ماریه ستاری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: تنها مرجع تهیه دارو سازمانهای جهانی هستند که این سازمانها برای وزارتخانه فرستاده و وزارتخانه بین دانشگاهها توزیع کرده و دانشگاهها هم صرفا به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری تحویل و در نهایت به بیماران HIV داده میشود، در نتیجه هیچ مرجع دیگری حتی پزشک متخصص نمیتواند ادعای نسخهنویسی کند.
وی با بیان اینکه تمام خدمات در این بیماری رایگان است از مشاوره حتی برای افراد غیرمبتلا در زمینه HIV، هپاتیت و STI (بیماریهای منتقل شده از راه تماس جنسی)، تست و آزمایش که مربوط به قبل از ابتلا هستند، بیان کرد: چنانچه تست کسی مثبت شود به پزشک ارجاع و معاینه میشوند، برای این بیمار، آزمایشات، دارو و تمام خدمات به صورت رایگان انجام میشود یعنی اگر فردی حتی مبتلا نباشد و به مراکز مشاوره مراجعه کند هم به صورت رایگان تست گرفته میشود.
کارشناس کنترل عفونی عفونت HIV دانشگاه علوم پزشکی لرستان عنوان کرد: به دلیل عدم آگاهی عموم جامعه سبب شده بیماری HIV یک انگ و بدنامی داشته باشد، که به خاطر آموزشها، عقاید و تفکرات خیلی قبلتر بوده یعنی اکثر مردم فکر میکنند فردی که مبتلا به HIV باشد گناهی مرتکب شده برای نمونه تزریق، اعتیاد یا روابط جنسی خارج از عرف و خانواده داشته، در صورتی که اینگونه نیست، گروه اولی که در ایران به این بیماری مبتلا شدند، بیماران هموفیلی بودند که خون دریافت کردند؛ درست است که بعدها با اعتیاد و استفاده از سرنگ مشترک ابتلا به این بیماری افزایش پیدا کرد اما هنوزم خیلی از مبتلایان هیچ رابطه خارج از عرفی نداشتهاند و از همسر مبتلا و حتی برخی نوزادان از مادر مبتلا به این بیماری دچار شدند پس نمیتوان گفت هر کسی به این بیماری مبتلا باشد قطعا گناهی مرتکب شده حتی اگر فرد مرتکب عملی شده باشد که به این بیماری مبتلا شده باشد به دلیل انگ و آستیگماتی که وجود دارد و به خاطر طرد شدن و مشکلاتش در جامعه تمایلی ندارد که بیان کند و ممکن است در حین عمل جراحی یا غیره بیماری انتقال یابد.
ستاری ادامه داد: فرد مبتلا در صورت مراجعه به بیمارستان یا پزشک اعلام نمیکند که مبتلاست و همین باعث گسترش بیماری شده و شخص مبتلا به مراکز درمانی برای معالجه مراجعه نمیکند و اگر درمان نشود ما نمیتوانیم این بیماری را در جامعه کنترل کنیم. باید عقاید مردم اصلاح شود و بپذیرند که این یک بیماری است و برای نمونه راههای انتقال هپاتیت C و HIV یکسان بوده اما بیمار مبتلا به هپاتیت C به راحتی به پزشک مراجعه کرده و میگوید که هپاتیت دارد اما فردی که مبتلا به HIV است اعلام نمیکند چون طرد میشود و این مسئله اگر ادامه پیدا کند نمیتوانیم این بیماری را کنترل کنیم.
وی اضافه کرد: چون این ویروس در خون بوده و میزبانش گلبولهای سفید خون است هرکسی که در بدنش گلبول سفید داشته باشد ممکن است در طول عمر به این ویروس مواجه شود، پس همه میتوانیم میزبان این ویروس باشیم و اینگونه نیست که فردی بتواند ادعا کند مقاوم است.
کارشناس کنترل عفونی عفونت HIV دانشگاه علوم پزشکی لرستان خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین راههای کنترل بیماری این است که فرد مبتلا دارو دریافت کند البته که بیماری به طور کامل از بین نمیرود اما ویروسی که در گردش خون و ترشحات بدن وجود دارد به حداقل و نزدیک به صفر میرسد و اگر فرد سالم در مواجه با خون و ترشحات فرد آلوده قرار بگیرد، چون ویروس در گردش خون و ترشحات بدن به حداقل ممکن رسیده و به اصطلاح خون پاک شده این بیماری به فرد سالم منتقل نمیشود.
ستاری گفت:باید سعی کنیم افرادی که در سطح جامعه مبتلا هستند را شناسایی و به مراکز مشاوره لینک کنیم تا به درمان وصل شوند و اگر این مسئله صورت گیرد ویروسهایی که در خون و ترشحات وجود دارد به حداقل رسیده و به این معنی نیست که به طور کامل درمان میشود. این ویروس در منابع خودش وجود دارد و اگر درمان قطع شود به سرعت تکثیر مییابد ولی تا وقتی که دارو دریافت کند کنترل شده و ناقل بیماری نیست.
وی تصریح کرد: سه راه اصلی انتقال بیماری وجود دارد؛ خون و فرآوردههای خونی، یعنی هر عاملی که باعث شود خون فرد مبتلا با خون فرد سالم ترکیب، عامل دوم رابطه جنسی محافظت نشده و راهی که مردم از آن غافل هستند انتقال از طریق مادر مبتلا به کودک است، یعنی اگر مادری که مبتلا به HIV است شناسایی نشده و دارو دریافت نکند بالای ۵۰ درصد احتمال انتقال این ویروس به فرزند خود را دارد.
کارشناس کنترل عفونی عفونت HIV دانشگاه علوم پزشکی لرستان بیان کرد: برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری باید برنامه خودمان را برای درمان بیماران مبتلا قرار دهیم و هرچه مبتلایان کمتر باشند این بیماری کنترل خواهد شد، البته این بیماری مانند فشارخون و دیابت است که درمان کنترل شونده دارد یعنی بیمار تا وقتی که زنده است باید داروی فشار خون مصرف کند، HIV هم به این صورت است و باید تا آخر عمر دارو مصرف کند و اگر مصرف دارو را قطع کند بیماری تشدید خواهد شد.
ستاری با بیان اینکه در هر شهرستان یک پزشک درمانگر ایدز وجود دارد، افزود: افراد مبتلا میتوانند به این پزشکان درمانگر مراجعه و دارو مصرف کند تا بیماریش کنترل شود.
وی تاکید کرد: مادران باردار بدون استثنا، باید در طول دوران بارداری، غربالگری شوند. اگر غربالگری انجام شود به احتمال ۹۹ درصد نوزادی سالم متولد خواهد شد.
کارشناس کنترل عفونی عفونت HIV دانشگاه علوم پزشکی لرستان خاطرنشان کرد: این بیماری علامت و نشانه خاصی ندارد و خیلی از مبتلایان حتی نمیدانند که مبتلا هستند و یک زمانی در معرض این بیماری قرار گرفتهاند و ممکن تا ۵ یا ۱۰ سال ویروس در بدن فرد باشد و اطلاعی از بیماری خود نداشته باشد.
ستاری اظهار کرد: حدس میزنیم در کشور حدود ۴۴ هزار نفر به بیماری HIV مبتلا هستند و از این تعداد ۲۴ هزار نفر شناسایی و تحت درمان هستند یعنی حدود ۴۵ درصد افراد همچنان شناسایی نشدهاند یعنی مبتلا هستند و حتی ممکن است از بیماریشان اطلاع نداشته باشند، باید سعی کنیم که این ۴۵ درصد را شناسایی کنیم و به همین دلیل کمپین برگزار میکنیم و از مردم میخواهیم که آزمایش بدهند.
وی افزود: در لرستان حدود ۱۰۰۰ بیمار زنده داریم که ۶۶ درصد بیماران شناسایی شدهاند و حدود ۳۴ درصد شناسایی نشدهاند و افراد خودشان هم اطلاع ندارند که مبتلا هستند. به همین دلیل از همه افرادی که رفتار پرخطر دارند، مانند رفتار جنسی محافظت نشده و یا سابقه اعتیاد حتی در سالهای دور داشتهاند و یا احتمال میدهند که مبتلا باشند دعوت میکنیم که به مراکز مشاوره در سطح استان مراجعه کنند و تست بدهند و رایگان، محرمانه و سریع راهنمایی میشوند که آیا نیاز است تستهای تکمیلی را انجام دهند یا خیر.
کارشناس کنترل عفونی عفونت HIV دانشگاه علوم پزشکی لرستان تاکید کرد: افرادی که به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری مراجعه میکنند، خیالشان راحت باشد که نتیجه آزمایش محرمانه بوده و تنها به خود فرد اعلام میشود و حتی به همسرشان هم اطلاع داده نمیشود. بیمارانی داریم که حتی همسرشان هم اطلاع ندارند چون این آزمایش کاملا محرمانه است، البته نکاتی را اطلاع میدهیم که همسرش مبتلا نشود اما تا خود بیماران تصمیم نگیرند کسی از این بیماری مطلع نمیشود.
ستاری اظهار کرد: از سال ۹۵ طی یک برنامهای در کشور، برنامه غربالگری ویروس HIV در زنان باردار را داشتیم و از آن سال به بعد تمام زنان باردار موظف شدند تا آزمایش HIV را انجام دهند که برای برخی یک بار و بنابر تشخیص پزشک برای برخی دو بار آزمایش تجویز میشود. از آن سال نوزاد مبتلا از مادری که مراقبت شده باشد متولد نشده است و باعث شده تمام نوزادانی که از مادران باردار تحت مراقبت متولد شدهاند سالم باشند و چنانچه کسی تحت مراقب باشد و شناسایی شود اقدامات لازم حتی در بیمارستان و تا لحظه آخر انجام میشود و اجازه داده نمیشود که نوزاد مبتلا متولد شود.
انتهای پیام
نظرات