• یکشنبه / ۱۸ آذر ۱۴۰۳ / ۰۸:۰۰
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 1403091712109
  • خبرنگار : 90089

/دروازه تاریخ/

عبور از دروازه تاریخ با اعتراف سازمان ملل به مقصر جنگ 8 ساله

عبور از دروازه تاریخ با اعتراف سازمان ملل به مقصر جنگ 8 ساله

۱۸ آذر ۱۴۰۳ خورشیدی برابر با ۶ جمادی الثانی ۱۴۴۶ هجری و ۸ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی منشاء مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

به گزارش ایسنا، امروز ۱۸ آذر ۱۴۰۳ خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.

عبور از دروازه تاریخ با

معرفی عراق به عنوان آغاز کننده جنگ-  ۱۳۷۰

۱۱ سال پس از آغاز جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران و ۳ سال پس از صدور قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد و پایان جنگ ۸ ساله،  با تلاش‏های سیاسی مسؤولان نظام جمهوری اسلامی، حقانیت ایران در دفاع مشروع در مجامع بین‌المللی به اثبات رسید.

خاویر پرز دکوئیار  دبیرکل وقت سازمان ملل متحد در ۱۸ آذر ۱۳۷۰ در گزارشی رسمی به شورای امنیت اعلام کرد که عراق در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ به ایران حمله کرده و متجاوز است. اعلام اینکه در جنگ تحمیلی، عراق آغازگر و مسؤول جنگ بوده است، یک پیروزی بزرگ سیاسی بوده است.

این دفاع و نبرد، در حالی ادامه و پایان یافت که جهانیان، بانی جنگ را می‏‌شناختند و حتی به کمک او شتافته بودند. آنان زمانی به خود آمدند که سلاح‏‌های ارسالی به عراق، علیه خودشان به کار گرفته شد و عراق، منطقه خلیج فارس را درگیر جنگی مهیب و عظیم کرد.

متجاوز بودن عراق، گرچه بسیار دیر اعلام شد، اما از دستاوردهای مهمی است که در تاریخ کشورمان به عنوان واقعه‏‌ای بزرگ ثبت شده است.
 

عبور از دروازه تاریخ با

رحلت آیت‌الله سید محمدرضا موسوی گلپایگانی- ۱۳۷۲

سید محمدرضا موسوی گلپایگانی در سال ۱۲۷۷ در منطقه گوگد گلپایگان به دنیا آمد و پس از آموختن دروس مقدماتی در زادگاهش، راهی اراک شد و در ۲۱ سالگی وارد درس خارج فقه و اصول آیت‌الله حائری یزدی شد.

وی پس از هجرت به قم، در حلقه اصحاب خاص استاد قرار گرفت و پس از تاسیس حوزه علمیه قم و رحلت آیت‌الله حائری یزدی تدریس خارج فقه و اصولِ خود را آغاز کرد. حاصل تدریس ۷۰ ساله آیت الله موسوی گلپایگانی پرورش ده‌‏ها شاگرد مجتهد و عالم است که هر کدام استوانه مهمی در حوزه علمیه محسوب می‏‌شوند.

حضرات آیات مرتضی حائری یزدی، مرتضی مطهری، محمدعلی قاضی طباطبایی، سید اسدالله مدنی، دکتر محمد مفتح، دکتر سید محمد حسینی بهشتی، علی مشکینی، ناصر مکارم شیرازی، جعفر سبحانی، لطف‌الله گلپایگانی، حسن حسن‏‌زاده آملی، احمد جنتی، علی‏‌پناه اشتهاردی، رضا استادی و علی احمدی میانِجی و ده‏ها عالم فاضل دیگر از جمله شاگردان آن مرجع بزرگ دینی هستند.

آیت‌الله گلپایگانی دارای نگاشته‏‌ها و تقریرات فراوانی است و در دوران ۳۲ ساله مرجعیت، یکی از ارکان فقاهت بوده و به ضرورت، در تمام ابواب فقه، فتوا داده است. کتاب الحج، کتاب القضاء و حاشیه بر عروة الوثقی  از جمله تالیفات آن فقیه بزرگوار است.

ایشان همچنین در جریان انقلاب اسلامی و پس از آن، همواره حمایت خود را از قیام و رهبری آن اعلام می‌کرد. آیت‌الله گلپایگانی سرانجام پس از عمری خدمت و تدریس و تألیف در ۱۸ آذر ۱۳۷۲ در ۹۵ سالگی دار فانی را وداع گفت و پس از تشییعی با شکوه، در مسجد بالاسرِ حرم حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.

در تقویم شمسی مناسبت‌های دیگری چون آغاز به کار دکتر آرتور میلسپو کارشناس اقتصادی آمریکایی در کسوت ریاست کل مالیه ایران در سال ۱۳۰۱، آتش گرفتن ساختمان هشتمین دوره مجلس شورای ملی و خسارت ۵۰ هزار و ۵۱۱ تومانی به آن در سال ۱۳۱۰، سفرسرگئی کافتارادزه قائم مقام کمیساریای امورخارجه اتحاد جماهیر شوروی به ایران برای اخذ امتیاز نفت شمال در سال ۱۳۲۳، سفر سه روزه ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهوری آمریکا به اتفاق همسر و عده‌ای از مقامات آن کشور به تهران در سال ۱۳۳۲، ویران شدن ۹۰ خانه در سیل دهلران غرب در سال ۱۳۴۹، کسب ۵ مدال طلا از سوی تیم کشتی ایران در هفتمین دوره مسابقات کشتی آزاد جهان در سال ۱۳۵۲، بازداشت حسین علی‌زاده رییس سابق سازمان غله و قند و شکر و معاون پیشین وزارت بازرگانی به اتهام سوء استفاده در معامله شکر در سال ۱۳۵۵، آغاز هشتمین کنفرانس سران کشورهای اسلامی در تهران در سال ۱۳۷۶، رحلت عالم وارسته آیت‌الله سید محمد موسوی کلانتر در سال ۱۳۷۸ و درگذشت آیت‌الله سید محمدباقر مصطفوی از علمای برجسته و فقهای مجتهد در سال ۱۳۹۲ به ثبت رسیده است.

عبور از دروازه تاریخ با

رویداد مهم این روز در تقویم قمری به شرح زیر است:

درگذشت ابوطالب مکی از مشاهیر صوفیه- ۳۸۶

محمدبن علی بن عَطیّه عَجمی در اصل ایرانی بود ولی به دلیل اقامتش در مکه، به ابوطالب مَکّی شهرت یافت. وی، زمان طولانی ترک طعام کرد و تنها از گیاهان تغذیه کرد.

در اثر همین موضوع مشاعرش را از دست داد و پوست بدنش سبز شد. ابن عطیه‏ عجمی در علم حدیث و طریقت به خدمت بسیاری از مشایخ رسیده بود ولی به دلیل روی گرداندن از طعام و ریاضت کشیدن، قوای عقلی خود را از دست داد به طوری که در منابر بغداد و بصره سخنان خلاف شرع به زبان می‏‌آورد.

از آثار وی می‏‌توان کتاب قُوَّتُ القُلُوب فی مُعامِلَةِ المَحبوب را نام برد.

عبور از دروازه تاریخ با

سفر ۷ ساله حکیم ناصر خسرو قبادیانی- ۴۳۷

حکیم ناصر خسرو قبادیانی تا حدود ۴۰ سالگی به خدمات دولتی مشغول بود ولی بر اثر تحول روحی، از این شغل کناره‏‌گیری کرد و خود را برای سیر و سیاحت مُهیّا کرد.

وی به حجاز، مصر، بین‌النهرین و روم رفت. حاصل این سفر کتاب مهم «سفرنامه» بود که ناصرخسرو، نگارش آن را از سال ۴۴۴ آغاز کرد. سفرنامه‏ ناصرخسرو از جهات مختلف دارای اهمیت است زیرا گذشته از آن که این کتاب یکی از آثار مهم ادبی است، از لحاظ تاریخی و جغرافیایی نیز اهمیت دارد.

وی در این اثر مختصات جغرافیایی شهرها و روستاهای سفر کرده با جزییات به ثبت رسانده و از زندگی، اخلاق، دین و آداب و رسوم مردم آن کشورها سخن گفته است.

عبور از دروازه تاریخ با

رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی به شرح زیر است:

جنگ فالْک لند در اقیانوس اطلس- ۱۹۱۴

۸ دسامبر ۱۹۱۴ در جریان جنگ جهانی اول نبرد دریایی فالْک لند در اطراف مجمع‌الجزایر فالک لند در اقیانوس اطلس جنوبی که وسعتی به مساحت  ۴۸۰ کیلومتر دارد و در نزدیکی کشور آرژانتین قرار دارد، بین انگلیس و آلمان به وقوع پیوست که به شکست آلمان انجامید.

در این نبرد ۵ رزم‏ناو آلمانی که یک ماه قبل در نبردی دیگر موفق به شکست انگلستان شده بود با دو کشتی رزم‏ناو انگلیسی مواجه شدند. در اثر این درگیری شدید و یک روزه ۴ رزم‏ناو آلمانی غرق شده و تنها یکی از آن‏ها موفق به فرار شد.

این جزایر به دلیل منابع نفتی عظیم عامل اختلاف دو کشور بود.

با وجودی که آرژانتین پس از استقلال این مجمع‌الجزایر را جزو قلمرو خود می‌داند اما مردم ساکن در این جزایر ترجیح دادن در مالکیت انگلیس باقی بمانند.

عبور از دروازه تاریخ با

اعلان جنگ آمریکا به ژاپن- ۱۹۴۱

فردای حمله ناگهانی ۳۶۰ هواپیمای ژاپنی به ناوگان جنگی آمریکا در بندر پِرْل هارْبور در هفتم دسامبر ۱۹۴۱، آمریکا به ژاپن اعلان جنگ داد و رسما وارد جنگ جهانی دوم شد.

به این ترتیب جنگ محدودی که در اول سپتامبر سال ۱۹۳۹ با حمله سربازان آلمانی به خاک لهستان آغاز شده بود قبل از پایان سال ۱۹۴۱ به یک جنگ بزرگ جهانی مبدل شد.

تا قبل از ورود آمریکا به جنگ، هیتلر سعی کرد از هر اقدامی که موجب مداخله امریکا در جنگ شود خودداری کرد. هیتلر تا آن زمان با آگاهی از نفوذ یهودیان در سیاست آمریکا، در مبارزه با یهودیان احتیاط بیشتری کرد و حتی جوامع یهودی را تحت فشار گذاشت تا از هم‌کیشان خود در آمریکا بخواهند به خاطر حفظ جان از ورود آمریکا به جنگ جلوگیری کنند اما حمله ژاپن موجب ورود ایالات متحده به جنگ شد و هیتلر با توجه به سرازیر شدن کمک‏های آمریکا به دشمنان آلمان، خود در اعلان جنگ به آمریکا پیش‏‌قدم شد و آتش جنگ جهانی دوم فروزان‏تر شد.

در تقویم میلادی مناسبت‌های دیگری چون درگذشت وایْتْس برینگ دریانورد دانمارکی و کاشف تنگه برینگ در سال ۱۷۴۱، شروع جنگ پنج ساله فرانسه علیه مکزیک در سال ۱۸۶۱، سقوط حاکمان نظامی در ژاپن و آغاز انقلاب سفید اجتماعی این کشور در سال ۱۸۶۸، مرگ هربرت اِسْپِنْسِر متفکر و فیلسوف معروف انگلیسی در سال ۱۹۰۳، استقلال تایوان از چین و تشکیل دولت چین ملی در این جزیره در سال ۱۹۴۹ به ثبت رسیده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha