• دوشنبه / ۲۱ آبان ۱۴۰۳ / ۱۵:۴۹
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1403082115745
  • خبرنگار : 50117

نطنز؛ شهر حسینیه‌های قاجاری

نطنز؛ شهر حسینیه‌های قاجاری

ایسنا/اصفهان کارشناس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان نطنز، گفت: شهر نطنز با برخورداری از چهار حسینیه  قدیمی برای برگزاری آیین‌های مذهبی به ویژه تعزیه، یکی از مراکز مهم مذهبی و به عنوان پایتخت تعزیه ایران محسوب می‌شود.

مجید نوری در گفت‌وگو با ایسنا درباره حسینیه‌های تاریخی شهرستان نطنز، اظهار کرد: نطنز با چهار تکیه(حسینیه قدیمی)، یکی از شهرهایی محسوب می‌شود که قدیمی‌ترین تکیه‌ها را در خود جای داده است و قدمت این تکایا به دوران قاجار باز می‌گردد و هر ساله در ماه محرم، پذیرای عزاداران حسینی هستند.

حسینیه مرکز شهر

وی افزود: حسینیه مرکز شهر در جنوب شرقی مسجد جامع و به فاصله تقریبی ۵۰ تا ۶۰ متری آن قرار دارد. این بنا مستطیل شکل بوده و صفه‌های طبقه اول سمت شمال شرقی و جنوب غربی را پوششی از کاشی‌های معقلی و آجر فرا گرفته است که این پوشش در سمت جنوب غربی بیشتر به چشم می‌خورد. صفه‌های جنوب شرقی نیز دو طبقه بوده و ایوانی مسقف با تیرهای چوبی به عرض پنج متر در جلو آن ایجاد شده است که بر سه ستون چوبی و دو ستون آجری اتکا دارد.

کارشناس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان نطنز، گفت: در ضلع جنوب شرقی ایوان، حد فاصل صفه اول و دوم طبقه اول سنگ نوشته‌ای به دیوار نصب شده که نوشته‌های آن به خط نستعلیق برجسته و مضمون آن حاوی تاریخ ساخت تکیه است. این تکیه به سال ۱۲۶۸ که برابر با سال چهارم سلطنت ناصرالدین‌شاه قاجار بوده، به کوشش میرزا سید علی نامی، بنا شده است. حسینیه مرکز شهر با شماره ۹۲۸۸ در سال۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.        

حسینیه ارشاد علیا

نوری تصریح کرد: از دیگر جاذبه‌های مذهبی و تاریخی و یکی از آثار ملی ثبت شده در نطنز حسینیه ارشاد علیا است که به شماره ۱۵۱۸۶ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است. قدمت این مکان که آیین‌های محرمی مخصوصاً تعزیه‌خوانی در آن برگزار می‌شود به دوره قاجار بر می‌گردد. این حسینیه نیز دارای فضای مستطیل شکل با دو ورودی است و همه ساله اختتام مراسم حرکت نمادین کاروان امام حسین(ع) در روز عرفه در این حسینیه برگزار می‌شود.

حسینیه سرشک

وی گفت: حسینیه سرشک نطنز فضای مستطیل شکلی است که سه ورودی اصلی در شمال، جنوب و غرب دارد. در چهار طرف آن، غرفه‌هایی است که در عزاداری‌های محرم و برگزاری تعزیه معمولاً محل نشستن است. در وسط فضای حسینیه سکوی آجری میان دو چنار کهنسال قرار دارد که روی این سکو مراسم تعزیه انجام می‌شود.

کارشناس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان نطنز، افزود: این حسینیه سقف ندارد و در چند روز مانده به محرم طی مراسمی با حضور مردم، پوش قدیمی حسینیه را نصب کرده و حسینیه را برای عزاداری محرم آماده می‌کنند. این حسینیه به شماره ۳۳۵۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

حسینیه افوشته

نوری اظهار کرد: حسینیه افوشته نطنز مانند نگین انگشتری، مجموعه‌ای از آثار تاریخی افوشته، مانند سر در خانقاه سید واقف، مسجد جامع افوشته، خرابه‌های شبستان بزرگ آن و باقی‌مانده ساختمان‌های قدیم سورگاه را به گرد خود آورده است.

وی افزود: این حسینیه، مربع شکل و مساحت آن در حدود ۸۳۵ مترمربع است و از بناهای زمان قاجار و مبین آن است که به سال ۱۲۶۸ هجری قمری برابر با سال چهارم پادشاهی ناصرالدین‌شاه قاجار بنا شده است.

این حسینیه همچنان، پناهگاه عاشقان و دلدادگان حسینی است و در ماه‌های محرم و صفر مردم ولایی این دیار در حسینیه افوشته نطنز، به عزاداری برای امام حسین(ع) می‌پردازند.

کارشناس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان نطنز خاطرنشان کرد: در دهه اول محرم‌الحرام، در این حسینیه مراسم تعزیه‌خوانی با حضور اساتید برجسته تعزیه در ایران به اجرا گذاشته می‌شود. حسینیه افوشته به شماره ۱۴۱۸۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha