ابوالقاسم شهریاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا، اظهار کرد: با توجه به تغییر رفتار و صحبتهای ترامپ نسبت به ۴ سال قبل، این طور برداشت میشود که او نسبت به دولت اولش تغییر کرده است؛ از جمله اینکه اعلام کرده در دستگاه سیاست خارجه دولتش برای مایک پمپئو و نیکی هیلی که هر دو افرادی تندرو محسوب میشوند، جایی نخواهد بود. همچنین ترامپ در دولت بایدن دوبار اذعان کرد که تحریمها سبب دلارزدایی از اقتصاد بینالملل شده و موجب شکست آمریکا میشود.
وی با اشاره به صحبت ترامپ مبنی بر بیاثر بودن تحریمها، افزود: ترامپ اذعان کرده تحریمها بیاثر بوده یا تنها در کوتاهمدت اثر داشته و در زمان طولانی سبب شده بخشی از تجارت بدون استفاده از دلار انجام شود که این به ضرر آمریکاست. مجموع این رفتار و گفتار سبب شده این تفکر در رابطه با ترامپ در فضای ایران، روسیه و چین شکل گیرد که او تغییر کرده است، اما در مورد اینکه در عمل چه اتفاقی رخ دهد، باید تا اول بهمن امسال و روز تحلیف صبر کنیم تا ببینیم رفتار و گفتار ترامپ در آغاز دولت چطور خواهد بود. فعلا این پیام ارسال شده که تغییراتی نسبت به دولت قبلی خود خواهد داشت.
این تحلیلگر مسائل بینالملل با اشاره به سیاستهای احتمالی ترامپ در قبال جهان، خاورمیانه و به ویژه ایران، بیان کرد: اصولا جمهوریخواهان تاکید بسیار زیادی بر بازارها و شرایط داخلی آمریکا دارند، کما اینکه در دوره قبل ریاستجمهوری ترامپ نیز شاهد بودیم که اصلاحات زیادی در آمریکا انجام شد. این گرایش به ترمیم شرایط داخلی آمریکا، آوردههایی برای سایر نقاط جهان خواهد داشت؛ از جمله اینکه احتمالا ترامپ تنشهای بینالمللی را کاهش خواهد داد، زیرا در شرایط متشنج، اقتصاد تعطیل میشود و ترامپ برای تحقق شعارهای خود در خصوص بهبود وضعیت اقتصاد داخلی آمریکا و ایجاد رونق اقتصادی، به جهان کمتنش نیاز دارد.
شهریاری ادامه داد: یکی از مسائلی که احتمالا در یک سال آینده تا حد زیادی حل و فصل شود، جنگ اوکراین است. همچنین وضعیت خاورمیانه در سیاست خارجه دولت بعدی آمریکا جایگاه ویژهای خواهد داشت. ما باید گوشبهزنگ باشیم و باهوش رفتار کنیم. اخیرا از سمت اطرافیان ترامپ اعلام شده که در دولت او فشار زیادی برای اجرای پیمان ابراهیم و عادیسازی روابط میان اعراب و اسرائیل ایجاد خواهد شد؛ لذا نیاز است ما هوشمندانه این جریان را دنبال کنیم.
وی با اشاره به اهمیت حل و فصل پرونده هستهای ایران، عنوان کرد: آمریکا حتما گزینهای برای پرونده هستهای روی میز خواهد گذاشت و فارغ از اینکه ما چه رفتاری داشته باشیم، آنان احتمالا پیشنهادی برای ایران از طریق واسطههای خود ارسال خواهند کرد. به طور کلی، پیشبینی من بر اساس گفتههای ترامپ و اعضای ستادش، این است که به دنبال کاهش تنش در عرصه سیاست خارجه خواهند بود.
این مدرس دانشگاه با تاکید بر اینکه قطعا برای بهبود روابط با آمریکا، گام اول از سمت ما نخواهد بود، گفت: طبیعتا با توجه به اقدامات ضدایرانی ترامپ در دولت اولش از جمله ترور شهید سلیمانی، اکنون این آمریکاست که باید گامهای اولیه را برای اعتمادسازی بردارد. اخیرا از سمت نزدیکان ترامپ اعلام شد که او در حال آمادهسازی یک توافق هستهای جدید با ایران است. اکنون ما منتظریم تا ببینیم این بسته پیشنهادی جدید چیست.
شهریاری ادامه داد: بعید میدانم تا قبل از حضور ترامپ در کاخ سفید، جزئیات این بسته پیشنهادی اعلام شود. البته اگر چنین شود هم اتفاق مثبتی خواهد بود، زیرا هرچه زودتر فرایند حل پرونده هستهای آغاز شود، پیشرفتها نیز سریعتر حاصل خواهد شد. قطعا ایران آمادگی رسیدن به یک توافق خوب را دارد، زیرا ما حتی در یک سال اخیر که بخش عمدهای از آن را در درگیری لفظی و نظامی با اسرائیل سپری کردیم، دکترین خودمان مبنی بر عدم ساخت سلاح هستهای را تغییر ندادیم. این موضوع نشان میدهد که ما به دنبال استفاده صلحآمیز از فناوری هستهای هستیم و خود را موظف به اجرای NPT میدانیم، به شرط اینکه جهان نیز حق ما در داشتن انرژی صلحآمیز هستهای را به رسمیت بشناسد.
انتهای پیام
نظرات