• چهارشنبه / ۲۳ آبان ۱۴۰۳ / ۱۶:۰۶
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403082317504
  • خبرنگار : 51007

یک متخصص بیماری‌های داخلی:

دیابت ریزفاکتوری مهم در ایجاد سایر بیماری‌های تهدیدکننده حیات است

دیابت ریزفاکتوری مهم  در ایجاد سایر بیماری‌های تهدیدکننده حیات است

ایسنا/خراسان رضوی یک متخصص بیماری‌های داخلی ضمن هشدار در رابطه با شیوع دیابت گفت: در تمام کشورهای دنیا دیابت به عنوان یک معضل مطرح است چون ریزفاکتوری برای دیگر بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی عروقی، نارسایی کلیوی، سکته‌های مغزی و ... است.

علیرضا کریمی در آیین بزرگداشت روز جهانی دیابت  و تجلیل از قهرمانان دیابت که به همت بنیاد پیشگیری و کنترل دیابت ایرانیان و  همکاری انجمن توسعه سلامت مهر پارسی برگزار شد، اظهار کرد: علتی که به این اندازه به دیابت اهمیت می‌دهیم به دلیل این است که دیابت یک ریزفاکتور مهم و اساسی در ایجاد سایر بیماری‌های تهدیدکننده حیات می‌باشد که مهم‌ترین آن‌ها بیماری‌های قلبی و عروقی است.

وی افزود: بیماری دیابت، بیماری است که به صورت زیرپوستی ممکن است به بدن آسیب بزند و در واقع ممکن است فردی مبتلا به دیابت باشد و خودش هم خبر نداشته باشد و علتی که به فرد آسیب وارد می‌شود هم همین است که ممکن است تا زمانی که علائمی بروز نکند، فرد خبردار نشود.

کریمی ادامه داد: هدف ما پیشگیری و بیماریابی است تا قبل از اینکه علائم در فرد بروز پیدا کند، شناسایی شود و هزینه‌ها و عواقبی که قرار است برای نظام بهداشت و سلامت کشور به خصوص در کشورهای درحال توسعه مثل ایران داشته باشد، کاهش پیدا کند و هدف ما در بنیاد این است که دوستان ما به عنوان سفیرانی عمل کنند تا موضوع شناسایی و غربالگری را هرچه زودتر انجام دهیم.

کریمی  با بیان اینکه شعار امسال سازمان جهانی بهداشت" با دیابت خوب زندگی کنیم" در نظر گرفته شده است، گفت: منظور از این شعار این است که ممکن است فردی دیابت داشته باشد و عمق فاجعه‌ بیماری را نداند و هیچ علامتی هم نداشته باشد و گاهی اوقات بعضی از بیماران برایشان سوال ایجاد می‌شود که تا کی باید دارو مصرف کنند.

وی افزود: بیماران تصور می‌کنند که دیابت مثل سرماخوردگی است، در صورتی که بیماری دیابت مثل بیماری فشار خون یک بیماری مزمن است و تا آخر عمر همراه فرد است و هرچه سن فرد بالاتر برود، احتیاج به کنترل و مراقبت‌های بیشتر دارد و ممکن است نیاز به انسولین نیز داشته باشد چون وقتی بدن پیر می‌شود، پانکراس یا لوزالمعده که کار تولید انسولین را انجام می‌دهد هم دچار پیری می‌شود و نمی‌تواند انسولین به میزان کافی تولید کند.

دیابت ریزفاکتوری مهم  در ایجاد سایر بیماری‌های تهدیدکننده حیات است

این متخصص بیماری‌های داخلی توضیح داد: دیابت دو نوع است که نوع یک که درصد آن ۱۰ درصد است، بیشتر در کودکان و نوجوانان اتفاق می‌افتد که جنبه ارثی ندارد و در اثر عوامل محیطی، ویروسی و باکتری ایجاد می‌شود.

دکتر کریمی یادآور شد: بیشترین نوع دیابتی که شایع است، دیابت نوع ۲ است که نیازمند انسولین است و در اثر کمبود انسولین در بدن نیست بلکه فرد بدنش مقاومت به انسولین دارد و بدن نمی‌تواند از انسولین به خوبی استفاده کند؛ فرد ممکن است دیابت داشته باشد ولی تشخیص داده نشود و در جهت پیشگیری بایستی خوب زندگی کردن را الگوی خود قرار دهد، همچنین نکته دیگر در مورد بیماران دیابتی این است که خوردن دارو مهم نیست و مهم کنترل قند آن‌ها است  و هدف از شعار خوب زندگی کردن همین الگوها است .

وی افزود: در تمام کشورهای دنیا دیابت به عنوان یک معضل مطرح است چون ریزفاکتوری برای دیگر بیماری‌ها است و به عنوان مثال می‌تواند موجب تشدید بیماری‌های کلیوی شود، سالانه بودجه‌های کلانی صرف بیماریابی می‌شود تا در آینده هزینه‌های بیشتری متحمل نشوند و کشور ما هم از این قاعده مستثنی نیست.

کریمی در مورد آمارهای موجود در سطح جهانی و کشور گفت: هشتمین عامل مرگ و میر در آمارهایی که ارائه شده دیابت است به طوری که  ۴۶۰میلیون نفر در دنیا در حال حاضر مبتلا به آن هستند.

 وی ادامه داد: در همه‌ کشورها و گروه‌های سنی مختلف با این بیماری زندگی می‌کنند و طبق برآوردهای آماری ممکن است این آمار  تا سال ۲۰۴۰ به ۶۰۰ میلیون نفر یا بیشتر برسد.

 کریمی خاطرنشان کرد: در ایران آمار مبتلایان ۱۰  درصد از جمعیت کل کشور است  و عدد بسیار بزرگ و قابل توجه است، که در خانم‌ها بیشتر است و در استان یزد به دلیل مصرف زیاد شیرینی‌جات این آمار بیشتر است.

 این متخصص بیماری‌های داخلی اظهار کرد: عوض کردن سبک زندگی و تحرک داشتن به خصوص ورزش کردن در بین افراد جامعه می‌تواند در پیشگیری از  ابتلا به این بیماری بسیار موثر باشد. علاوه بر ورزش کردن، تغذیه مناسب بسیار حائز اهمیت است که متاسفانه مصرف  فست فودها رایج شده که پر طرفدار هم هستند؛ استفاده از روغن سالم هم از مسائل بسیار پر اهمیت در پیشگیری و کنترل دیابت است.

وی با بیان اینکه مصرف دخانیات هم از عوامل تشدید یا ایجاد دیابت است، افزود: دیابت می‌تواند موجب بیماری‌های قلبی عروقی، نارسایی کلیوی، سکته‌های مغزی، مشکلات گوارشی، ناتوانی‌های جنسی و زخم‌های دیابتی در اندام‌ها شود؛ امید آن است که در آینده بتوانیم آمارهای گفته شده را به میزان قابل توجهی کاهش دهیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha