دکتر سیدمحمد جزایری با حضور در تحریریه ایسنا با اشاره به اینکه HPV درحال حاضر شایعترین عفونت آمیزشی پاپیلوما در جهان است، اعلام کرد: مجامع بینالمللی معتبر رسما اعلام کردند هر فردی(زن- مرد) در سن باروری حداقل یکبار به این ویروس مبتلا خواهد شد.
دکتر جزایری تصریح کرد: این ویروس میتواند منجر به انواع مختلفی از سرطانها از جمله سرطان دهانه رحم، سرطانهای سر و گردن(۹۵درصد عامل ویروس)، سرطانهای اندام تناسلی خارجی در زن و مرد(۵۰ درصد)، سرطان ناحیه مقعد(۹۳درصد) و حتی سرطانهای پستان، ریه و مری(آمار درحال تحقیق) شود که شیوع این ویروسها رو گسترش است.
وی افزود: بر اساس آمارهای مجامع رسمی بینالمللی بهخصوص سازمان بهداشت جهانی، حدود ۲۰ درصد از سرطانها توسط ویروسها ایجاد میشوند و از این میزان، یک سوم مربوط به HPV است. لازم به ذکر است که روز به روز توانایی بشر در استفاده از تکنولوژیهای جدید برای شناسایی این ویروس درحال افزایش است.
چالشهای ناشی از زگیل تناسلی و تاثیر آن بر کیفیت زندگی افراد
جزایری با اشاره به زگیل تناسلی، تصریح کرد: زگیل در هرجای بدن اعم از دهان، دست، پا، کنار ناخن و اندام تناسلی باشد توسط پاپیلوما ایجاد شده است اما در زگیلهای غیر تناسلی ، افراد ممکن است سالها به آن مبتلا میشوند و به طور خود به خود و یا توسط پزشکان درمان میشوند.
این متخصص ویروس شناسی افزود: یک معضل جدی، شیوع زگیلهای تناسلی مقعدی درکل دنیا است بهخصوص در کشورهایی که برنامه واکسن ندارند. افزایش مراجعات بیماران به متخصصان مختلف به دلیل زگیل تناسلی، نشان دهنده شیوع این مشکل است.
وی ادامه داد: زگیل تناسلی اگرچه کشنده نیست، اما میتواند به شدت بر کیفیت زندگی افراد تأثیر بگذارد و منجر به سوءتفاهمات جدی در روابط زناشویی و افزایش آمار طلاق شود. با توجه به بررسی کشور آمریکا، هزینه کنترل و درمان زگیلهای تناسلی بسیار بیشتر از هزینههای غربالگری، تشخیص و درمان سرطان دهانه رحم است. هزینه بالای درمان زگیل تناسلی در ایران منجر به مشکلات عدیدهای برای بیماران شده است. عود بیماری، مراجعه به پزشکان مختلف و عدم دریافت نتیجه مطلوب، از جمله این مشکلات است
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، درخصوص واکسن زگیل تناسلی خاطرنشان کرد: از سال ۲۰۰۷ میلادی، ۲ یا ۳ نوع واکسن که هر کدام تیپهای خاصی از این ویروس را پوشش میدادند در برنامه واکسیناسیون کشورهای دنیا(۱۵۲ کشور) قرار گرفته است که از این میان ۴۷ کشور علاوه بر دختران به پسران هم واکسن را تزریق میکنند.
وی ادامه داد: ابتدا سازمان بهداشت جهانی و مراکز مدیریت بیماری واگیر کشورهای پیشرفته به دلیل سرطان دهانه رحم، فقط دختران را مورد هدف قرار میداند، اما این کار به چند دلیل نادرست تلقی شد. به سبب اینکه مردان هم به این سرطان مبتلا میشدند و همچنین سرطانهای سروگردن در مردان شایعتر از زنان است.
تولید واکسن پاپلوما در ایران، نویدبخش آیندهی روشن است
جزایری اضافه کرد: اگر فقط دختران واکسینه شوند که منجر به ایمنی گلهای در جامعه شود، با این وضعیت کنترل بیماری بسیار طولانی خواهد شد چرا که در بسیاری از جوامع، حتی مقاومت برای تزریق واکسن دختر وجود دارد و پوشش واکسن که هدف فقط دختران باشد قابل قبول نیست.
وی اظهار کرد: ایران به عنوان پنجمین کشور تولید کننده این واکسن در دنیا، در حال حاضر واکسن ۲ ظرفیتی را تولید و عرضه میکند و به زودی با کمک دو کارخانه داخلی واکسنهای ۴ ظرفیتی نیز در دسترس قرار خواهند گرفت.
جزایری افزود: با وجود تولید داخلی، هنوز واکسنهای وارداتی ۴ و ۹ ظرفیتی آمریکایی، کمبود عرضه، به طور گسترده در اختیار عموم نیست؛ مسئولان نظام سلامت منتظر تولید انبوه واکسن داخلی هستند تا بتوانند نیاز مردم را برطرف کنند. امیدواریم وزارت بهداشت این واکسن را علاوه بر دختران، برای پسران هم در برنامه واکسیناسیون عمومی هم قرار دهد.
این متخصص ویروسشناس توضیح داد: ویروس پاپیلوما در کشور شایع است و با بررسی استنادات، تا پایان سال چند آمار رسمی اعلام خواهد شد. شیوع بالای زگیل تناسلی در ایران، به خصوص در برخی گروههای سنی و افراد با رفتارهای پرخطر جنسی، زنگ خطری برای سلامت جامعه است. ضرورت واکسیناسیون همگانی برای دختران و پسران، به منظور پیشگیری از ابتلا به این بیماری و عوارض آن مورد تاکید قرار گرفته است.
ویروس پاپیلوما بالاترین عامل تهدیدزا برای جوانی جمعیت
وی افزود: درحال حاضر ویروس پاپیلوما از جنبه بیولوژیک و عفونی بالاترین عامل تهدیدزا برای جوانی جمعیت و فرزندآوری است، به دلایل اینکه مشکلات مرتبط با ضایعات سلولی در دهانه رحم(زن) و زگیل تناسلی(زن- مرد)، میتواند منجر به تاخیر در تصمیمگیری برای فرزندآوری شود، بنابراین، تا زمانی که این مشکلات رفع نشود، نباید فرزندآوری در اولویت قرار گیرد.
جزایری تصریح کرد: ویروس پاپیلوما (HPV) یکی از عوامل ناباروی در زنان و مردان است به طوری که زنانی که پاپیلوما مثبت هستند، قدرت باروریشان۶ برابر پایینتر از زنانی است که پاپیلوما منفی هستند.
وی افزود: مطالعات در ایران نشان میدهد زنانی که مشکوک به ناباروری بودند،HPV در راس عوامل عفونی شناسایی شد و در مردان نابارور نیز بین ۱۱.۵ تا ۴۰ درصد به این ویروس آلوده بودند، درحالی که در این مطالعات افراد بارور به عنوان گروه کنترل از نظر پاپیلوما منفی بودند، بنابراین، HPV یکی از مهمترین تهدیدات برای فرزندآوری و جوانی جمعیت کشور به شمار میرود.
اهمیت آگاهی و آموزش در پیشگیری از HPV
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان توصیهای به افرادی که رفتار پرخطر دارند، عنوان کرد HIV بیش از ۷۵ میلیون نفر را در جهان به کام مرگ کشاند و دلیل اینکه بیشترین کشتار در قاره آفریقا رخ داد، نا آگاهی توده مردم این قاره نسبت به ویروس HIV و بیماری ناشی از آن یعنی ایدز بود. اهمیت آگاهی و آموزش جنسی در پیشگیری از عوارض HPV موثر است و آگاهی و آموزش جنسی منجر به رفتارهای معقول و پیشگیری از رفتارهای پرخطر میشود.
وی ادامه داد: درخصوص واکسن HPV با وجود مقاومتهایی در برخی کشورها، مطالعات بینالمللی نشان داده که آن واکسن نه تنها رفتار پرخطر جنسی را افزایش نمیدهد، بلکه آن را تعدیل میکند؛ در ایران نیز با وجود قیمت بالا و نایاب بودن واکسن، جوانان به دنبال تهیه و تزریق آن هستند و این نشان دهنده آگاهی و تمایل به مراقبت از سلامت است. بنابراین افراد و بخصوص جوانان باید با توجه به وضعیت کنونی انفجار اطلاعات در جهان و ایجاد فضاهای ارتباط مجازی و امکان دوستیابی مراقب سلامت خود باشند و آن را کنترل کنند و این کنترل موقعی اتفاق میافتد که فرد آگاهی داشته باشد.
جزایری با بیان توصیهای به خانوادهها برای استفاده از واکسن، بیان کرد: در برخی کشورهای غربی که برنامه واکسیناسیون پاپیلوما را دارند بعضی خانوادهها در برابر واکسیناسیون به خصوص برای دختران، مقاومت میکنند. پدر و مادرها باید بدانند که صدها میلیون نفر در دنیا، به خصوص دختران، واکسن HPV را دریافت کردهاند و شواهدی مبنی بر افزایش رفتارهای پرخطر در آنها وجود ندارد. همچنین شواهد جهانی نشان میدهد که واکسیناسیون HPV در سنین زیر ۱۵ سالگی، منجر به افزایش رفتارهای پرخطر در دختران و پسران نشده است.
وی گفت: والدین تا حدی میتوانند تا زمان بلوغ، فرزند خود را کنترل کنند، اما نوجوانان پس از ورود به دانشگاه یا شروع فعالیتهای شغلی، دیگر تحت کنترل کامل والدین نیستند، باید آمادهسازی آنها از نظر آموزش و آگاهی برای حفظ خود در برابر خطرات احتمالی صورت گیرد ولی بسیاری از افراد علیرغم دارا بودن آموزش و آگاهی، با مشکلات و خطرات جنسی روبرو میشوند؛ آموزش و آگاهی به تنهایی برای محافظت از نوجوانان در برابر خطرات جنسی کافی نیست و واکسیناسیون HPV نقش حیاتی در این زمینه ایفا میکند.
جزایری اشاره کرد: واکسن HPV به عنوان یک واکسن پیشگیرانه عمل میکند و در مواردی که فرد قبلاً با ویروس HPV مواجه شده و یا نوع خاصی از آن را گرفته، ممکن است موثر نباشد. در بسیاری از کشورهای دنیا، دختران ۹ تا ۱۱ ساله و پسران ۱۱ تا ۱۳ ساله قبل از شروع فعالیتهای جنسی واکسینه میشوند.
انتهای پیام
نظرات