امروزه به دلایل زیادی از جمله انتخاب سبک زندگی نادرست، کمتحرکی، مصرف الکل و دخانیات و … خطر بروز سکته مغزی افزایش چشمگیری داشته است و از هر چهار نفر در سراسر جهان، یک نفر در طول زندگی خود این عارضه را تجربه میکند.
سکته مغزی یکی از علل اصلی مرگ و میر در جهان محسوب میشود؛ اما داستان به اینجا ختم نمیشود، علاوه بر اینکه عده زیادی جان خود را به دلیل سکته مغزی از دست میدهند، افراد بسیاری نیز در اثر این عارضه دچار ناتوانیهایی میشوند که تا پایان عمر همراه آنها است. همه اینها در حالی است که به گفته سازمان جهانی سکته مغزی (WSO) تقریبا میتوان از بروز تمامی سکتهها جلوگیری کرد.
سکتههای مغزی و قلبی اولین عامل مرگ و میر در خراسان شمالی
روح الله یزدانی رئیس گروه مبارزه با بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: ۳۵ درصد از مرگهای رخ داده شده در کشور مربوط سکتههای قلبی و عروقی است که عروق مربوط به مغز میشود. از سوی دیگر ۷۰ درصد از مرگ های اتفاق افتاده در این استان مربوط به سکته های قلبی و عروقی است.
وی با تأکید براینکه مهمترین راه پیشگیری از سکتههای مغزی آگاهی داشتن از سلامتی خود است، اظهار کرد: افراد با مراجعه به مراکز و پایگاههای بهداشتی در شهرها و خانههای بهداشت در روستاها و دریافت خدمت خطرسنجی که برای افراد بالای ۳۰سال فعال است، میتوانند از میزان سلامتی خود باخبر شوند.
وی گفت: در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی، خدمت خطر سنجی بیماریهای قلبی عروقی در ۸۳ مرکز جامع سلامت، ۵۴ پایگاه و ۳۱۸ خانه بهداشت در جمعیت بالای ۳۰ سال با استفاده از ابزار اندازه گیری نمایه توده بدنی، فشار خون، کلسترول و قند خون و تکمیل پرسشنامههایی در رابطه با سبک زندگی، تغذیه، فعالیت بدنی، مصرف دخانیات و الکل انجام میشود که نتیجه نهایی این خدمت، ارزیابی میزان خطر ۱۰ ساله سکتههای قلبی و مغزی کشنده یا غیر کشنده است.
یزدانی با بیان اینکه افرادی که مورد ارزیابی قرار میگیرند به چهار گروه تقسیم می شوند، بیان کرد: خطر کمتر از ۱۰ درصد، خطر ۱۰ تا کمتر از ۲۰ درصد، خطر ۲۰ تا کمتر از ۳۰ درصد، خطر ۳۰ درصد و بالاتر که هرکدام از نتایج به دست آمده فوق دارای تفسیر مربوط به خود است.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی اضافه کرد: زمانی که نتیجه ارزیابی ۲۰ تا ۳۰ درصد محاسبه میشود، به این معناست که فرد در ۱۰ سال آینده به احتمال ۲۰-۳۰ درصد، دچار سکته قلبی یا مغزی کشنده یا غیر کشنده خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: هدف مهم پس از تعیین خطر ۱۰ ساله سکتههای قلبی و مغزی، کاهش در میزان خطر است، این میزان با آموزش سبک صحیح زندگی و در صورت لزوم تجویز دارو حاصل میشود، که برای دسترسی به این هدف افراد به کارشناس تغذیه و پزشک ارجاع و پیگیری توسط مراقب سلامت در راستای بهبودی انجام میشود.
وی بیان کرد: سکته مغزی (stroke) یک عارضه ناگوار است که اغلب عوارض بسیار زیادی برای بیمار از خود بهجای میگذارد و کیفیت زندگی فرد کاملا تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرد. این عارضه معمولا بدون علائم مشهودی اتفاق میافتد.
یزدانی اضافه کرد: اصلیترین دلیل مشخص نبودن علائم سکته مغزی شباهت نشانههای شروع آن با سایر بیماریها است که فرد در لحظات ابتدایی که زمان طلایی برای رساندن بیمار به بیمارستان است، متوجه آنها نمیشود. این عارضه به شکل انحصاری مغز را تحت تاثیر قرار میدهد، بههمین دلیل بعد از بروز آن بدن فرد با اختلالات شدیدی مواجه خواهد شد، بنابراین افراد برای تشخیص و پیشگیری و انجام خطر میتوانید با مراجعه به نزدیکترین مرکز بهداشتی به محل زندگی خود از این خدمات بهرهمند شوند.
آمار بالای سکتههای مغزی در استان
دکتر امیرعلی قهرمانی پزشک متخصص مغز و اعصاب در بجنورد در ادامه در گفت و گو با ایسنا، از آمار بالای بروز سکته های مغزی در این استان خبر داد.
وی اظهار کرد: علت بروز این امر وجود برخی از بیماریها همچون فشار خون بالا، چربی خون، رژیم غذایی نامناسب و ... است.
قهرمانی گفت: متاسفانه بیمارانی در این استان بودهاند که حتی در سنین ۲۲ تا ۳۰ سال نیز سکته مغزی داشتهاند، متاسفانه بروز سکتههای مغزی از زمان شیوع ویروس کرونا در استان بیشتر شده است.
این پزشک متخصص مغز و اعصاب گفت: بیمارانی که دچار سکتههای مغزی شدهاند به صورت مداوم در سامانه مربوطه ثبت شده است.
افراد بالای ۳۰ سال تکلیف خود را با بیماریهای غیرواگیر روشن کنند
نسیم سراج، کارشناس غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، از افزایش بسیار زیاد ابتلا به فشار خون بالا در این استان خبر داد.
وی اظهار کرد: متاسفانه در حال حاضر این بیماری حتی در افراد ۳۰ سال استان نیز مشاهده میشود. از سوی دیگر حدود ۵۰ درصد از افرادی که دچار مشکل فشار خون بالا هستند از بیماری خود اطلاعی ندارند. عواملی همچون چاقی، استرس، مصرف بالای سیگار، نمک و الکل سبب بروز این بیماری در افراد شده است.
وی تصریح کرد: متاسفانه کنترل فشار خون نیز در این استان نسبت به میانگین کشوری از وضعیت خوبی برخوردار نیست.
این مقام مسئول تاکید کرد: برخی از بیماران داروی تجویز شده را مصرف اما رژیم غذایی را رعایت نمیکنند و بالعکس که باید دو مورد در کنار یکدیگر قرار گیرد تا بتوان بیماری را کنترل کرد.
وی با بیان اینکه افراد بالای ۳۰ سال باید تکلیف خود را در مقابل بیماری های غیرواگیر همچون فشار و چربی خون، دیابت و... مشخص کنند، گفت: با مراجعه به پزشک مشخص می شود که فرد بیمار است، یا بیمار نیست و یا در آستانه ابتلا به بیماری های غیرواگیر قرار دارد.
کارشناس غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در ارتباط با زمان طلایی درمان سکته مغزی نیز بیان کرد: سکتههای حاد مغزی اگر به موقع تا چهار ساعت اول پس از بروز علایم به بیمارستانهای مجری کد ۷۲۴ منتقل شوند در صورت واجد شرایط بودن قابل درمان و کنترل است.
وی تاکید کرد: هماکنون بیمارستان امام حسن(ع) شهرستان بجنورد مجری طرح ۷۲۴ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، هفت روز هفته و ۲۴ آماده پذیرش بیماران در ساعات اولیه استروک است تا بیشترین کمک درمانی را به این بیماران ارائه دهند.
این مسئول افزود: کد ۷۲۴ به معنی آماده بودن بخشهای اورژانس، آیسییو، تصویربرداری، آزمایشگاه و حضور متخصص نورولوژی و نوروسرجری، فوق تخصص گوارش و آیسییو برای ۲۴ ساعت شبانهروز بهمنظور درمان قطعی سکتههای حاد مغزی است که از شروع علایم آنان کمتر از ۴ ساعت گذشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: با استفاده از این کد میتوان لخته خون که عامل انسداد رگ خونرسان به مغز شده را با تزریق وریدی حذف و خونرسانی به بافت مغز را برقرار کرد و از این طریق بیمار به بهبودی کامل دست پیدا میکند.
به گفته وی، همه بیماران سکته مغزی که واجد شرایط دریافت داروهای ترومبولیتیک وریدی و ترومبوکتوم مکانیکی هستند، در این مرکز طی ساعات اولیه سکته بستری میشوند و همه اقدامات و خدمات درمانی در این بخش بر اساس پروتکلهای مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور انجام میشود.
انتهای پیام
نظرات