• سه‌شنبه / ۲۹ آبان ۱۴۰۳ / ۱۰:۳۱
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 1403082921328
  • خبرنگار : 71589

«ال کاپیتان» قدرتمندترین ابررایانه جهان شد

«ال کاپیتان» قدرتمندترین ابررایانه جهان شد

ابررایانه «ال کاپیتان»(El Capitan) با قدرت انجام ۱.۷۴۲ اگزافلاپس یا ۱.۷۴۲ کوئینتیلیون محاسبه در هر ثانیه، قدرتمندترین ابررایانه جهان نام گرفت.

به گزارش ایسنا، هنگامی که شرکت «کری کامپیوتینگ»(Cray Computing) که سازنده ابررایانه است، توسط شرکت اچ‌پی(HP) در سال ۲۰۱۹ خریداری شد، اعلام کرد که ابررایانه «ال کاپیتان» را می‌سازد و انتظار داشت این ابررایانه به اوج عملکرد ۱.۵ اگزافلاپس برسد.

به نقل از انگجت، امروز شصت و چهارمین گزارش رتبه‌بندی ۵۰۰ ابررایانه برتر جهان منتشر شد و «ال کاپیتان» نه تنها با سرعت ۱.۷۴۲ اگزافلاپس از پیش‌بینی شرکت سازنده‌اش فراتر رفته، بلکه عنوان قوی‌ترین ابررایانه حال حاضر جهان را نیز به خود اختصاص داد.

«ال کاپیتان» سومین ابررایانه در مقیاس «اگزا» است، به این معنی که می‌تواند بیش از یک کوئینتیلیون محاسبه را در یک ثانیه انجام دهد. دو ابررایانه دیگر که فرانتیر(Frontier) و آرورا(Aurora) نام دارند، اکنون جایگاه دوم و سوم را در این فهرست دارند.

جای تعجب نیست که همه این ماشین‌های عظیم در مراکز تحقیقاتی دولتی مستقر هستند. «ال کاپیتان» در آزمایشگاه ملی لاورنس لیورمور(Lawrence Livermore) قرار دارد. «فرانتیر» در آزمایشگاه ملی اوک ریج(Oak Ridge) است و آزمایشگاه ملی آرگون(Argonne) نیز از ابررایانه آرورا میزبانی می‌کند.

گفتنی است که شرکت «کری کامپیوتینگ» در ساخت هر سه ابررایانه نقش داشته است.

«ال کاپیتان» دارای بیش از ۱۱ میلیون هسته پردازنده مرکزی(CPU) و پردازنده گرافیکی(GPU) ترکیبی بر اساس پردازنده‌های نسل چهارم EPYC  شرکت AMD است.

این پردازنده‌های ۲۴ هسته‌ای هر کدام با فرکانس ۱.۸ گیگاهرتز دارای واحدهای توان کمکی(APU) شرکت AMD  به نام Instinct M1300A هستند.

«ال کاپیتان» برای پاسخ به نیازهای مربوط به ایمنی ذخایر هسته‌ای ساخته شده است. همچنین می‌توان از آن برای مبارزه با تروریسم هسته‌ای استفاده کرد.

این ابررایانه که قدرتمندتر از آنچه پیش‌بینی می‌شد، شده است، احتمالاً تاج پادشاهی را برای مدتی طولانی نزد خود نگه می‌دارد، قبل از اینکه یک ابررایانه دیگر در مقیاس اگزا بر آن غلبه کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha