۱۸۰۰ هکتار از باغات شهرستان طارم به کاشت درختان انار اختصاص یافته است که از این سطح ۱۶۰۰ هکتار بارده محسوب شده و تنها ۲۰۰ هکتار باغات غیر بارده هستند.
انار جزو معدود میوههایی بهشمار میآید که حتی پوست آن هم ارزش دارد و در صنایع رنگسازی از آن بهره برده میشود. هر چند طارم زنجان جزو مناطقی است که انار تولید میکند اما نتوانستهایم از این مزیت خدادادی به نحو احسن بهره ببریم و بهدلیل مشکلات صنایع بستهبندی، صنایع تبدیلی و فرآوری انار، جایگاه واقعی خود را در بازار نداریم و از سوی دیگر بهدلیل کمبود صنایع تبدیلی، ضایعات این محصول در منطقه بالا رفته است و از ارزشافزوده این محصول که میتواند ارزآوری خوبی برایمان داشته باشد غافل ماندهایم.
از ارقام مختلف انار کشت شده در داخل شهرستان طارم میتوان به ملس شیرین، ملس ترش، پوست سیاه، شاه بار، پوست کدویی، ترش جنگلی و ترش محلی اشاره کرد که در مناطق مختلف شهرستان کشت میشود.
انار رتبه دوم محصولات باغی شهرستان طارم
مدیر جهادکشاورزی شهرستان طارم در رابطه با برداشت محصول انار از باغات این منطقه به خبرنگار ایسنا، میگوید: عملیات برداشت محصول انار هر ساله در شهرستان طارم از اواخر شهریور در ارقام زودرس آغاز میشود و تا اواسط آبان ماه ادامه مییابد.
منوچهر یارمحمدی تصریح میکند: سطح زیرکشت باغهای انار در شهرستان طارم حدود ۱۵۵۰ هکتار است از این میزان، یک هزار و ۵۰۰ هکتار زمین بارده محسوب میشود.
یارمحمدی اظهار میکند: انار به لحاظ سطح زیرکشت و اهمیت اقتصادی رتبه دوم را در بین محصولات باغی شهرستان طارم دارد.
وی تصریح میکند: پیشبینی میشود از کل محصول برداشت شده ۲۰ هزار تن به صورت تازهخوری مصرف شود و پنج هزار تن نیز در تهیه رب انار مورد استفاده قرار گیرد.
یارمحمدی میگوید: بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ خانوار در شهرستان طارم بهره بردار انار هستند که بیش از ۲۵ هزار نفر روز در کار برداشت انار مشغول هستند و از این طریق درآمد کسب میکنند.
صنایع تبدیلی مشکلی که گریبان انار طارم را گرفته است
کمبود صنایع تبدیلی عامل دیگر پیشروی عدم افزایش صادرات انار و فرآوردههای آن است. انار میوهای است که علاوه بر خاصیتهای فراوانی که دارد همه اجزای آن قابلیت فرآوری دارد و میتوان با تبدیل آن به رب انار، انار دانه و کنسانتره ارزشافزوده بیشتری از آن بهدست آورد. وجود آنتیاکسیدان و دیگر مواد مغذی در آن سبب شده در صنایع آرایشی و دارویی نیز کاربرد فراوانی داشته باشد ضمن اینکه پوست آن نیز در صنایع رنگسازی کاربرد دارد.
صنایع تبدیلی نسبت عکس با ضایعات محصولات کشاورزی دارد و در حال حاضر نیز در هر استانی که صنایع تبدیلی بیشتری در این بخش دارد، میزان ضایعات آن کمتر است.
تاکید به توجه بیشتر به تولید انار در منطقهای همچون طارم که آبوهوای مناسبی دارد بنا به این دلیل است که انار میوه مقاوم به خشکی است. آببری انار از میوههایی مانند سیب و زردآلو کمتر است.
انار ایران محصول پرطرفدار در جهان به شمار میرود و بیشترین صادرات انار به کشورهای ارمنستان، امارات، عراق، عمان، ترکمنستان، قطر، آلمان، سوئیس، روسیه، اتریش، هند، فرانسه و پاکستان و کره جنوبی است.
عرضه کردن انار طارم در بازار برای مصرف محدود به فصل برداشت نشان میدهد هنوز برنامه مدونی برای این محصول در استان وجود ندارد و باغداران همچنان به سود اندک تازهخوری قانع هستند در حالیکه با اندکی توجه، میتواند عایدی چندین برابر برای منطقه به ارمغان آورد و چرخ تولید را رونق داد.
سردخانه نیاز دیگر انار طارم
سردخانه محصولات کشاورزی، یکی از مهمترین زیرساختهای بخش کشاورزی است. متاسفانه به دلیل نبود صنایع تبدیلی به تعداد کافی در برخی نقاط کشور نظیر طارم، وجود سردخانههای مجهز برای جلوگیری از هدر رفت محصولات کشاورزی ضروری است.
این شهرستان در حوزه فضای سردخانهای با کمبود مواجه است. ظرفیت تولید محصولات باغی و زراعی در شهرستان طارم بالا است، اما میزان سردخانههای موجود در سطح شهرستان متناسب با تولیدات کشاورزی نیست.
کمبود سردخانه در این شهرستان که تولیدکننده محصول شاخصی نظیر انار است موجب شده است که بخشی از تولیدات باغی بهویژه محصول انار در سردخانههای خارج از شهرستان نگهداری شود در صورتی که احداث و توسعه سردخانه و نیز صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات باغی در شهرستان باعث میشود که انگیزه کشاورزان شهرستان برای تولید بیشتر شود.
احداث سردخانه و صنایع تبدیلی دانشبنیان از مهمترین مطالبات تولیدکنندگان انار
جبار نعمتی یکی از باغداران طارمی با اشاره به اینکه احداث سردخانه و صنایع تبدیلی دانشبنیان از مهمترین مطالبات تولیدکنندگان کشاورزی برای جلوگیری از هدررفت محصول و عرضه میوه با کیفیت و فرآوریهای آن در بازار است، اظهار میکند: جذب بازارهای خارجی و سرمایه گذاران به منظور توسعه صادرات و عرضه محصول با قیمتی بالاتر، از دیگر مطالبات باغداران است.
وی تصریح میکند: احداث و توسعه فضای سردخانهای یا صنایع تبدیلی در یک منطقه به کشاورز این اطمینان را میدهد که اگر نتوانست محصولش را در بازار به قیمت مناسبی بفروشد آن را در سردخانه نگهداری کرده و در زمان مناسب به بازار عرضه کند ولی اگر سردخانه وجود نداشته باشد ناگزیر به فروش سریع محصول خواهد بود و برای جلوگیری از فساد محصول تولیدی مجبور است ثمره دسترنج خود را به قیمت ناچیز در اختیار دلالان قرار دهند.
نعمتی میافزاید: بدیهی است که نبود یا کمبود فضای سردخانه نگهداری میوه، موجب خواهد شد که محصول برداشت شده به یکباره وارد بازار شده و به دلیل اشباع ناگهانی بازار و نبود قدرت جذب لازم، قمیت محصولات کشاورزی کاهش قابل ملاحظه یابد و این موجب زیان دوباره کشاورزان و باغداران میشود.
و اما ....
انار، زیتون، سیر، کرفس و دهها محصول دیگر همه ساله در سبد کشت باغداران و زارعان شهرستان طارم قرار دارد ولی آن چیزی که نمود بیشتری دارد این است که استعداد یک منطقه برای توسعه کافی نیست بلکه مهمتر از هر چیزی تبدیل این استعداد به ثروت است تا نعمات آن هم عاید اهالی و هم اقتصاد استان شود.
انتهای پیام
نظرات