• سه‌شنبه / ۱۳ آذر ۱۴۰۳ / ۱۵:۲۶
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403091309497
  • خبرنگار : 30147

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی:

همچنان پازل‌های گمشده بسیاری از تاریخ گناباد داریم

همچنان پازل‌های گمشده بسیاری از تاریخ گناباد داریم

ایسنا/خراسان رضوی رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان گناباد گفت: هنوز پازل‌های گمشده بسیاری در نقشه باستانی شهرستان وجود دارد که کشف نشده است.

حمیدرضا محمودی قوژدی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: گناباد به لحاظ وضعیت باستان شناسی از جمله شهرستان‌هایی در خراسان رضوی هست که کمتر به آن پرداخته شده است.

وی بیان کرد: علیرغم اینکه در حوزه باستان شناسایی یکسری فعالیت‌ها در شهرستان‌ها به منظور بررسی منطقه به لحاظ تاریخی، وجود محوطه‌ها و آثار تاریخی انجام می‌شود که تاکنون به شکل منسجم در گناباد انجام نشده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان گناباد  با اشاره به اینکه اگر هم کاری انجام شده جسته و گریخته بوده است، تصریح کرد: گناباد به لحاظ تاریخی منطقه بکر و دست‌نخورده‌ای است.

وی با اعلام اینکه محوطه‌های تاریخی بسیار شاخصی در شهرستان داریم که اکثر آنها ثبت ملی شده‌اند، گفت: قدیمی‌ترین محوطه‌ها به ۵۰۰۰ سال قبل هزاره سوم قبل از میلاد بر می‌گردد.

محمودی قوژدی با بیان اینکه به تازگی یک محوطه تاریخی مربوط به دوره هخامنشی در گناباد کشف شد، اظهار کرد: آنچه اخیراً کشف شد جزو محوطه‌های ارزشمند استان محسوب می‌شود و بسیار خاص است.

وی با اشاره به اینکه اگر تاکنون کمتر به شناسایی محوطه‌ها پرداخته شده به سیاست‌ها بر می‌گردد که دلایل خاص خود را دارد، گفت: قطعاً کسانی که می‌خواهند به کاوش و بررسی بپردازند باید صلاحیت لازم را داشته باشند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان گناباد با بیان اینکه غنی بودن منطقه موجب شده که هر کس نتواند در آن کار کند، افزود: پس از بررسی محوطه، مطالعات و اقدامات بعدی هم از اهمیت خاصی برخوردار است.

وی با اعلام اینکه تاکنون ۴ محوطه تاریخی در شهرستان گناباد ثبت ملی شده و ۴ محوطه دیگر هم شناسایی شده است، تصریح کرد: هنوز مطالعات بعدی بر روی محوطه اخیری که مربوط به دوره هخامنشی بوده و کشف شد انجام نشده است.

سکونت در گناباد در ۵۰۰۰ سال قبل

محمودی قوژدی ادامه داد: بر اساس مطالعات و پژوهش‌های انجام شده و آنچه در کشفیات به دست آمده از ۵۰۰۰ سال قبل این منطقه مسکونی بوده است، آخرین مطالعات دقیقی که انجام شده قدمت شهرستان را به ۵۰۰۰ سال قبل بر می‌گرداند.

وی با اشاره به اینکه هنوز پازل‌های گمشده بسیاری در نقشه باستانی شهرستان وجود دارد که کشف نشده است، گفت: همچنان محوطه‌های تاریخی دیگری داریم که شناسایی نشده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان گناباد با بیان اینکه تاکنون همانند محوطه‌ای که اخیراً شناسایی شد را در شهرستان نداشتیم، افزود: با توجه به اینکه قدمت قنات قصبه به دوره هخامنشی بر می‌گردد همیشه این سؤال مطرح بود که آن زمان شهری نبوده که بخواهند قناتی را حفر کنند ولی با شناسایی آن هم دوره بودن این محوطه با قنات قصبه گناباد، اثبات شد.

وی با بیان اینکه اخیراً محوطه دیگری مربوط به دوره ساسانی در شهرستان کشف شده است، اظهار کرد: بدون شک محوطه‌های دیگری هم هستند که اگر شناسایی شوند وضعیت تاریخی شهرستان را به شکل دقیق‌تری می‌توان مطرح کرد.

محمودی قوژدی با اشاره به اینکه در قسمت جنوب شهرستان محوطه‌های پیش از تاریخ بسیاری داریم که تاکنون شناسایی نشده‌اند، گفت: قطعاً با شناسایی محوطه‌های جدید به لحاظ تاریخی قدمت شهرستان بیش از این خواهد بود.

وی با اعلام اینکه تا وقتی بررسی‌ها صورت نگیرد در خصوص محوطه‌های اخیری که کشف شده بیش از این نمی‌توان اظهار نظر کرد، گفت: غیر از قنات که مربوط به دوره هخامنشی بوده هیچ یافته دیگری در اطراف آن و حتی خود شهرستان نداشتیم که اثبات شود هخامنشیان کجا زندگی می‌کردند اما با شناسایی این محوطه می‌توان به پاسخ برخی از سؤالات رسید.

مشکلات در حفظ و حراست از محوطه‌های تاریخی

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان گناباد در ادامه با بیان اینکه در حفظ و حراست از محوطه‌های تاریخی با مشکلات بسیاری مواجه هستیم، گفت: این مشکلات تنها مخصوص گناباد نیست و تمامی شهرستان‌ها با آن مواجه هستند.

وی کمبود نیرو را از مهم‌ترین مشکلات موجود دانست و افزود: تعداد نیروهای یگان حفاظتی که از ۴۰ هزار اثر تاریخی در کشور حفاظت می‌کنند بسیار کم است. در این مسیر نیازمند کمک‌های مردمی هستیم؛ حتی محوطه اخیری هم که کشف و تاکنون حفاظت شده توسط نیروهای مردمی بوده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان گناباد  با بیان اینکه تلاش می‌شود از این محوطه‌ها حفاظت بهتری شود، بیان کرد: با توجه به وجود پایگاه قنات در شهرستان حداقل به ۱۰ نیروی دیگر نیاز داریم.

وی فعال کردن پایگاه پژوهشی قنات را در گرو تأمین نیروی مورد نیاز دانست و گفت: چون با کمبود نیرو مواجه هستیم تاکنون کمتر به مسائل پژوهشی پرداخته شده است.

محمودی قوژدی با اشاره به اینکه در حال حاضر هیچ نیرویی در شهرستان نداریم که صرفاً کارشان انجام کارهای پژوهشی باشد، گفت: با توجه به قدمت شهرستان نیازمند نیروهایی برای انجام کارهای پژوهشی بیشتر در منطقه هستیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha