داوود کردستانی در خصوص مشاوره قبل از ازدواج در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: جوانان بسیاری در زمان عقد یا نامزدی یا آشنایی قبل از ازدواج، یک زندگی ایدهآل و بدون هرگونه اختلاف و درگیری را تصور میکنند و با چنین دیدگاهی بر این باورند که بین آنها تطابق و تفاهم صد درصد ی وجود دارد اما پس از نامزدی یا عقد، با نخستین مشکلی که به وجود میآید، آرمانها و رویاهایشان ناگهانی فرو میریزد و سریع از زیر بار مسئولیت زندگی مشترک شانه خالی میکنند و تصمیم به جدایی میگیرند.
وی با بیان اینکه امروز بین ملاکهای والدین و فرزند در انتخاب همسر اتفاق نظر وجود ندارد، افزود: از آشنایی گرفته تا نحوه تعامل افراد، دیدگاه والدین و فرزندان متفاوت است.
این روانشناس با اشاره به اینکه افزایش آمار طلاق به خصوص در سالهای اولیه زندگی مشترک و ناآگاهی افراد از تاثیرات چشمگیر مسائل خانه پدری بر ازدواج و تفکرات ایده آلی و سیندرلایی از زندگی متاهلی از جمله فاکتورهایی است که نشان میدهد افراد در این زمینه حداقل اطلاعات ضروری را دارند.
از چالشهایی امروزه زوجهای جوان سبک متداول گذر از سنتی به مدرن است
کردستانی بیان کرد: یکی از چالشهایی که امروزه زوجهای جوان با آن رو به رو هستند سبک متداول گذر از سنتی به مدرن و تاثیرات مشکلساز این تعارض در ازدواج است.
وی گفت: زوجهای امروز میخواهند مدرن فکر کنند و نمیخواهند الگوی ارتباطی زناشویی مشابه والدینشان داشته باشند اما چون تنها تصویری که از زندگی زناشویی دارند همان تصویر زندگی والدینشان است، به صورت ناخودآگاه درگیر الگوهای سنتی میشوند.
این دانشیار دانشگاه پیام نور لرستان افزود: علاوه بر این برعکس کشورهای غربی که افراد با هم ازدواج میکنند، در مشرق زمین و به خصوص در کشور ما ایران این خانوادهها هم هستند که با هم پیوند میخورند و در واقع دو خانواده و طایفه با دو سبک متفاوت فرهنگی با هم ازدواج میکنند.
کردستانی با بیان اینکه سبکهای متفاوت فردی و خانوادگی را میتوان در ویژگیهای ظاهری، تحصیلی، شغلی، مالی، تفریحات، هیجانات، مسائل فکری، اعتقادی، مذهبی، سیاسی، اخلاقی، رفتاری، ابعاد شخصیتی، مقوله دلبستگی، صمیمیت، بلوغ روانشناختی، تعهد، احترام، مهارتهای زندگی مشترک مشاهده کرد هیچ قانون ثابت و رسمی در مورد زمان شروع مشاوره قبل از ازدواج و اینکه مشاوره پیش از ازدواج چند جلسه است، وجود ندارد، بیان کرد: مشاوره قبل از ازدواج میتواند از چند هفته تا ششماه پیش از ازدواج یا حتی زودتر آغاز شود.
عوامل زیادی در شناخت زمان مناسب برای مشاوره قبل از ازدواج نقش دارند
وی با بیان اینکه عوامل زیادی در شناخت زمان مناسب برای مشاوره قبل از ازدواج نقش دارند، گفت: داشتن یک ایده روشن از اهداف خود برای مشاوره قبل از ازدواج میتواند به تعیین مدت زمان مشاوره قبل از ازدواج کمک کند چنانچه مشکل دارید که باید حل کنید و ممکن است به جلسات بیشتری نیاز داشته باشید.
این روانشناس بیان کرد: در مشاوره قبل از ازدواج اهداف و ایدهآلهای زوجین از زندگی مشترک، امور مالی، باورها، ارزشها و مذهب، روابط خانوادگی و نقشها و انتظارات زوجین مورد بررسی قرار میگیرد؛ مشاور قبل از ازدواج هر فرد را جداگانه در جلسات فردی و طی مصاحبههای حرفهای و روانشناختی ارزیابی میکنند و در صورت لزوم با انجام تستهای تکمیلی پیش از ازدواج در جهت شناخت بیشتر و در بعضی نمونهها تشخیص مشکلات روانشناختی اقدام میشود.
این دانشیار دانشگاه پیام نور لرستان گفت: هر چند افراد شباهتهای بیشتری با یکدیگر داشته باشند بهتر میتوانند باهم کنار بیایند اما به آن معنا نیست که نباید زوج در هیچ زمینهای با هم اختلاف نظر نداشته باشند.
مشاور پیش از ازدواج هیچگاه اطلاعات خصوصی افراد را در اختیار طرف مقابل قرار نمیدهد
کردستانی تصریح کرد: مشاور پیش از ازدواج هیچگاه اطلاعات خصوصی افراد را در اختیار طرف مقابل قرار نمیدهد، بلکه در جلسات مشترک آنها را متوجه تفاوتهای زیربنایی و تناقضها میکند؛ مشاور هرگز به دنبال پیدا کردن تفاوتها نیست تا افراد را از ازدواج با یکدیگر منع کند البته نباید از مشاور پیش از ازدواج انتظار داشت تا به جای شما تصمیم بگیرد.
وی خاطرنشان کرد: مشاور قبل از ازدواج توجه دو طرف را به سمت علائم هشدار در رابطهشان بر میگرداند و با نشان دادن موارد تعارض برانگیز و چالشزا در زندگی مشترک آینده آنها، چشمان دوطرف را باز کرده و در تصمیمگیری صحیح کمک میکند.
این روانشناس با بیان اینکه آگاهی کامل موجب میشود که زوجین دست از انتخاب شتابزده برداشته، نه کسی را فریب دهند و نه این که ندانسته دست به انتخاب غلط بزنند. بلکه راحتتر میپذیرد که باید خودش عواقب تصمیم خود را به عهده بگیرد و نه اینکه تلاش کند تا همسرش را تغییر دهد.
کردستانی تصریح کرد: زوجین آگاه قبل از ازدواج، حین ازدواج و بعد از ازدواج با مشاور متخصص و کارآزموده در تماس هستند به خصوص در سالهای اولیه ازدواج که ممکن است با چالشهای بیشتری در زندگی مشترک رو به رو باشند از مشاور کمک می گیرند.
وی گفت: یک مشاور پیش از ازدواج از آسیبهای خانوادگی و آسیبهای اجتماعی روز آگاه است و برای زوجین این آسیبها در حوزه خانواده را تشریح میکند و مهارتهای لازم برای مقابله با آنها را به زوجین آموزش میدهد. این آگاهی برای جلوگیری از مشکلات زندگی مشترک آینده زوج و تشدید آنان قطعا موثر خواهد بود. متاسفانه خیلی از افراد، مشاوره قبل از ازدواج را ضروری نمیدانند و برای مثال با این باور غلط که عشق به تنهایی برای داشتن یک زندگی زناشویی موفق کافی است، سایر فاکتورها و عوامل بسیار مهم در ازدواج را نادیده می گیرند و به صورت ناخوداگاه ترجیح میدهند که تنها نکات مثبت را ببیند و نکات منفی را یا نادیده میگیرند.
این دانشیار دانشگاه پیام نور لرستان یادآور شد: فراموش نکنیم افرادی که طلاق میگیرند در ابتدا ظاهرا هیچ مشکلی با هم نداشتهاند و در اکثر اوقات عاشق هم بودهاند! از عوامل آسیبزای بعدی ناهماهنگی خانوادههاست. مشاور دو طرف را متوجه این موضوع میکند که در زندگی آینده این زوج چه میزان از وقت و انرژیشان را باید صرف مدیریت خانواده پدری کرده و نسبت به حذف و یا خنثی کردن آن اقدام کند؛ چنانچه کسی به پختگی لازم نرسیده باشد و انعطافپذیری و مهارتهای ارتباطی وی ضعیف باشد نمیتواند به راحتی این ناهماهنگیهای خانوادهها را پشت سر بگذارد و بیشتر اوقات مشترک این دو نفر صرف برطرف کردن مشکلاتشان با خانوادهها خواهد شد.
منظور از آموزشهای پیشاز ازدواج، مهارتهای زندگی است
این روانشناس با بیان اینکه وقتی از آموزش پیش از ازدواج صحبت میشود، منظور آموزش مهارتهای زندگی است که مهارت خودآگاهی، گفتگو، شفافسازی، حل مساله، مذاکره، تصمیمگیری، مدیریت بحثهای تنشزا و دعواهای زن و شوهری، مدیریت هیجان، کنترل خشم، جراتمندی، مهارتهای ارتباط فردی و مهارت مدیریت ارتباط خانوادهها را شامل میشود.
کردستانی تصریح کرد: در مشاوره پیش از ازدواج، زوجین با کمک مشاور یاد میگیرند در خصوص رسم و رسومات، نوع و نحوه انجام مراسم، شرطهایی که قبل از عقد و رسمی شدن ازدواج مطرح میشود نظیر مهریه، حق طلاق، حق حضانت، حق سکونت، هزینههای مراسم نامزدی، عقد وعروسی و هدایای گرفته شده، مدل رفت و آمد با خانواده طرفین در دوران نامزدی و عقد و بعد از عروسی، پایبندی به رسوم اعتقادی و مذهبی، مسئله حجاب، محل سکونت در زندگی مشترک، زندگی با خانواده هر طرف یا به صورت مستقل، اشتغال و ادامه تحصیل طرفین، داشتن فرزند، زمان فرزندآوری و مسائل پیرامون، داراییهای قبل از ازدواج و نحوه مدیریت مالی بعد از ازدواج، الگوی تقسیم وظایف و نقشهای زن و مرد (سنتی یا مدرن) در خانواده، آگاهی و شناخت و توافقاتی جدی صورت گیرد.
انتهای پیام
نظرات