• چهارشنبه / ۷ آذر ۱۴۰۳ / ۰۸:۵۱
  • دسته‌بندی: آذربایجان غربی
  • کد خبر: 1403090704491
  • خبرنگار : 50136

سرشماری؛ فرصتی برای شناسایی دقیق ظرفیت‌ها و نیازهای کشاورزی

سرشماری؛ فرصتی برای شناسایی دقیق ظرفیت‌ها و نیازهای کشاورزی

ایسنا/آذربایجان غربی سرشماری عمومی کشاورزی اطلاعات مهمی را از فعالیت‌های کشاورزی کشور در سطح کوچک‌ترین واحد جغرافیایی ارائه می‌دهد که تنها با اجرای سرشماری قابل حصول است. 

به گفته کارشناسان تهیه چارچوب آماری برای آمارگیری‌های نمونه‌ای، تولید اطلاعات ساختاری در سطوح جغرافیایی کوچک با قابلیت ارائه در طبقه بندی‌های چند بعدی، فراهم کردن سرجمع‌ها و اطلاعات کلی برای سنجش و برآوردهای بین سرشماری‌ها و فراهم کردن اطلاعات لازم برای طبقه بندی‌های تفصیلی از خصوصیات ساختاری واحدهای کشاورزی جزو اهداف سرشماری عمومی کشاورزی محسوب می‌شود. 

بر اساس آخرین سرشماری که در سال ۱۳۹۳ اجرا شده است حدود ۲۰۰ هزار بهره‌بردار کشاورز در آذربایجان‌غربی وجود دارد که بیش از ۹۰ درصد از بهره‌برداریهای کشاورزی متعلق به آنها، در مناطق روستایی واقع شده است. 

با توجه به فاصله گرفتن از آخرین سرشماری و تحولات سریع بخش کشاورزی اجرای سرشماری در سال جاری ضرورتی اجتناب ناپذیر است. 

در این راستا طرح ملی سرشماری کشاورزی عمومی سال ۱۴۰۳ از روز ۱۲ آبان ماه همزمان با سراسر کشور در آذربایجان غربی نیز آغاز و به مدت ۴۵ روز در سطح استان ادامه خواهد داشت.

سرشماری کشاورزی؛ فرصتی برای شناسایی دقیق ظرفیت‌ها و نیازهای بخش کشاورزی

در بیست و چهارمین روز از روند اجرای طرح سرشماری کشاورزی عمومی به منظور آشنایی با نحوه جمع‌آوری اطلاعات آمارگیران، روند اجرای طرح و آشنایی با چالش‌ها و مشکلات پیش رو با اکیپ ماموران آمارگیری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان در قالب تور رسانه‌ای به مقصد روستاهای «جارچیلو»،«نازلو» و «قلعه اسماعیل آقا» از روستاهای تابعه شهرستان ارومیه راهی شدیم.

در یک روز پاییزی که باد ملایم و سوز ظریفی ما را همراه می‌کرد با ماموران آمار به درب خانه‌های روستاییان مراجعه کردیم و از نزدیک در جریان جمع آوری آمار زمین و دام و تولیدات بهره‌برداران قرار گرفتیم. 

اگر چه آغاز سرشماری کشاورزی با فصل پاییز و بارندگی‌ها هم زمان است، اما شرایط جغرافیایی آذربایجان‌غربی نیز بر شدت و حدت این شرایط جوی افزوده است، اما بارش باران‌ و سوز پاییزی مانع از کار ماموران آمارگیری نشده و روند سرشماری کشاورزی در استان همچنان تداوم دارد. 

سرشماری کشاورزی؛ فرصتی برای شناسایی دقیق ظرفیت‌ها و نیازهای بخش کشاورزی

به اولین خانه‌ در روستای جارچیلو مراجعه کردیم، مامور آمار در ابتدا پس از علامت گذاری بر درب منزل با صبوری اطلاعاتی در خصوص نحوه اجرا و ضرورت اجرای طرح در اختیار صاحبخانه قرار داد و سپس سوالاتی را شامل مشخصات بهره‌بردار، مساحت اراضی کشاورزی شامل مساحت اراضی زراعی و باغ و قلمستان‌ها، نام محصولات کشاورزی، سطح کاشت محصولات سالانه، تعداد و جنس انواع دام را از بهره‌برداران پرسید.

به روستای دیگری از توابع شهرستان ارومیه می‌رویم، روند همکاری با ماموران به خوبی انجام می‌شود، اما برخی از کشاورزان به دلیل انگاره‌های منفی که در خصوص اطلاعات آماری در جامعه به ویژه در جوامع روستایی وجود دارد، در ارائه مشخصات خود دچار تردیدهایی می‌شوند که با توضیحات ماموران آمار و اطمینانی که در خصوص محرمانه ماندن اطلاعات به آن‌ها داده می‌شود، در نهایت با مامور آمارگیر همکاری لازم را انجام می‌دهند.

سرشماری کشاورزی؛ فرصتی برای شناسایی دقیق ظرفیت‌ها و نیازهای بخش کشاورزی

پیشرفت ۴۷ درصدی سرشماری کشاورزی در آذربایجان‌غربی 

قائم مقام مدیر اجرایی سرشماری کشاورزی آذربایجان‌غربی گفت: تاکنون سرشماری کشاورزی در استان از پیشرفت ۴۷ درصدی برخوردار است.  

اردشیر یوسف‌زاده، ۵ آذرماه در نشست خبری با اصحاب رسانه که در سالن جلسات ساختمان شماره ۲ سازمان مدیریت وبرنامه ریزی استان برگزار شد، با بیان اینکه بعد از آموزش آمارگیران، از ۱۲ آبان ماه سرشماری کشاورزی استان آغاز شد، افزود: با توجه به شرایط جغرافیایی استان، در ابتدا سرشماری از مناطق صعب‌العبور استان آغاز شد و این سرشماری تا ۲۶ آذرماه ادامه دارد. 

وی ادامه داد: از زمان آغاز سرشماری تا امروز ۵ آذرماه، سرشماری کشاورزی در استان ۴۷ درصد پیشرفت دارد و اطلاعات و آمار تاکنون از ۹۵ هزار بهره‌بردار جمع‌آوری شده است. 

یوسف‌زاده با بیان اینکه تاکنون استان جزو استان‌های برتر در پیشرفت سرشماری کشاورزی سال جاری است، گفت: از سه هزار و ۶۵۰ آبادی استان که دارای سکنه هستند، ۲هزار و ۸۰۰ مورد روستا هستند. 

وی تصریح کرد: میزان پیشرفت سرشماری در برخی شهرستان‌ها از درصد بالایی برخوردار است، اما این عدد در مرکز استان(ارومیه) از میانگین استانی کمتر است. 

معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان با بیان اینکه در این سرشماری ۱۵۰ متغیر و سوال قید شده و در طی ۴۵ روز اجرای سرشماری از بهره برداران سوال می‌شود، گفت: روزانه اطلاعات و پیشرفت ماموران کنترل، بررسی و نظارت می‌شود تا اطلاعاتی دقیق کشاورزی کسب و ضبط شود. 

سرشماری کشاورزی؛ فرصتی برای شناسایی دقیق ظرفیت‌ها و نیازهای بخش کشاورزی

اطلاعات بهره‌برداران محرمانه می‌ماند

وی با اشاره به همکاری بسیاری از بهره‌برداران در سرشماری کشاورزی استان و ارائه اطلاعات دقیق، گفت: اطلاعات جمع‌آوری شده کاملا محرمانه است، لذا بهره‌برداران همکاری کافی را با آمارگیران داشته باشند، چرا که ارائه این اطلاعات صحیح توسط بهره‌برداران در برنامه‌ریزی برای توسعه بخش کشاورزی بسیار موثر است. 

به گزارش ایسنا؛ باسرشماری کشاورزی اطلاعات گرانبهایی در زمینه خصوصیات پایه و ساختاری بخش کشاورزی حاصل می‌شود که برای سیاست گذاری نظارت و ارزیابی طرح‌های توسعه کشاورزی و روستایی به بررسی دقیق این اطلاعات نیاز است؛ همچنین با توجه به صرف هزینه نیروی انسانی و امکانات زیاد در پروسه اجرای سرشماری، می‌طلبد بهره برداران در راستای نیل به اهداف کلان با ماموران آمارگیر همکاری داشته و اطلاعات دقیق و صحیحی که نقطه عطف در برنامه‌ریزی های آینده توسعه ای بخش کشاورزی محسوب می شود را در اختیار ماموران قرار دهند. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha