محمد شیخ در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه شهرستان درگز از قدمت تاریخی بسیار زیادی برخوردار است، افزود: گرچه دشت شهرستان درگز به لحاظ ساختار توپوگرافی ویژه به نوعی ادامه دشت قره قوم محسوب میشود اما اقلیم متفاوتی از این دشت خشک دارد.
وی با اشاره به اینکه دشت درگز همیشه در گذار تاریخ و دوران کهن از جریانات جدی زیست محیطی و اقلیمی مصون مانده است، اظهار کرد: به واسطه حضور انسان در دشت درگز منطقه سابقه طولانی دارد و این استقرار تداوم پیدا کرده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی درگز خاطرنشان کرد: شواهدی از قدیمیترین حضور انسان در دشت درگز وجود دارد که شامل مجموعهای از ابزارها و دست افزارهای سنگی میشود که در حوزه رودخانه درونگر به دست آوردیم.
وی افزود: گرچه حداقل سابقه حضور در دشت درگز به ۱۰۰ هزار سال قبل با حضور انسان میرسد اما تاریخ پررنگتر مربوط به دوران نوسنگی یعنی حدود ۷۵۰۰ سال پیش به بعد است.
شیخ با اعلام اینکه در این حوزه محوطههای ویژه و شاخصی از دوران نوسنگی، مس و سنگ، مفرغ، آهن و همچنین دوران تاریخی به ویژه اشکانی و ساسانی داریم، گفت: دشت درگز یکی از مهمترین مراکز اولیه و خواستگاه اولیه اشکانیان بوده که در بررسی باستانشناسی محوطههای مربوط به این حوزه شناخته شده است.
وی با بیان اینکه به نسبت مساحتی که خود شهرستان دارد بیشترین تراکم محوطههای استان را در این شهرستان داریم، گفت: تاکنون در دشت درگز ۲۰۰ محوطه شناسایی شده داریم که حدود ۱۱۰ محوطه نیز به ثبت رسیده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی درگز با اشاره به اینکه این دشت در حوزه باستانشناسی بسیار مستعد گردشگری حرفهای است، افزود: در همین راستا دعوت از پژوهشگران باستانشناسی و فراهم کردن زمینه حضور دانشجویان باستانشناسی در دشت درگز انجام شده است.
وی اظهار کرد: تاکنون در حوزه باستانشناسی یکسری کارها انجام شده است به طوری که سال قبل گمانه زنی تعیین حریم محوطه نوروز تپه مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان توسط دانشجویان دانشگاه تربت حیدریه در قالب یک گردشگری حرفهای انجام شد. دانشجویان پس از ورود به دشت درگز در پروژه شرکت داشتند و آموزش دیدند.
درگز یکی از مهمترین قطبهای شاخص گردشگری، تاریخی، طبیعی و مردم شناختی
شیخ در ادامه از درگز به عنوان یکی از مهمترین قطبهای شاخص گردشگری، تاریخی، طبیعی و مردم شناختی خراسان رضوی نام برد و افزود: در راستای معرفی بهتر شهرستان راهنمایان و فعالان حوزه گردشگری خراسان رضوی طی چند روز گذشته از شهرستان بازدید داشتند.
وی گفت: ضمن آشناسازی راهنمایان و فعالان حوزه گردشگری با پتانسیلهای منطقه، افزایش ضریب ماندگاری گردشگران در شهرستان از دیگر اهداف سفر این تور آشناسازی به شهرستان بود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی درگز با اعلام اینکه این شهرستان با بیش از ۱۱۰ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی و مجموعاً ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده پرتراکمترین شهرستان از این لحاظ در خراسان رضوی است، اظهار کرد: فعالان این حوزه میتوانند گردشگران را در حوزه گردشگری عمومی و تخصصی نیز وارد شهرستان کنند.
وی با بیان اینکه در تمامی حوزهها جاذبههای منحصر به فردی را در شهرستان داریم، گفت: به واسطه توپوگرافی ویژهای که دشت درگز دارد یکسری درههای میان کوهی بسیار زیبا به لحاظ طبیعی از جمله دره قزقان و شیلگان، دره چهلمیر، دره امام قلی، دره چریک و... داریم.
تندوره تنها پارک ملی خراسان رضوی
شیخ در ادامه از پارک ملی تندوره به عنوان تنها پارک ملی خراسان رضوی و یکی از پارکهای شاخص به لحاظ گونههای جانوری نام برد و گفت: پارک ملی تندوره یکی دیگر از مقاصد دیدنی درگز است.
وی خاطرنشان کرد: این پارک ملی که در نزدیکی مرز ترکمنستان قرار دارد، زیستگاه گونههای مختلف حیات وحش مانند قوچ، میش، بز، گرگ، گراز و شغال است. مناظر منحصر به فرد پارک، از جمله کوهها، صخرهها، تپههای شیبدار و درههای عمیق با پوشش گیاهی متنوع است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی درگز بیان کرد: همچنین در حوزههای مختلف دیگر از جمله غار نوردی و کوهنوردی، گیاهشناسی و جانورشناسی به واسطه وجود پارک ملی تندوره و... میتوانیم پذیرای گردشگران حرفهای باشیم.
وی مردم شناختی را یکی دیگر از جاذبههای شهرستان برای پذیرایی از گردشگران حرفهای در حوزه مردمشناسی و انسانشناسی دانست و گفت: اینها چند هدف بلند مدتی هستند که برای گردشگری شهرستان مدنظر قرار گرفته است.
درگز شهری تاریخی با قدمتی ۷۰۰۰ ساله
شیخ با بیان اینکه اکنون زمینه گردشگری عمومی در شهرستان فراهم هست و انجام میشود، افزود: درگز شهری تاریخی با قدمتی ۷۰۰۰ ساله و یکی از قدیمیترین مقاصد گردشگری ایران است.
وی گفت: این شهر در مرز ایران و ترکمنستان قرار دارد و قبل از دوران اسلامی محل سکونت اقوام مختلف بوده است. زبانهای محلی درگز، ترکی درگزی و کردی کرمانجی است.
افزایش اقامتگاهها برای ماندگاری مسافران و گردشگران
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی درگز همچنین از افزایش اقامتگاهها برای ماندگاری مسافران و گردشگران در شهرستان خبر داد و افزود: اکنون حدود ۴۰ اقامتگاه در قالب هتل، مهمانپذیر، خانه مسافر، بوم گردی، مجتمعهای پذیرایی و اقامتی در شهرستان آماده پذیرایی از مسافران و گردشگران هستند.
وی اظهار کرد: به دلیل فراهم شدن ظرفیتهای مورد نیاز در شهرستان با راهنمایی معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و همچنین رئیس گروه بازاریابی، آموزش و توسعه گردشگری خراسان رضوی، فعالان حوزه گردشگری در قالب تور آشناسازی با جاذبههای گردشگری اعم از تاریخی، فرهنگی، مردم شناختی، طبیعی و صنایعدستی و همچنین زیرساختهای اقامتی و گردشگری در شهرستان حضور پیدا کردند.
شیخ با بیان اینکه جاذبههای مختلف شهرستان از جمله اقامتگاههای ویژه منطقه شامل پسران یدالله، امیران، باغ صفا و عمارت خورشید در نوخندان مورد بازدید فعالان حوزه گردشگری قرار گرفت، گفت: هدف اصلی این تور گردشگری علاوه بر آشناسازی راهنمایان و فعالان حوزه گردشگری توزیع متوازن گردشگر در شهرستانهای استان است.
شهرستان کوهستانی و مرزی درگز با ۷۵ هزار نفر جمعیت در ۲۵۴ کیلومتری شمال مشهد و در جوار مرز ایران و ترکمنستان واقع است، این شهرستان علاوه بر چهار شهر درگز، لطفآباد، نوخندان و چاپشلو، ۱۳۶ روستا دارد که ۱۱۰ پارچه آن جمعیتی بیش از ۲۰ خانوار دارند.
انتهای پیام
نظرات