تلألو شیشههای رنگی پنجرهها، حوضچهای زیبا و لبریز از آب در وسط حیاط و گچبریهای دیدنی تنها بخشهایی از زیبایی نفسگیر این عمارت هستند؛ عمارتی که بهخوبی سبک زندگی ایرانی را نشان میدهد.
به گزارش ایسنا، عمارت موسیخانی از بخشهای گوناگونی تشکیل میشود که هر کدام با ویژگیهای معماری ایرانی، از زندگی ساکنان گذشته آن حکایت دارند، از شاهنشین گرفته تا انبار غله. این بنای ارزشمند در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده و اکنون بهعنوان موزه مردمشناسی شهربابک از آن استفاده میشود.
عمارت موسیخانی که از بناهای تاریخی زمان قاجاریه است؛ در سالهای ۱۳۷۳ -۱۳۷۱ مورد بازسازی و مجدداً در سال ۱۳۹۷ تحت مرمت قرار گرفتهاست.
سرمایهگذار عمارت موسیخانی (تامیدکو) تفاهمنامهای با صندوق احیا و بازسازی بناهای تاریخی منعقد کرده و اکنون یک ساختمان در حیاط این عمارت احداث کرده است و میگویند که این سازه میان افزاست.
حال ایسنا نظر یک کارشناس میراث فرهنگی را درباره این موضوع جویا شده است.
یک کارشناس در حوزه میراث فرهنگی در این رابطه به ایسنا گفت: اگر فردی یک ملک در حریم بنای تاریخی داشته باشد، نباید بنایی با سقف شیروانی و گالوانیزه، نمای آلومینیومی و ... احداث کند اما متاسفانه در حیاط عمارت موسیخانی (عرصه بنا) یک ساختمان بزرگ با سقف شیروانی و نمای آلومینیوم ساخته شده است.
وی با ابراز تاسف از اینکه کارگاههای مرمتی مانند قبل منسجم نیستند، در ادامه با طرح این سوال که از روزی که این پروژه شروع شده آیا میراث فرهنگی نظارتی دارد؟ افزود: تصور میکنم که حتی یکبار هم به آنجا نرفتهاند ببینند پیمانکار چه کرده است.
این کارشناس میراث فرهنگی افزود: نه تنها از کارگاه عمارت موسیخانی بلکه همه کارگاههای مرمتی، پیمانکار فقط کار میکند و نظارت لازم بر کار آنها نیست به طور مثال؛ چندی پیش که از مجموعه گنجعلیخان که یک بنای ثبت جهانی است، بازدید داشتم، پلههای آجری آن را با آجرهای زرد جدید تعویض میکردند در حالی که باید آجرهای قرمز و همانند آجرهای قدیمی بنا، در آنجا به کار ببرند.
«بنای میان افزا تعریف دارد و زمانی که بخواهیم یک کاربری به بنای تاریخی بدهیم، یکسری فضاهایی برای اقدامات خدماتی، پشتیبانی و ... نیاز دارد و ممکن است آن بنا فضا به اندازه کافی نداشته باشد، بنابراین یک بخشی در یک نقطهای که اصالت آن بنا را زیر سوال نبرد، به شکلی اضافه میکنند که با آن بنا همخوان باشد نه اینکه با ورق و سقف شیروانی. متاسفانه سطح وسیعی از عمارت موسیخانی را سقف شیروانی کرده اند.» این مطلب را این فعال میراث فرهنگی به ایسنا گفت.
به گفته وی، میراث فرهنگی استان کرمان طی دو سال اخیر در جذب سرمایهگذار بخش خصوصی هیچ موفقیتی نداشته و اگر داشته، خبری از آن منعکس نشده است.
محسن موحدی معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان کرمان در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: با شهرداری در حال مکاتبه هستیم تا این ساختمان برچیده شود. این ساختمان قبلاً احداث شده است.
وی ادامه داد: این ساختمان باید با معماری مجموعه هماهنگ و اصلاح شود. این ساختمان چسپیده به بدنه عمارت موسیخانی نیست و فقط دیوار آن است که در حال هماهنگ کردن با شهرداری هستیم که اصلاح کند.
به گزارش ایسنا، این گفتههای معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان کرمان نشان میدهد که او نیز از احداث بنایی در داخل حیاط عمارت موسیخانی اطلاع ندارد و تصور میکنم که همه توضیحات او درباره ساختمان پزشکی قانونی باشد.
انتهای پیام
نظرات