سیستان و بلوچستان پهناورترین استان کشور است و با توجه به تنوع آبوهوایی و اقلیم خاصی که دارد یکی از مناطق بسیار بکر برای کشت و تولید انواع محصولات کشاورزی است.
این استان دارای ظرفیت و توانمندی بینظیری در بخشهای مختلف کشاورزی نظیر باغبانی، زراعت، شیلات و دامداری است که با جذب سرمایهگذار و نوآوری میتوان آن را در مسیر توسعه منطقه به کاربست.برخی از محصولات کشاورزی تنها در سیستان و بلوچستان کشت و تولید میشود، نظیر موز، انبه و سایر میوههای گرمسیری.
یکی از محصولات خوشمزه و البته پرخاصیت که تنها در این استان کشت میشود، چای ترش است. این چای یکی از بینظیرترین محصولات خاص کشاورزی سیستان و بلوچستان است که بهصورت گسترده در شهرستانهای جنوبی این استان کشت میشود.
تولید این محصول بیشتر در شهرستانهای نیکشهر و دلگان، ایرانشهر، مهرستان و چابهار هست که در میان این شهرستان دلگان درصد بیشتری از کشت این چای را داشته است و پایتخت چای ترش در ایران نام دارد.
گیاه چای ترش برای نخستینبار در کشور در شهرستان دلگان واقع در جنوب سیستان و بلوچستان کشت شد که ویژگیهایی از جمله نیاز به آب کم و قابلیت کشت در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر داشته و بازار مطلوب و سودآوری محصول و موجب شد کشت آن تثبیت شود.
چای ترش با نام محلی «مکی» محصولی زراعی با ثمردهی بسیار بالا و یکی از باصرفهترین محصولات زراعی است که ارزش غذایی و دارویی بالایی دارد و در طب سنتی برای درمان بیماریهایی مثل فشارخون بالا، کلسترول خون، قند خون، بیماریهای گوارشی و بیماری افسردگی از آن استفاده میشود و توانسته مشتریان زیادی را به خود جذب کند بهنحویکه در سه دهه اخیر جای خود را بین محصولات صادراتی باز کرده و علاوه بر بازارهای داخلی به کشورهای خارجی نیز صادر میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: از هر هکتار مزارع چای ترش سیستان و بلوچستان ۸۰۰ کیلوگرم محصول برداشت میشود.
علیرضا دهمرده در گفت وگو با ایسنا، افزود: سیستان و بلوچستان رتبه نخست تولید چای ترش را در کشور به خود اختصاص داده است.
وی خاطرنشان کرد: راهاندازی صنایع تبدیلی و تکمیلی و ساخت دستگاه برداشت محصول چای ترش نقش بسزایی در توسعه کشت چای ترش در استان خواهد داشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تصریح کرد: بیش از ۸۰ درصد چای ترش استان در شهرستان دلگان تولید میشود.
سرپرست سرای نوآوری میوههای گرمسیری و گیاهان دارویی دانشگاه آزاد زاهدان نیز گفت: تولید نهال میوههای گرمسیری مورد نیاز بازار از جمله موز، خرما، انبه و آناناس با استفاده از کشت بافت در برنامه این سرا قرار دارد.
مهدی حسننیا به ایسنا، گفت: استان سیستان و بلوچستان به عنوان دومین استان پهناور کشور در حوزه کاشت و تولید میوههای گرمسیری و گیاهان دارویی از ظرفیت بسیار بالایی برخوردار است.
به گفته سرپرست سرای نوآوری میوههای گرمسیری و گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان، مردم سیستان و بلوچستان از دیرباز در حوزه کاشت و تولید میوههای گرمسیری و گیاهان دارویی فعالیت داشته و تا به امروز نیز بخش قابل توجهی از درآمد و معیشت خانوارها از فعالیتهای کشاورزی در این حوزه حاصل میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی یادآور شد: در حوزه چای ترش نیز با استقرار شرکت نوآوری در واحد زاهدان، نمونه اولیه تولید نوشابه از چای ترش را داشتیم که با اخذ مجوزهای مربوط به بهداشت و تأمین مالی برای احداث خط تولید خواهد توانست به صورت تجاری تولید شود.
به گفته وی، مدیرعامل تمامی شرکتهای مستقر در سرای نوآوری از اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان در گروههای آموزشی مختلف هستند.
حسننیا با بیان اینکه در حوزه بهرهگیری از کشاورزی مدرن، نیاز بازار مورد توجه قرار گرفته است، افزود: در این راستا تولید نهال میوههای گرمسیری مورد نیاز بازار منطقه از جمله موز، خرما، انبه و آناناس با استفاده از کشتبافت را برای سال جاری در برنامه داریم؛ چراکه زیرساختهای خوبی در حوزه آزمایشگاه کشتبافت در دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان وجود داشته و اتاق رشد مناسبی در این راستا تجهیز شده و اقدامات لازم برای اورهال گلخانه دانشگاه نیز در حال انجام است.
این مسئول یادآور شد: درباره دستورالعملهای مربوط به تولید میوههای گرمسیری با توجه به زیرساخت قوی شبکه فناوری امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی در کل کشور، با دانشگاههای آزاد اسلامی واحدهای کرج، چالوس و اراک مذاکراتی انجام شده تا از تجربیات شرکتهای فناور متخصص در این حوزه و مستقر در این واحدهای دانشگاهی استفاده شود. مذاکراتی با پژوهشگاه بیوتکنولوژی کرج نیز در اینباره انجام شده و در حال پیگیری هست تا اقدامات عملیاتی طی هفتههای آینده آغاز شود.
سرپرست سرای نوآوری میوههای گرمسیری و گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان گفت: با حمایتهای رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان، حوزه معاونت پژوهش و فناوری استان و سایر همکاران، امید است در سالهای آینده سرای نوآوری بتواند گامهای موثری در حوزه تحول کشاورزی تخصصی در سیستان و بلوچستان بردارد.
به گفته کارشناسان حوزه سلامت، چای ترش سرشار از آهن، مس، اسیدسیتریک، آنتوسیانین، ویتامین c و دارای خواص مفید دارویی است و موجب کاهش فشارخون، کنترل کلسترول، رفع اختلالات کبدی، صفرا و کاهش استرس نیز میشود.
انتهای پیام
نظرات