• شنبه / ۳ آذر ۱۴۰۳ / ۱۳:۰۹
  • دسته‌بندی: کهگیلویه و بویراحمد
  • کد خبر: 1403090301389
  • منبع : نمایندگی کهگیلویه و بویراحمد

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

ایسنا/کهگیلویه و بویراحمد مراسم تشییع پیکر فریدون داوری(شاعر، نویسند و پژوهشگر) امروزشنبه، سوم آذر ماه با حضور جمعی از مسئولان استانی، شهرستانی، هنرمندان، اهالی فرهنگ و هنر و اقشار مختلف مردم در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد در یاسوج برگزار شد و پیکر او برای خاکسپاری به شهر دهدشت منتقل شد.

«یدالله رحمانی»، استاندار کهگیلویه و بویراحمد در این مراسم گفت: اشعار و آثار ماندگار استاد حاج فریدون داوری که در قالب های کلاسیک غزل، مثنوی، قصیده و دوبیتی سروده است جانفزا، آرام بخش و پر معنا است و البته اوج هنر و شاهکار این شاعر فرهیخته در غزل های ایلی اش نمایان است.

وی افزود: اشعار محلی او در دو قالب غزل و مثنوی سروده است و زیبایی سخن او همراه با سادگی اش باعث دلنشینی و نشر شعرش شده است به نحوی که در حافظه ایلی و فرهنگی استان از او چهره ای ماندگار ساخته است. نوگویی و نوگرایی را امری پسندیده می دانست اما خود به شعر سنتی توام با نوآوری و خلاقیت پایبند بود.

رحمانی اظهارکرد: به طور تقریبی ۱۰ هزار بیت شعر سرود و شعر را در بویراحمد همزاد با جامعه عشیره ای می پنداشت. لبخند زیباترین تخلص شعر اوست زیرا همه را با لبخندهایش و زیبایی‌های سخنش آشنا کرده بود.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: او از تقلید به دور بود و نمودهای شعری اش را سمبل های اسطوره ای شاهنامه ای منظومه های بزمی سترگ کوه دنا و تصاویر ایلی چون کوچ، تفنگ، اسب و عاطفه تشکیل می داد. او جزو اولین نفراتی بود که در حوزه دفاع مقدس در استان دست به قلم زد و به سروده هایی در زمینه دفاع مقدس ورود کرد.

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

رحمانی تصریح کرد: زاگرس تاریخ ساز و هنرپرور است و در طول تاریخ اقوام مختلف زاگرس به طبیعت و کوچ و شعر و موسیقی عجین شدند و در کوه و دشت سختی‌های زندگی را به شعر، سرود و آواز تجسم کردند. فرزندان ایلات این خطه همچون نیاکان خویش می سرودند و می نواختند و شادی خوانی و شروه خوانی می‌کردند و در صدای بی‌کران رودها، دشت‌ها و قله ها ماندگار شدند.

وی ادامه داد: استاد داوری زمزمه‌های زنگوله‌های ایلاتی‌ها را آهنگین نمود به گوش تاریخ فرهنگ رساند. کسی که شعرش ناله‌های طبیعت بود و برای اهل بیت(علیهم السلام) سرود و در ادبیات و شاعری معلمی کرد. فرهنگی بود و فرهنگ دوست.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: استاد داوری به ارتقای شعر و سرود استان کهگیلویه و بویراحمد کمک شایانی کرد و میان دیگر اقوام نمودی از ادبیات عامه را با قالبی آگاهانه آهنگین نمود، تجربه معلمی داشت و هنرمندی کرد و فرهنگ شعر و ادبیات قوم بزرگ را مکتوب نمود.

رحمانی بیان کرد: استاد فریدون داوری در سال ۱۳۴۱ دیده به جهان گشود و همچون نیاکانش زیر سیاه چادر و کپر بلوط پدری گذران عمر می‌کرد و دوران آموزش عالی را با راهیابی به مرکز تربیت معلم شهرکرد شروع کرد و در سال ۱۳۶۶ به دانشگاه شیراز راه یافت و در رشته زبان و ادبیات فارسی چون دوره تربیت معلمی خود با رتبه ممتاز و نخبه فارغ التحصیل و کارشناس گردید؛ البته او شعرگویی را با ورود به دوره راهنمایی از سر گرفت و استعداد نسبی‌اش را در مرحله متوسط به بار نشاند.

وی اظهارکرد: این استاد شعر و سخن از مشابهات شعرش را حاصل قراوت های روحی می‌داند و از شاعران امروزی مرحوم آقاسی مرادی، حمید سبزواری، عبدالمجید کاکایی، حبیب‌آبادی و مانندشان آشنایی کاملی داشت، نمودهای شعریش سنبلهای اسطوره ای شاهنامه، منظومه های بزمی سترگ کوه دنا و تصاویر لیلی چون کوچ تفنگ اسب و عاطفه تشکیل می دادند.

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

«امین درخشان»، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد در این مراسم ضمن قدردانی از حضور مردم و مسئولان، گفت: از استاندار کهگیلویه و بویراحمد، آقای رحمانی بی نهایت سپاس گزارم هم از حضورشان و هم از پیگیری‌هایشان، از زمانی که استاد در بستر بیماری بودند، آقای استاندار پیگیر بودند. همچنین از حسین‌پور مشاور وزیر و رئیس مرکز اطلاع‌رسانی فرهنگ و ارشاد اسلامی که خود از دوستان آقای داوری بودند، تشکر کرد.

وی همچنین ضمن تشکر از پوشش فوق‌العاده رسانه‌ای خبرنگاران استان افزود:  سخن گفتن در وصف شخصیت بزرگ، چهره ماندگار  و هنرمندی بزرگ و نام‌آور در عرصه فرهنگ و ادب و شعر و سخن، بسیار سخت است. در واقع این کار را باید به کسانی واگذار کنیم که استاد داوری را به خوبی می‌شناسند.

درخشان اظهارکرد: من در این چند روز هر بررسی کردم در خصوص استاد داوری به یک نتیجه نهایی نرسیدم که چگونه باید در وصف او سخن گفت.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: استاد داوری گنجینه‌ای از شعر و ادب است که بخش زیادی از محتوای موسیقی‌هایی که در خطه زاگرس تولید شده مدیون اشعار زیبای او هستند و حقیقتاً باید او را  پایه‌گذار ادبیات حماسی و ادبیات پایداری استان کهگیلویه و بویراحمد، کشور و خطه جنوب دانست.

درخشان تصریح کرد: امروز شخصیت بزرگی را از دست دادیم، تصمیمی که ما گرفتیم با مشورتی که با مجموعه استانداری و مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد انجام دادیم، شایسته دیدیم؛ چون استاد داوری از مکانی که متعلق به خودش است، این مکان متعلق به ما نیست به فرهنگ است، گفتیم باید مراسم تشییع استاد داوری در واقع از خود خانه فرهنگ انجام بگیرد و هم اکنون هم شاهد حضور باشکوه مردم فرهنگ دوست یاسوج هستیم و ان شاء الله در دهدشت هم این گونه است.

وی ضمن قدردانی از مجموعه کارکنان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، بیان کرد: کارکنان این اداره کل بدون نگاه تجویزی و اداری با جان دل پای کار آمدند و تلاش کردند.

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

همچنین سید غفار موسوی، از شاعران استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: پدر آقای داوری از خانواده شاعر بود. از خانم آقای داوری که طی ۲۰ سال اخیر برای آقای داوری مادری، همسری و خواهری و هم مراقبت و نگهداری کرد.

وی افزود: آقای داوری در دهه ۷۰ با اجرای کنسرت برادران گرگی پور در این مراسم ۱۰۰ هزار نفری شرکت کرد.در طول عمر شعری خود به دنبال عوض کردن زبان سبک شیوه نگار نبود و مسلط بر گویش و دایره المعارفی از واژگان قوم لر در دهه ۷۰ بود که با سرایش شعر ما کیستیم جایگاه خود را پیدا کرد.

موسوی اظهارکرد: فریدون داوری موسیقی لری را پرتگاه ویرانی نجات داد و با سرایش شعر و کاست های مختلف با همراهی خواننده و نوازنده، شعر و موسیقی مبتذل بدون جدل کنار رفت. او بینش سیاسی، اجتماعی و مردم شناسی فوق العاده ای داشت، ادبیات را به زبان طنز در رابطه با انتخابات و مشکلات شهر و استان بیان می کرد. زبان واژگان را می فهمید و به جای اشیا حرف می زد، با تن نازی و ناز نگاهش دیدنی ها را شنیدنی کرد.

این شاعر استان کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: فریدون داوری از بین ما رفت اما از مسئولان استان و کشور استدعا دارم که اجازه ندهند زبان و گویش لری بمیرد. با پاس زحمات و شعر آیینی در سالگرد درگذشتش جایزه ویژه شعر گویشی را سالانه در استان کهگیلویه و بویراحمد برگزار کنیم.

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

سحر شریفی، رئیس انجمن شعر و ادب استان کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: اینک خزانی زرد به فصل شعر رسید و ابان بیابانمان کرد تا شور شیرین واژه در کام اهالی سخن و اندیشه تلخ شود. مرگ شاعران سکوت کلمه هایی است که سرگردان سینه گرمی و ذهنی وسیعی را می جوید.

به گزارش ایسنا، وی افزود: حاج فریدون داوری گوهری بود که در ذات مردم این دیار نهفته بود و در کلامشان جریان داشت را دریافت و سامان بخشید. زبان و ادبیات استان کهگیلویه و بویراحمد تا همیشه تاریخ مدیون و وامدار این عنصر فرهیخته خواهد بود.

گزارشی از وداع با فریدون داوری

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

گزارشی از وداع با فریدون داوری در یاسوج

گفتنی است که همچنین مراسم تشییع و خاکسپاری از ساعت ۱۴ امروز شنبه در دهدشت، مرکز شهرستان کهگیلویه برگزار خواهد شد.  بنا به مصوبه شورای شهر دهدشت پیکر مرحوم فریدون داوری در محل کتابخانه عمومی شهید مطهری جنب پارک شهید دستغیب(پارک جنگلی) آرام خواهد گرفت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha