«فریدون سلیمانی» در این خصوص به خبرنگاران اظهار کرد: پنبه یک گیاه صنعتی و پرکاربردترین نوع الیاف طبیعی هست که در ساخت منسوجات امروزی نقش دارد، از دانه، الیاف روی بذر و کنجاله آن در صنایع ریسندگی، پوشاک، خوراک دام، گلیسرین، الکل، مقوا، کاغذ استفاده میشود.
وی خاطرنشان کرد: گیاه پنبه جز بوتههای گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان محسوب میشود و یک گیاه با مزیت رقابتی و اقتصادی بالا است.
سلیمانی تصریح کرد: استان ایلام با توجه به اقلیم خاص خود (تعداد روزهای آفتابی زیاد و روزهای بدون یخبندان) مناسب کاشت پنبه است و از این رو با هدف کشف استعداد مزارع استان ما شروع به کاشت آزمایشی ارقام مختلف داخلی و خارجی از این گیاه کردیم و تاکنون از این مزرعه سه مرحله برداشت کردیم که نتایج آن رضایت بخش بوده است.
«طاهره امامی» مجری این طرح تحقیقاتی بیان کرد: پنبه یک گیاه حساس به شرایط تنش است و تنش رطوبتی خشکی و دمای بالا باعث ریزش زیاد در پنبه میشود. این محصول به رطوبت و ازت حساس و دارای رشد نامحدود است. در دنیا معمولاً از هورمون کنترل رشد استفاده میشود تا طول دوره زایشی را کوتاه یا همزمانرس یا زودرستر شوند.
وی گفت: پنبه از زمانی که شروع به گلدهی میکند تا ۶ هفته غنچه میدهد ولی اگر مدیریت صحیح داشته باشد و بار غنچه سه هفته اول کنترل شود تقریباً ۹۰ درصد پتانسیل عملکرد دارد، آب و هوا و خاک مناسب استان ایلام شرایط را برای کاشت پنبه مهیا کرده است.
این محقق گفت: محصول پنبه در صنعت ریسندگی، خوراک دام، کاغذسازی، روغن کشی خوراکی و بهداشت کاربرد دارد.
به گفته وی، پنبه از گیاهای آبی است و یکی از مهمترین مزیتهای آن مقاومت بسیار بالا و سازگاری خوب با کمآبی است.
امامی افزود: یکی از دلایل کاشت پنبه و ترویج آن کاهش وابستگی صنعت نساجی به پنبه وارداتی است و با توجه به پتانسیل بالای صنعت نساجی ترویج کاشت این محصول باعث کاهش وابستگی به واردات و افزایش میزان اشتغالزایی و ممانعت از خروج ارز از کشور است.
این محقق اضافه کرد: ایلام با توجه به اقلیم خاص مناسب کاشت پنبه بوده و از این رو با هدف کشف استعداد مزارع استان این مرکز شروع به کاشت آزمایشی لاینهای مختلف از جمله 12 رقم ایرانی گلستان، لطیف، پرتو، تابان، ارمغان، خرداد، خورشید، شایان و ساجدی و سه رقم وارداتی که در سه تاریخ کاشت اجرا کرده است.
«جواد اشرفی» از محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام نیز در خصوص این طرح اظهار کرد: با توجه به مطالعاتی که طی سال زراعی گذشته در ایستگاه تحقیقاتی چرداول انجام شد، آفات مهم کشت این محصول میتوان به حشراتی مانند کک، سنک و شته اشاره کرد.
وی افزود: آفت کک در مراحل ابتدایی رشد با تغذیه از برگهای پنبه به این محصول خسارت زیادی وارد و در مراحل بعدی رشد آفاتی مانند شته و سنک با تغذیه از شیره گیاه باعث ضعیف شدن بوتهها میشوند.
محقق طرح تحقیقاتی پنبه در استان ایلام ادامه داد: در صورت بالا بودن جمعیت این آفات و یا عدم کنترل به موقع باعث صدمه به گلها و غوزههای پنبه و ریزش آنها میشوند.
به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام، اشرفی در پایان مطرح کرد: با شرایط آب و هوایی که استان ایلام در فصل تابستان دارد و حاکم است بیماریهای قارچی و باکتریایی که نیاز به رطوبت و دمای خنک دارند در استان مشاهده نشده است.
انتهای پیام
نظرات