با توجه به اهمیت موضوع سلامت مردان بر سلامت خانواده و جوانی جمعیت لزوم تلاش برای افزایش آگاهی مردان به موضوع سلامتی، ترغیب آنان به رعایت شیوه زندگی سالم و انجام مراقبتهای لازم در موقع بیماری و... اهمیت پیدا میکند.
اهمیت و نقش سلامت مردان را با ۲ محور سلامت خانواده و جامعه میتوان مورد بررسی قرار داد چون سلامت مردان موضوعی است که موجب استحکام و ارتقای سلامت نیروی کار جامعه و توسعه کشور میشود.
با جود آنکه بیش از نیمی از مرگهای زودرس مردان قابل پیشگیری است، همواره شاهد افزایش میزان مرگ و میر مردان هستیم که نشان از بیاعتنایی آنان نسبت به عوامل پیشگیرانه است. گرایش مردان به رفتارهای نامناسب بهداشتی، بیتوجهی به خدمات پزشکی مورد نیاز و نیز عدم فعالیتهای ورزشی و شرایط کاری خطرناک، زمینهساز بروز وضعیت نامناسبی موسوم به «بحران خاموش سلامت» در حوزه سلامت مردان شده است.
سلامت مردان با نشاط اجتماعی تاثیر مستقیم دارد
مسئول پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا بیان کرد: مردان نیروی اصلی کار جامعه هستند هرچند در شرایط فعلی خانمها هم وارد بازار کار شدند و نقش بزرگی از بازار کار را به دست گرفتهاند اما هنوز کارهای سخت، کارگری در کارخانهها و مشاغل سخت و دشواری که نیاز به نیروی بدنی دارد بر عهده مردان است.
سعید زاهد زاهدانی ادامه داد: برای افزایش کارایی و بهرهوری اجتماعی لازم است نیروی کار که عمدتاً مردان هستند، در سلامت کامل باشند هر چند وضعیت بهداشت اجتماعی به مراتب بهتر از گذشته شده است و سطح علوم پزشکی و درمان بیماریها در حد بسیار بالایی افزایش داشته است اما مواظبت از سلامت عمدتاً به شرایط و محیط خانواده برمیگردد.
وی با اشاره به اینکه شرایط پرتنش خانوادگی بر سلامت افراد تأثیر مستقیم دارد، گفت: باید در محیط خانواده شرایطی فراهم شود تا سلامت افراد حفظ شود چون اگر سلامت مردان افزایش پیدا کند بهرهوری اجتماعی افزایش پیدا میکند و سطح نشاط اجتماعی و کیفیت زندگی بالا میرود.
زاهد زاهدانی افزود: مردان باید نهایت کوشش خود را به کار ببرند تا به بهانههای واهی سلامت از دست ندهند. شبنشینیهای بیموقع، عدم استراحت، خواب ناکافی و انجام کارهای سخت میتواند بر کیفیت زندگی تأثیر زیادی داشته باشد.
مسئول پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه مردان نباید به نیروی جوانی مغرور شوند، بیان کرد: همه افراد با رعایت اصول سلامت میتوانند در مدت زمان طولانی سلامت خود را حفظ کنند، بنابراین بر عهده مردان و افراد خانواده است که در حوزه بهداشت و درمان توجه کافی داشته باشند تا سطح نشاط اجتماعی و سطح بهرهوری افزایش پیدا کند.
سلامت مردان همه جوانب زندگی را تحت تأثیر قرار میدهد
یک کارشناس رشته روانشناسی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا درباره هفته سلامت مردان و تأکید بر لزوم توجه مردان به سلامت جسمی و روانی خود بیان کرد: درست است که این هفته به صورت نمادین میان همه روزهای سال به سلامت مردان اختصاص یافته است اما موضوع سلامت موضوعی نیست که فقط به صورت نمادین به آن پرداخته شود.
معصومه فلاح ادامه داد: سلامت مردان فقط در داشتن بدنی عضلانی خلاصه نمیشود بلکه سلامت روانی، اجتماعی و احساسی آنها بسیار مهم است و نباید نادیده گرفته شود، چون تمامی جوانب زندگی شخصی و اجتماعی آنان را تحتتأثیر قرار میدهد.
وی بیان کرد: بهداشت و سلامت روان به این معنا است که فرد توانایی برقراری توازن و تعادل بین دنیای درونی و بیرونی خود را داشته باشد و مجموعهای از تفکرات، اعمال، رفتار و احساساتی است که فرد از خود نشان میدهد، بنابراین برای اینکه سلامت روان مردان ارتقا پیدا کند، باید از نظر روانی، احساسی و عاطفی با اطرافیان خود در جایگاه درستی قرار بگیرند.
وی تصریح کرد: مردان به مراتب بیشتر از زنان در معرض ناپدید شدن، بدخوابی و اعتیاد به الکل قرار دارند و عموماً رضایت کمتر از زندگی دارند و کمتر از مشکلات خود صحبت میکنند چون از زمان کودکی به برخی مردان دیکته شده است که قوی بودن و مرد بودن به پنهانکردن احساسات است و همین موضوع میتواند بر سلامت روان مردان تأثیر زیادی بگذارد.
این روانشناس اظهار کرد: یکی از مهمترین عوامل موثر بر تخریب سلامت روان، استرس و تنشهای عصبی است؛ معمولاً از مردان انتظار میرود نانآور خانه، محکم، با اراده و دارای سلطه باشند و کنترل کلیه امور را در دست بگیرند، اگرچه این موارد ذاتاً چیزهای بدی نیستند، اما میتواند بسیار استرسزا باشد و بر روان مردان تاثیر بگذارد.
وی افزود: تحریکپذیری، عصبانیت ناگهانی، مشکل در تمرکز، احساس نگرانی مداوم، مشارکت و روی آوردن به فعالیتهای پرخطر، افکار خودکشی، دردهای مزمن، تغییر در اشتها و انرژی، مسائل گوارشی، از دست دادن کنترل رفتار، اعتیاد به الکل و مواد مخدر، ریسکپذیری و پرخاشگری و... رفتارهایی است که عموماً مردان را خصوصاً مردانی که از لحاظ روانی احساس امنیت و آرامش ندارند را بیشتر به سمت خود میکشاند.
فلاح در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا که برای بهبود سلامت روان مردان چه میتوان کرد، گفت: ورزش منظم، تغذیه سالم، عدم مصرف الکل و انواع مواد مخدر، برنامههای منظم دیدار با دوستانی که مشکل اعتیاد یا مشکلات روانی ندارند، صحبت کردن در مورد مشکلات و نگرانیهایشان حتی اگر به صورت تماس تلفنی باشد، خواب کافی و آرامش برای رویارویی با مشکلات زندگی، مثبتاندیشی و توجه به معنویات و اخلاقیات و حتی نوشتن مشکلات هم میتواند به سلامت روانی کمک کند.
وی با بیان اینکه این موارد به عنوان راهکارهای در دسترس و غیرکلینیکی برای افزایش سلامت روان در مردان پیشنهاد میشود، گفت: برای حل مشکلات اساسی و بحرانی سلامت روان چه در مردان و چه در زنان مراجعه به روانپزشک و روانشناس پیشنهاد میشود که میتواند بسیار کمککننده باشد و در بهبود کیفیت زندگی تاثیرگذار بگذارد.
به گزارش ایسنا، پرداختن به موضوع سلامت مردان حائز اهمیت فراوانی است چرا که مردان به علت خصوصیات جنسیتی، رفتاری و شغلی بیش از زنان در معرض انواع بیماریهای واگیر و غیرواگیر هستند و غفلت از این موضوع درد و رنج قابل توجه و هزینههای گزاف و غیرقابل اجتنابی را بهوجود میآورد و از سوی دیگر این مفهوم علاوه بر اثرگذاری بر کیفیت زندگی مردان، تاثیر شگرفی بر اطرافیان آنها نیز خواهد گذاشت.
انتهای پیام
نظرات