دکتر مریم شیری در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: در دنیای مملو از تکنولوژی و فناوری امروزی، کودکان به بازیهای رایانهای و تلفن همراه خیلی بیشتر از گذشته علاقه نشان میدهند، به طوری که استفاده از ابزارها و برنامههای دیجیتال جذابیت فراوانی برای کودکان دارد. این بازیها به خاطر گرافیکهای رنگارنگ و شخصیتهای جذابی که دارند باعث جذب کودکان و ساعتها کار با آنها میشود. یکی از مهمترین دلیل گرایش کودکان به این بازیها، این است که بازیهای دیجیتال انگیزهای برای پیشرفت و رسیدن به مراحل بالاتر را به کودکان ارائه میکنند.
وی افزود: از سویی ترکیب گرافیک رنگارنگ، شخصیت خاص و امکان پیشرفت در بازی ترکیب فوق العاده را برای کودکان فراهم میکند که باعث جذابیت بیشتر آن میشود. این بازیها تنوع و گستره زیادی داشته و کودکان در فضای ماجراجویانه تا آموزشی آنها میتوانند نقش آفرینی کنند و به حل مسائل بپردازند. وقتی فرد از یک بازی خسته میشود به سرعت میتواند از بازی دیگری استفاده کند.
شیری ادامه داد: اتفاق دیگری که در بازیهای دیجیتال رخ میدهد، تعاملات اجتماعی است. در این بازیها ارتباط آنلاین به کودکان این امکان را میدهد که با دوستان و همسالان خود ارتباطات اجتماعی را شکل داده و آن را تقویت کنند. موارد دیگری که این بازیها برای متقاضیان آنها فراهم میکند، پاداشها و دستاوردهای مختلفی است که در بازی به آن میرسند و در نتیجه آن احساس موفقیت و پیروزی را خواهند داشت.
وی بیان کرد: پاداشهای که در بازیهای دیجیتال مثل مدالها، سکهها، انواع درجهها و پیشرفتها طراحی شده، باعث میشود که کودکان احساس پیشرفت، رضایتمندی و خودمختاری داشته باشند و انگیزه آنها برای ادامه بازی بالاتر رود. این مواردی است که برای ظهور و تقویت احساسات خوشایند و خوب برای کودکان مهم است. گاهی کودکان این حس تحسین را از محیط بیرون دریافت نمیکنند، بنابراین در محیط بازی دریافت کرده وبرای آنها جذاب است.
بازی ابزاری برای فرار از واقعیت و فشارهای روزمره
شیری ادامه داد: موضوع دیگری که باعث علاقه کودکان به این نوع بازی میشود، بحث فرار از واقعیت است. برخی از کودکان از این بازیها به عنوان یک فرصت برای فرار از واقعیت و فشارهای روزمره استفاده میکنند. به خصوص در دنیای امروز که کودکان در محاصره انواع و اقسام اخبار ناگوار، حوادث و فشارهای مختلف در زندگی خانوادگی و اجتماعی قرار دارند و بازیها میتواند فرصتی را برای فرار از فشار ناشی از این شرایط فراهم آورد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز در مورد فواید بازیهای دیجیتال گفت: معمولا این بازیها باعث توسعه تفکر در سطوح مختلف و تفکر استدلالی در کودکان میشود. وقتی کودکان در این بازیها چالش و معمایی را حل میکنند، در حال تمرین توانایی حل مسئله هستند و نیز برخی از این بازیها خلاقیت آنها را افزایش میدهد. از سوی دیگر این بازیها به خصوص در حالت گروهی ضمن افزایش تعامل اجتماعی و مهارتهای اجتماعی بین دوستان و باعث افزایش همدلی و تقویت همکاری میشود.
وی با اشاره به مضرات استفاده بیش از حد از بازیهای دیجیتال، افزود: بازیهای دیجیتال در کنار فوایدشان، طبیعتا مضراتی هم دارند، از جمله اینکه فعالیت فیزیکی کودکان در زمانی که برای این بازیها صرف میکنند، بسیار محدود میشوند. ما می بینیم کودکان در حین بازی مدت زمان زیادی را در یک مکان می نشینند و با انواع خوراکی سرگرم هستند. بنابراین زمان زیادی که کودکان برای اینگونه بازیها صرف میکنند، میتواند باعث کاهش فعالیت بدنی کودکان، چاقی و مانع رشد درست فیزیکی و جسمی آنها شود. انجام بیش از حد این بازیها باعث بروز مشکلاتی نظیر پرخاشگری، اضطراب و ایجاد روحیات خشن در کودکان میشود، به ویژه که این موارد آثار جبران ناپذیری را در سنین رشد به دنبال خواهد داشت.
فعالیتها وسرگرمیهای بیشتری را به کودکان معرفی کنیم
شیری یادآور شد: بنابراین برای حفظ سلامت جسمی و روانی کودکان باید به نحوی شرایط مناسب اینگونه بازیها را برای آنها فراهم کنیم که این عوارض در آنها کاهش یابد. از جمله لحاظ کردن فعالیتهای ورزشی، پیاده روی، دوچرخه سواری و فعالیتهای تیمی علاوه بر اینکه باعث تقویت سلامت جسمی کودکان میشود، میتواند استقامت و انعطاف پذیری ذهنی و نیز افزایش انرژی را به همراه داشته باشد.
وی خاطر نشان کرد: این فعالیتها باید آنقدر جذاب باشد که بتواند برای آنها جای بازیهای دیجیتال را بگیرد و یا اینکه به تناوب از این فعالیتها استفاده کنیم تا اینکه زمان استفاده از بازیهای دیجیتال کمتر شده و یا اینکه به مرور این فعالیتها جایگزین آن شوند. استفاده از فعالیتهای هنری مثل نقاشی، ساخت مدل، کاردستی، آموختن موسیقی و نوازندگی و فعالیتهایی از این نوع باعث تقویت خلاقیت و تفکر در کودکان میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی در ادامه مطرح کرد: همچنین بازیهای گروهی خانوادگی که نقش بسیار زیاد و مثبتی در تقویت همبستگی خانواده دارد، فرصت ارزشمندی است که میتوانیم کودک را در محیط اجتماعی و امن خانواده به سلامت روانی نزدیک کنیم. بازیهای ساده نظیر جدول، آشپزی، پازل و نقش آفرینی نیز در این مورد موثر است. خواندن داستان و کتاب در جمع خانواده میتواند باعث تقویت تفکر تحلیلی و افزایش دایره واژگان کودکان شود.
وی گفت: با برنامه ریزی که برای ارتقاء خلاقیت کودکان میکنیم، میتوانیم یکسری از فعالیتهای مفید و جذاب را ایجاد کنیم. بازیهایی که کودکان را درگیر ساخت و ساز هدفمند و یا حتی بازیهای رایانهای که ضمن آموزش خلاقیت و تفکر حل مسئله را در کودکان تقویت کند نیز از راهکارهای دیگر علاقهمند کردن کودکان به فعالیتهای مفید دیگر است.
انتهای پیام
نظرات