• دوشنبه / ۲۱ آبان ۱۴۰۳ / ۱۴:۵۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403082115673
  • خبرنگار : 50664

دست و پنجه نرم کردن گلخانه‌ داران خلیل‌آباد با مشکلات

دست و پنجه نرم کردن گلخانه‌ داران خلیل‌آباد با مشکلات

ایسنا/خراسان رضوی  در شرایطی که بحران آب، گریبانگیر بخش کشاورزی است و خشکسالی، گلوی این بخش را به سختی می‌فشارد همواره کارشناسان توصیه به توسعه کشت‌های گلخانه‌ای داشته‌اند تا با توسعه این نوع کشت ضمن مدیریت منابع آبی، به تداوم فعالیت بخش کشاورزی به‌عنوان محرک توسعه کشور و تأمین کننده امنیت غذایی کمک شود. این در حالی است که فعالان حوزه تولیدات گلخانه‌ای با مشکلات بسیاری مواجه‌اند.

 تورم، دردسرساز برای گلخانه داران

یکی از گلخانه داران در خلیل‌آباد با اشاره به مشکلات پیش روی فعالیت گلخانه‌ها اظهار کرد: مهم‌ترین مشکل ما تورم و مسئله ناترازی انرژی است.

علی آبشنگ در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه در خصوص تولید انگور نوبرانه در گلخانه کار جدیدی در خلیل‌آباد انجام داده‌ایم اما به لحاظ اطلاعات در زمینه تولید و پرورش دچار مشکلاتی هستیم، گفت: یکی از مشکلات فعلی ما تأمین سوخت گلخانه‌هاست که سوخت جایگزین داده شده کفاف فعالیت گلخانه را نمی‌دهد.

وی اظهار کرد: از مسئولین انتظار داریم با توجه به اینکه رونق‌بخش کشاورزی، موجب شکوفایی اقتصاد منطقه می‌شود برای رفع مشکلات این بخش به طور جدی اقدام کنند.

این گلخانه دار که سابقه ۵ سال فعالیت در عرصه تولید انگور در سطح مساحت ۳۶۰۰متر گلخانه‌ را دارد، اظهار کرد: تخصیص تسهیلات ناکافی است به ویژه آنکه اخذ برخی مجوزات و تأیید برخی درخواست‌ها زمان‌بر است و با توجه به اینکه در زمان ارائه طرح برآورد هزینه صورت می‌گیرد اما فرآیند طولانی گرفتن مجوز و ... تولیدکننده را با تورم روبرو می‌کند و در این میان مشکل کمبود نقدینگی و نداشتن سرمایه مورد نیاز دردسرساز است.

آبشنگ گفت: افزایش بیش از ۵۰ درصدی هزینه‌های مربوط به تهیه تأسیسات و ... برای گلخانه دار مشکل ایجاد می‌کند.

وی گفت: گرچه در زمینه تولید انگور نوبرانه به لحاظ بازار فروش با مشکل مواجه نیستیم، اما نیاز است که مسئولان در خصوص ارائه تسهیلات و تأمین سوخت و ... ما را حمایت کنند.

این گلخانه دار ادامه داد: ناترازی انرژی و قطع گاز گلخانه‌ها در زمستان و تأمین ناکافی سوخت و وجود بروکراسی اداری برای گرفتن سهمیه سوخت از سختی‌های پیش روی گلخانه داران است.

شهربانو کریمی نیز که یکی از فارغ‌التحصیلان کشاورزی است و از سال ۹۳ فعالیت خود را در حوزه تولیدات گلخانه‌ای در خلیل‌آباد آغاز کرده است، گفت: با احداث گلخانه، به منظور تولید و پرورش محصولات کشاورزی در فضای سرپوشیده و تحت کنترل با صرف میلیون‌ها تومان سرمایه‌گذاری اقدام کردم اما در حال حاضر به تعطیلی گلخانه‌ام که تقریباً تجهیزات و تأسیسات آن ۹ میلیارد تومان ارزش دارد، تن داده‌ام.

وی که برای شروع به کار و تأمین سرمایه مورد نیاز گلخانه، قطعه زمینی را فروخته تا کارش را ادامه دهد، گفت: الان همان قطعه زمین را باید تقریباً ۴۵ برابر مبلغی که فروخته‌ام بخرم اما گلخانه‌ام در بهار امسال با وقوع طوفان خسارت دید و پلاستیک‌های ۷ سالن گلخانه از بین رفت و به دلیل ناتوانی مالی، امکان خرید پلاستیک و تجهیز سالن‌ها را نداشتم و گلخانه را تعطیل کردم.

دست و پنجه نرم کردن گلخانه‌ داران خلیل‌آباد با مشکلات

این بانوی گلخانه دار با گلایه از اینکه نبود سرمایه در گردش، تولید کننده را به خاک سیاه می‌نشاند، گفت: اگر روند کار تولید کننده متوقف شود، همه زندگی او متوقف می‌شود به طوری که در حال حاضر میلیون‌ها تومان سرمایه‌ام رو به نابودی است و بارها برای اخذ تسهیلات با بهره متعارف، مراجعه کرده‌ام اما خبری از حمایت تولیدکننده نیست.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون احداث هر مترمربع گلخانه ۲.۵ تا ۳ میلیون تومان هزینه دارد و حفظ گلخانه ۳۵۰۰ متر مربعی‌ام با توجه به تجهیزات و تأسیساتش ارزش این را دارد که با در اختیار گذاشتن تسهیلات، از بیکاری کارگرانم و تعطیلی گلخانه‌ام جلوگیری شود؛ گفت: تولید محصولات گلخانه‌ای به وسیله تجهیزاتی از قبیل سیستم حرارت مرکزی با آب گرم، سیستم فر و پد، پرده‌های سایبان، آبیاری به روش قطره‌ای و توری‌های ضد حشره استاندارد علاوه بر اینکه موجب افزایش عملکرد می‌شود باعث استفاده بیشتر از فضای گلخانه‌ها، کنترل بیشتر آفات و بیماری‌ها و تولید با کیفیت بالاتر و بهداشتی‌تر خواهد شد؛ لذا باید با اختصاص تسهیلات با بهره کم به کاهش مصرف انرژی در این شرایطی که کشور با ناترازی انرژی مواجه است، اقدام شود.

 کریمی که از گلخانه داران پیشرو خلیل‌آباد بوده، اظهار کرد: بعد از یک دهه احداث گلخانه، به جز پروانه بهره‌برداری هنوز گلخانه‌ام سند ندارد و به همین دلیل نمی‌توانم گلخانه‌ای با این ارزش بالا را به رهن بانک درآورم تا با دریافت وام، بخشی از مشکلات مالی‌ام کم شود و گلخانه‌ام به چرخه تولید و درآمد برگردد.

وی با اشاره به اینکه سال‌های قبل در دو نوبت کشت گلخانه‌ای انجام داده و به شهرهای دیگر صادرات داشتم، گفت: هم‌اکنون همه زندگی‌ام را که صرف گلخانه کرده‌ام نابود شده می‌بینم و به دلیل تورم و عدم تخصیص تسهیلات، توان جبران ندارم.

کریمی با تأکید بر لزوم حمایت بیشتر مسئولان از تولیدکنندگان، ادامه داد: سال‌هاست برای روی پا ماندن گلخانه‌ام تلاش کرده‌ام و این روزها زحمت ۱۰ ساله‌ام را از بین رفته می‌بینم حال آنکه انتظار دارم به راحتی مسئولان از کنار این همه تجربه و نیروی کار با انرژی و علاقه‌مند عبور نکنند و فکری به حال گلخانه داران بکنند که ۶۰ درصد آن‌ها توان تجهیز گلخانه‌هایشان را ندارند و می‌توان با حمایت مالی از آن‌ها به ایجاد اشتغال، رونق اقتصادی و کاهش بیکاری و ...کمک کرد.

 ۳۰ پرونده گلخانه آماده معرفی به بانک در خلیل‌آباد

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد نیز در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه در این شهرستان ۶۵ واحد گلخانه‌ای در مجموع به مساحت ۸۵ هزار مترمربع در حال فعالیت است که به کشت سبزی و صیفی و گل و گیاه مشغولند، گفت: سالانه در این گلخانه‌ها ۱۷۵۰ تن انواع سبزی و صیفی و محصولات باغی تولید می‌شود. همچنین یک مجتمع گلخانه‌ای در شهر کندر به همت فارغ‌التحصیلان رشته کشاورزی احداث شده که ۱۶ واحد آن به بهره‌برداری رسیده است.

وی با بیان اینکه این مجتمع گلخانه‌ای علاوه بر بهره‌وری بالای آب و نهاده‌های کشاورزی و استفاده بهینه از منابع خاک، موجب تولید شغل پایدار و افزایش اشتغال‌زایی به خصوص برای فارغ‌التحصیلان رشته‌های کشاورزی خواهد شد، گفت: هدف از اجرای این طرح تسریع در سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی و ایجاد اشتغال برای ۵۰ فارغ‌التحصیل به ‌صورت مستقیم و تأمین اعتبار برای متقاضیان به ‌ویژه فارغ‌التحصیلان بخش کشاورزی است.

وی افزود: در صورت تحقق این امر شاهد افزایش بهره‌وری به ویژه منابع آب ‌و خاک، تولید محصولات کشاورزی با ارزش اقتصادی بالا، ارزآوری و تأمین امنیت غذایی خواهیم بود.

دست و پنجه نرم کردن گلخانه‌ داران خلیل‌آباد با مشکلات

شبان با بیان اینکه احداث گلخانه کشت انگور به مساحت ۴۰۰۰ مترمربع، پاپایا به مساحت ۱۰۰۰ مترمربع و لیموترش به مساحت ۲۰۰۰ مترمربع ازجمله محصولات باغی زیر کشت گلخانه‌ای در شهرستان خلیل‌آباد هستند، مهم‌ترین مشکلات گلخانه داران را عدم تخصیص اعتبار و تسهیلات بانکی به آنان عنوان کرد و گفت: در شهرستان خلیل‌آباد هم‌اکنون ۳۰ پرونده گلخانه آماده معرفی به بانک داریم.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد افزود: عدم و جود تسهیلات سرمایه در گردش برای خرید نهاده‌های کشاورزی و هزینه‌های جاری  بذر، سم، کود و...، گران شدن قیمت نهاده‌های کشاورزی، نوسانات قیمت محصولات گلخانه‌ای، عدم وجود شرکت تعاونی گلخانه داران یا صنف گلخانه داران برای تأمین نهاده‌های کشاورزی و خرید و جمع‌آوری محصولات گلخانه‌ای ازجمله مشکلات گلخانه داران به شمار می‌رود.

وی با اشاره به مشکل قطع برق در تابستان و قطع گاز در زمستان که باعث خسارت جبران‌ناپذیری به گلخانه داران می‌شود، گفت: عدم و جود برق اضطراری در واحدهای گلخانه‌ای و هزینه بالای تهیه و تأمین آن موجب بروز مشکلاتی برای گلخانه داران می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha