ناصر عظیمی در گفتگو با ایسنا درباره این کتاب می گوید: تحولات«انقلاب جنگل» با انتشار اسناد و دادههای جدید، از غبار ابهام و تاریکی بیرون می آید و نگاه نقادانه به اسناد تازه یاقته به تدریج میتواند زوایای تاریک این انقلاب را روشن نماید.
مولف، درباره این اثر اظهار کرد: این کتاب، تلاش دارد نقاط پرابهام و تاریک انقلاب جنگل را بر اساس اسناد جدید برطرف نماید. بر همین اساس، تاکنون ۳ اثر دیگر منتشر شده و چهارمین کتاب، پازل ابهام را برطرف مینماید. سه اثرِ قبلی به نامهای «جنبشیکه به انقلاب تبدیل شد»، «کوچکخانیکه باید از نو شناخت» و «چگونه راه بر سوسیال دموکراسی ایرانی مسدود شد؟ (زندگینامهی حیدرخان عمواوغلی)» انتشار یافته است و اکنون با انتشار این اثر، «چهارگانه»ی نویسنده برای تکمیل بحث «جنبش و انقلاب جنگل» محقق میشود.
ناصر عظیمی با تاکید بر اهمیت تاریخی «انقلاب جنگل» افزود: در این انقلاب، برای نخستین بار تمام نیروهای اجتماعی صد سال اخیر در آن نقشآفرینی کردند و از اینرو اگر به درستی و با بیطرفی نسبی، تجزیه و تحلیل میشد، میتوانست تجربهای گرانقدربرای همهی فعالان سیاسی واجتماعی جامعهی ما باشد و اشتباهات گذشته تکرار نشود. نوشتهها دربارهی جنبش و انقلاب جنگل البته کم نبوده، اما تصویر ما از این انقلاب هنوز مخدوش و مغفول باقی مانده است. بنابراین کتاب «فاجعه رشت و اشتباه تاریخی حیدرخان و کوچک خان»، تلاش دارد در پرتو اسناد جدید به این تحولات، نظری کوتاه و فشرده بیندازد و کانونیترین وجوه تاثیرگذار آن را که تعیین کنندهی سرنوشت این انقلاب بودهاند، روشنگرانه در معرض دید خواننده قرار دهد.
این پژوهشگر افزود: نوشتهی حاضر حاوی دو مقاله است. مقالهی نخست برای نخستین بار است که انتشار مییابد و به حوادثی در انقلاب جنگل می پردازد که از ۱۵مرداد تا اوایل آبان ۱۲۹۹خورشیدی به مدت حدود دو ماه و نیم روی داده و دراینجا «فاجعهی رشت» نامیده شده و براساس «تز» اصلی این مقاله، مهمترین عامل شکست انقلاب جنگل نام گرفته است که میراثی شوم و فاجعهبار برای رهبران اصلی این انقلاب یعنی حیدرخان و کوچکخان برجای گذاشت. این دو شخصیت بعدها کوشش کردند آن را به مسیری درست هدایت کنند.
مقالهی دوم پیشتر انتشار یافته اما در این کتاب با اسناد جدیدتر، تکمیل و ویرایش اساسی شده و به پرسشی مهم پاسخ گفته که تا کنون به صورتی که در این مقاله عنوان شده، طرح نشده است.
انتهای پیام
نظرات