رئیس دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) در گفتوگو با ایسنا خراسان رضوی اظهار کرد: اگر بخواهیم دو وجه ممیزه دانشگاه امام رضا(ع) با سایر دانشگاهها را بیان کنیم باید ابتدا بدانیم که دانشگاهها با دو ماموریت کلیدی شکل میگیرند که شامل تولید علم و تربیت نیروی انسانی است، این دو بال و ماموریت اساسی در حوزه ماموریتگرایی دانشگاه است و دانشگاه امام رضا(ع) نیز در حوزه ماموریتی خودش همین دو بال را البته با قیودی دارد.
تولید علم با قید علم نافع
قید تولید علم، تولید علم نافع است و علم نافع بر اساس تعالیم دینی ما علمی است که بتواند نیاز مسلمین را پاسخ دهد. دانشگاه امام رضا(ع) از این لحاظ که وابسته به آستان قدس رضوی است، هدف آن در حوزه تولید علم، کسب مرجعیت علمی در حوزه علوم اسلامی و علوم کاربردی مورد نیاز آستان قدس رضوی است. بهعنوان نمونه اگر در دانشگاه امام رضا(ع)، رشته کتابداری داریم که در حال حاضر نام آن به علم اطلاعات و دانششناسی تغییر کرده است دیگر دانشگاهها نیز این رشته را ارائه میدهند اما در دانشگاه امام رضا(ع) این رشته با هدف تامین کادر مورد نیاز کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی ایجاد شده که تقریبا بزرگترین کتابخانه ایران از لحاظ قدمت، تعداد منابع و نسخ خطی و موضوعات مختلف است.
مرتضی رجوعی گفت: یکی دیگر از مواردی که دانشگاه در این زمینه انجام داده، ایجاد کارشناسی ارشد رشته نسخهشناسی است که در خیلی از دانشگاههای ایران چنین رشتهای وجود ندارد؛ اما چرا دانشگاه امام رضا(ع) رشته نسخهشناسی دارد؟ برای اینکه مخازن آستان قدس رضوی حاوی ۱۷۰ هزار نسخه خطی است که بزرگترین گنجینه نسخه خطی دنیا محسوب میشود به همین دلیل تربیت نیرو در این حوزه، چه در بخش آموزشهای رسمی یعنی مقطعدار و چه در حوزه آموزشهای مهارتی، دورههایی که در کوتاهمدت (دورههای پودمانی یا دورههای آموزش عالی آزاد) معمولا برگزار میشود توسط دانشگاه امام رضا(ع) صورت میگیرد و همه هدف ما این است که نیروی انسانی متخصص برای این بخش را تامین کنیم. در تمامی دانشگاهها رشته علوم ورزشی وجود دارد و در دانشگاه امام رضا(ع) نیز این رشته ارائه میشود اما همانطور که مدیر تربیت بدنی آستان قدس، از اعضای هیئت علمی دانشگاه امام رضا(ع) در گروه علوم ورزشی است به دنبال این هستیم که نیروی انسانی مورد نیاز در حوزه تربیت بدنی بر اساس نیاز سازمانی آستان قدس را تامین کنیم بنابراین تولید علمی که صورت میگیرد با همین رویکرد است.
در اهداف راهبردی دانشگاه امام رضا(ع)، تولید علم و ایجاد مرجعیت علمی در حوزههای اولویتدار آستان قدس رضوی مدنظر قرار گرفته که در این حوزههای اولویتدار قطعا اولین مورد، زیارت است و این زیارت مفهوم مأوی دارد که نام آن الهیات زیارت است و به حوزه تقویت دیدگاهها و معرفت زائرین نسبت به امام(ع) و بخش دیگر آن به مدیریت زیارت برمیگردد. سالانه ۳۰ میلیون نفر به حرم مطهر مشرف میشوند و مدیریت زیارت یعنی مدیریت موارد مربوط به زائری که از مبدا حرکت میکند تا زمانی که در شهر مشهد مستقر شود، اسکانش، رفتوآمد و اقتصادش، تغذیه، سوغاتش و زیارتش نیاز به مدیریت دارد.
وی افزود: دانشگاه امام رضا(ع) نیز مانند تمامی دانشگاههای دیگر رشته مدیریت دارد اما رشته مدیریت دانشگاه امام رضا(ع)، مدیریت امکان متبرکه و مذهبی است و کارشناسی ارشد این رشته در دانشگاه ایجاد شده و تنها دانشگاهی در ایران است که این رشته را ارائه میدهد البته اخیرا دانشگاهی در قم نیز از سرفصلهای دانشگاه امام رضا(ع) استفاده کرده و آن هم کارشناسی ارشد اماکن متبرکه را آموزش میدهد. حتی در این رشته دانشجو از عتبات عراق از عتبه کاظمیه، عتبه علویه ضمن اینکه از قم، شیراز و خود کارکنان آستان قدس داریم، وجود دارد. در این رشته مهارتهای مدیریتی مورد نیاز اماکن متبرکه آموزش داده میشود. بنابراین زمانی که صحبت از تولید علم نافع داریم علم نافع مورد نیاز در درجه اول آستان قدس رضوی و بعد سطح شهر، سطح استانمان و سطح ملی و حتی سطح بینالمللی است یعنی اگر در حال حاضر دانشگاه امام رضا(ع) دانشجو در سطح بینالمللی هم دارد که تقریبا ۱۰ درصد دانشجویان، دانشجویان خارجی هستند بازهم هدف آن تولید علم نافع برای جامعه مسلمین و تامین نیازهای آنان است.
تربیت نیروی انسانی متعهد و متخصص با قید نظام اسلامی
دومین بال دانشگاه امام رضا(ع)، تربیت نیروی انسانی متعهد و متخصص با قید نظام اسلامی است. تولیت فقید، آیت اللّه عباس واعظ طبسی، موسس دانشگاه فرمودند که هدف، تربیت نیروی انسانی دارای رابطه عاطفی و فکری با اسلام است که ما آن را در ماموریت دانشگاه لحاظ کردیم. ایشان دانشگاه را با همین رویکردها در سال ۱۳۷۳ تاسیس کردند و ۳۰ سال از عمر دانشگاه امام رضا(ع) سپری میشود. اساسنامه دانشگاه امام رضا(ع) در بالاترین سطح در شورای انقلاب فرهنگی مصوب شده است و مانند دیگر دانشگاههای غیر دولتی اساسنامه ما وزارت علوم نیست بلکه مثل دانشگاه فردوسی، اساسنامه دانشگاه امام رضا(ع) نیز شورای انقلاب فرهنگی است. وزیر علوم و وزیر بهداشت از اعضای هیئت علمی دانشگاه امام رضا(ع) و دانشگاه علوم اسلامی رضوی هستند که هر دو این دانشگاهها وابسته به آستان قدس رضوی هستند. چشمانداز خیلی روشنی برای دانشگاه ترسیم شده و در همین مسیر نیز در حال حرکت هستیم و ممکن است در برخی موارد شدت و ضعف داشته باشیم، اما نقطه کانونی ما در افق دانشگاه این است که به سمت تربیت نیروی انسانی دارای رابطه عاطفی و فکری با اسلام برویم و این حوزه را تقویت کنیم که این دو، ماموریت دانشگاه امام رضا(ع) است.
انتهای پیام
نظرات