از آغاز پاییز تا پایان زمستان فصل کاری صیادان کردستان نیز شروع میشود، از پنج عصر به قصد صید ماهی به دل دریاچهها و سدها میزنند و برای ماهیها تور پهن میکنند تا ساعت هشت صبح روز بعد، مردان تلاشگری که خستگی برایشان بیمعنی است.
عقربههای ساعت که دوان دوان به سمت دم دمای غروب حرکت میکند، خبر از آغاز یک شب سخت و پرچالش را برای صیادان دارد، کم کم سرخی آسمان هنگامه غروب جای خود را به سیاهی شب میدهد و زمان، زمان صید ماهی است.
همهچیز آرام و بیسر و صداست، پرنده هم در این حوالی پر نمیزند، هوای سرد پاییزی هم این وسط خودی به صیادان نشان میدهد و سوز سرما به جان و تن آدمی مینشیند، زمان زمان حرکت است، صدای موتور قایق و همهمه صیادان سکوت شب را برای مدت کوتاهی در هم میشکند.
برای پهن کردن تورهای خود در آب به جزیره نزدیک و نزدیکتر میشوند، برای به دام انداختن ماهیها، توری قریب به ۵۰۰ الی ۷۰۰ متر را ماهرانه به دل آب میاندازند و بعد از چند ساعت انتظار با هرآنچه که در توان دارند و با همه زور خود تور را از آب بیرون میکشند.
بوی خون و ماهی و آهن در دل تاریکی شب و در مساحت کوچک قایق موج میزند، فلس ماهیهایی که بالا پایین میپرند در زیر نور مهتاب میدرخشد؛ شب سرد است و ماهیگیران خسته! اما بیاعتنا به صید خود ادامه میدهند.
این داستان تلاش و زحمت بیوقفه صیادان تعاونی ۶۹۵ سد وحدت است، صیادانی که رنج صید و زندگی را همزمان به دوش میکشند.
یکی از ماهیگیران این تعاونی به ایسنا میگوید: ساعت کاری صیادان از ساعت ۵ عصر شروع و ساعت ۸ صبح روز بعد به اتمام میرسد.
او میگوید: در روزهایی که هوا خوب است و مطلوب صید ماهی هم بیشتر از روزهایی است که هوا مساعد نیست.
در ادامه سخنان یکی از مشکلات صیادان را تهیه بنزین برای قایقها میداند و میگوید: خرید بنزین برای قایقها به صورت آزاد است که لازمه صرف هزینه بسیاری است، همچنین تورهای ماهیگیری، تورهای گران قیمتی هستند و در پرداخت هزینه آن ناتوان هستیم.
دیگری اما از سختیهای این شغل میگوید، از روزهایی که هوا مساعد نیست و در دل شبهای زمستان تورهای یخزده را به دل آب میزنند.
از مشکلات این قشر میگوید: بدنه قایق و تورها به دلیل فعالیت زیاد فرسودگی زود هنگامی دارند، که تعمیر و تامین آنها هزینههای زیادی را به ماهیگیران تحمیل میکند.
وی عنوان کرد: یکی از مشکلات اصلی ماهیگیران بحث بیمه ماهیگیران استان است که به صورت آزاد پرداخت میشود و هزینه سنگینی بر دوش این قشر میگذارد.
در ادامه صحبتهایش گفت: سختیهای این شغل به گونهای است که کمتر کسی میتواند در آن ۲۰ سال دوام بیاورد و از آنجایی که قدیمیهای این صنف به دلیل سختی کار صید اغلب در دراز مدت دچار دیسک کمر، ارتروز و بیماریهای قلبی و عروقی هستند درخواست ما این است شغل ماهیگیری را در ردیف مشاغل سخت قرار دهند و سن بازنشستگی این قشر را کاهش دهند.
پیشبینی صید ۱۲ هزار تن ماهی در سالجاری
مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان گفت: صید ماهی توسط تعاونی صیادان از اواخر شهریور آغاز و تا اواخر اسفند ماه در منابع آبی استان ادامه دارد که پیشبینی ما برای میزان صید ماهی در سال جاری بیش از ۱۲ هزار تن است که نسبت به سال گذشته ۱۰ درصد افزایش داشته باشد.
مرادنژاد اظهار کرد: ماهی در استان کردستان به صورت گرمابی و سرمابی تولید میشود و تولید و صید ماهی برای یک هزار و ۵۰۰ نفر به طور مستقیم شغل ایجاد کرده است.
وی در ادامه از تولید ۱۱ هزار تن ماهی گرمابی و سردابی در سطح استان خبر داد و افزود: در حال حاضر شش منبع آبی در استان کردستان وجود دارد که شش تعاونی صیادی در این منابع آبی مشغول فعالیت هستند.
مرادنژاد در ادامه با اشاره به اینکه ۴۰۰ صیاد در قالب ۶ تعاونی در استان مشغول فعالیت هستند، گفت: صیادان و تعاونی صیادان جزو مشاغل سخت و پر چالشی است که با مشکلات متعددی روبهرو هستند.
وی عنوان کرد: در راستای حمایت از این قشر زحمتکش هرساله سازمان جهاد کشاورزی استان با سازمان مدیریت و برنامهریزی موافقت نامههایی را مبادله و تمهیداتی را در بحث تهیه ادوات صیادی برای صیادان شامل بدنه قابق، خرید تور و لباسهای مناسب صید ماهی در نظر میگیرند.
مرادنژاد اضافه کرد: یکی از تعاونی صیادان ما در استان کردستان تعاونی صیادان سد وحدت سنندج است که بیمه تامین اجتماعی آنها برقرار شده است، اما مشکلی که وجود دارد این است که این صیادان میبایست به صورت آزاد بیمه خود را پرداخت کنند که این مهم هزینه زیادی را به آنها تحمیل میکند، لذا از مسئولان استانی تقاضا داریم براساس ضوابط و تعرفهها و همچنین در سطح این مورد را پیگیری کنند.
انتهای پیام
نظرات