگسازی
رئیس اداره آموزش و ترویج منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان با تاکید بر اینکه فرهنگسازی نقش بسیار مهمی در کاشت و حفط درخت دارد، تصریح میکند: حضور و همراهی دانش آموزان در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت موثر و قابل توجه است و در طرحها و پویشهایی که صورت میگیرد امر آموزش و فرهنگ سازی اتفاق میافتد که در حفاظت از منابع طبیعی تاثیر قابل توجهی خواهد داشت.
مریم مختاری با اشاره به الزام همکاری میان آموزش و پرورش و اداره منابع طبیعی، ادامه میدهد: آموزش به ۱۹۸ هزار دانشآموز استان از تعهدات منابع طبیعی است که خوشبختانه در سال گذشته آموزش به ۲۲ هزار دانشآموز انجام شد.
او ادامه میدهد: سال گذشته ۱۰۰۰ گلدان به مدارسی که از سوی آموزش و پرورش معرفی شد، اهدا و دانشآموزان همه مراحل کاشت و نگهداری از نهال را آموزش دیدند و مراقبت از گلدان کاشته شده را به عهده گرفتند.
وی میافزاید: یکی از اقدامات خوبی که صورت گرفت احداث نهالستان دانشآموزی در نهالستان کوشکن است. استان زنجان تنها استانی است که در نهالستان خود قطعهای برای آموزش و پرورش دارد.
مختاری با بیان اینکه حفاظت از منابع طبیعی یک بینش است که باید از کودکی شکل پیدا کند، خاطرنشان میکند: در طرحهای گوناگونی که طی سال تحصیلی اجرا میشود، دانشآموزان با مراحل کاشت نهال و نگهداری از آن آشنا میشوند. دیدن تلاشها و زمانی که صرف رشد درخت شده و موجب میشود که دانشآموزان گام مهمی در نگهداری و حفاطت از منابع طبیعی بردارند.
درخت بکاریم تا خودمان را نجات دهیم
عرصههای طبیعی نیاز به بازسازی و احیا دارد و کاشت درخت تنها راهکار برونرفت از معضلات زیست محیطی است. با توجه به وسعت طرح کاشت یک میلیارد درخت نمیتوان آن را مختص سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری دانست، زیرا کاشت یک میلیارد درخت همتی ملی است که برای کاهش معضلات زیستمحیطی و تقویت منابع آب سفرههای زیرزمینی انجام میشود و همکاری عموم مردم را میطلبد.
انتهای پیام
نظرات